Artikel top billede

Intel 4004 fra 1971 var verdens første kommercielle mikroprocessor, og den startede - sammen med Moores Lov - den vilde teknologi-udvikling, der gør, at vi dag kan have ekstremt kraftige smartphones og tablets til priser, der er overkommelige for de fleste forbrugere i et land som Danmark. (Foto: Intel)

Moores Lov færdig? Derfor kan det snart være slut

Moores Lov kan snart blive fortid. Der er flere grunde til, at vi kommer til at opleve nye udviklings-tendenser på chip-markedet.

I snart fem årtier har it-industrien i det store og hele fulgt Intel-medstifter Gordon Moores berømte lov, der siger, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.

Men 2014 kan meget vel blive året, hvor Moores Lov bliver brudt, og vi skal til at vænne os til nye tider.

Det skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en længere artikel, hvor der fremlægges en række beviser for, at Moores Lov enten snart vil være fortid eller også skal fornys.

"Moores Lov har banet vejen for en stor del af den moderne verden. Nogle estimater tilskriver op til 40 procent af den globale vækst i produktiviteten, der er opnået over de seneste to årtier, til informations- og kommunikationsteknologier, der er er blevet gjort mulige af forbedringer i halvleder-performance og -omkostninger," skriver McKinsey.

Derfor vil der ske store forandringer 

Men nu står vi måske ved en skillevej. For selvom McKinsey vurderer, at man teknologisk set godt vil kunne fortsætte Moores Lov i de næste 5-10 år ved at klemme mere ned på mindre plads, kan det meget vel være, at økonomien spænder ben for den videre udvikling.

"Mens tendenserne ser positive ud for den fortsatte anvendelighed af Moores Lov ud fra et teknologisk perspektiv, kan økonomien vise sig at være undergangen."

"Udviklingen indikerer, at økonomien i fortsat at gøre det mindre kan bryde sammen, når reduceringen i omkostningen per transistor flader ud for nodes på under 28nm," lyder det fra McKinsey.

Her er de fire mulige scenarier

McKinsey mener, at der er fire mulige scenarier for Moores Lov:

1) Moores Lov fortsætter. I dette scenarie vil både performance og omkostninger udvikle sig i den rigtige retning ved at man bliver endnu bedre til produktionsteknologierne.

2) Performance øges ikke længere, men man fortsætter med at forbedre omkostningerne.

3) Det er slut med at med at forbedre omkostningerne, men vi fortsætter med at forbedre performance.

4) Moores Lov ophører. Dette er McKinseys worst-case scenarie, og det tager udgangspunkt i, at det både er slut med at minimere omkostningerne og forbedre performance, hvorfor Moores Lov ikke længere giver den store mening.

I stedet kan man forestille sig, at software vil komme til at spille en større rolle, når producenterne skal differentiere sig.

Læs hele McKinseys gennemgang af de forskellige scenarier her og læs også Computerworlds artikel om mikroprocessorens hæsblæsende historie her.

Hvad tror du, at der kommer til at ske med Moores Lov i de kommende år?

Læs også:

AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen

Her er mikroprocessorens hæsblæsende
historie




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere