Artikel top billede

Screenshot af brugervejledningen fra Rejsekortets hjemmeside.

Ekspert: Rejsekort-funktion er grotesk og ubrugelig

Du må vente flere dage, og besøge stationer med Rejsekort-adgang af to omgange, hvis du vil skifte betalingskort til Rejsekortets automatiske optankning.

Brugerne af Rejsekortet skal være væbnet med yderst stor tålmodighed, når det kommer til at ændre det betalings, som Rejsekortet automatisk kan bruge til at hæve penge fra.

Se hele Rejsekortets procedure til ændring af betalingskort på billedet øverst.

Den umiddelbart simple handling kræver nemlig, at brugeren følger en vejledning på seks punkter, venter minimum tre dage og laver to udflugter til en vilkårlig Rejsekort-station.

Den kringlede proces får en af Danmarks førende eksperter i brugervenlighed til at dumpe funktionen.

"Det er helt grotesk, og jeg vil rangere ændringsmuligheden som nærmest ubrugeligt eller uladsiggørligt," vurderer usability specialist Ole Gregersen.

Derfor er funktionen ubrugelig

Ifølge Ole Gregersen opstår Rejsekortets brugervenlighedsproblemer på grund af to ting.

"Den primære problemstilling er, at vejledningen er asynkron. Den ligger et andet sted, end der hvor man rent faktisk skal udføre ændringerne," mener Ole Gregersen og fortsætter:

"Det andet problem er ventetiden. Jeg skal gøre noget nu, og så skal jeg vente minimum 24 timer, så skal jeg gøre noget igen, vente i minimum 24 timer igen og så skal jeg gøre et eller andet igen,"

Ole Gregersen, der til daglig underviser ITU-studerende i usability, tester løbende private- og offentlige digitale produkter, lægger ikke fingrene i mellem i sin kritik.

"Det er helt grotesk, fordi jeg lige nu og her, har et behov for at skifte mit betalingskort. Den arbejdsgang er bare helt skæv," mener Ole Gregersen.

Se Rejsekortets svar på kritikken: Vi er ikke stolte af den nuværende løsning

Sådan burde funktionen være

I den perfekte verden burde Rejsekortets automatiske tank-op-funktion strikkes sammen helt anderledes, mener Ole Gregersen.

"Rejsekortet burde lave skiftet så intuitivt og efter de samme principper og standarder, som andre virksomheder bruger. Det vil være min forventning som bruger, og mit mål, hvis det var mig, som skulle designe sådan en løsning,"

Her handler det først og fremmest om at bygge sin applikation eller service op omkring de principper, som ligner andre producerters, for at undgå at forvirre forbrugerne unødigt.

"Hvis jeg som forbruger tænker på det fra toppen af mit hoved, så vil det være noget med, at jeg skal ind i mine konto-oplysninger, og der kan jeg så ændre mit betalingskort,"

Ekspert: Stil ikke høje krav til forbrugerne
Rejsekortets model for at ændre betalingskort adskiller sig direkte fra den gængse måde at udføre ændringen på, og det stiller høje krav til brugerne.

"Rent fagligt snakker man om den mentale model, at forestillingen om, hvordan tingene fungerer. Der kan man sige, at den bryder mod almindelige menneskers opfattelse af, hvordan sådan et skifte skal foregå," siger han og fortsætter:

"Forventningen til hvordan man skifter sit betalingskort, vil være en anden end den, der er tale om her. Derfor må man som udgangspunkt forudsætte, at det er noget, som ikke er typisk, og derfor vil folk også synes, at det er svært at skrifte."

Se Rejsekortets svar på kritikken: Vi er ikke stolte af den nuværende løsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere