Artikel top billede

(Foto: John W. McDonough)

Sådan kan Facebooks køb af WhatsApp ramme telebranchen

Facebooks milliard-opkøb af WhatsApp, der lader brugerne sende beskeder gratis, kan få konsekvenser for teleselskaberne.

En dårlig nyhed for teleselskaberne.

Sådan beskriver Forrester-analytiker Dan Bieler nyheden om, at Facebook køber WhatsApp for et beløb, der svarer til omkring 100 milliarder kroner.

WhatsApp har hele 450 millioner brugere - til trods for at virksomheden kun har 55 ansatte og fem år på bagen. Og der kommer endnu en million brugere til hver eneste dag.

Facebook har naturligvis en plan med opkøbet - læs mere om den her - men det er ikke kun de to implicerede selskaber, der påvirkes af handlen.

Dan Bieler fra Forrester ser i en kommentar til handlen denne konsekvens for teleselskaberne:

"Facebooks køb af WhatsApp viser, at markedet for beskeder er langt fra dødt. Men det er blevet værre for teleselskaberne."

"Det faktum, at Facebook lægger 19 milliarder dollar på bordet, heraf fire milliarder dollar i kontanter, for en global besked-tjeneste med 55 ansatte, bør skræmme teleselskaberne med deres millioner af medarbejdere og høje omkostningsstrukturer."

Hvem har magten over data?

Han forklarer, at tjenester som WhatsApp, Line, KakaoTalk, WeChat og Viber allerede har skubbet teleselskaberne væk fra et dybere engagement med kunderne.

En af udfordringerne for teleselskaberne er også, at det med disse tjenester ikke kun er teleselskaberne, der kan analysere bruger-adfæren ud fra data og på den måde finde vej til nye forretningsområder.

I stedet havner mere og mere af den viden og indsigt hos eksempelvis en tjeneste om WhatsApp.

"Det er det, der gør denne her aftale så farlig," skriver Dan Bieler.

"Jeg ser en klar risiko for teleselskaber: Ultimativt kan de måske stå tilbage med at sælge flat-rate data og give ubegrænset adgang til gratis SMS'er," fortsætter han.

I forhold til SMS'erne er det dog efterhånden nogle år siden, at de forsvandt som en af de store indtjeningskilder hos de danske teleselskaber.

I stedet kappes selskaberne herhjemme i dag om at kunne levere de hurtigste data-forbindelser med de bedste indholdspakker - læs mere om den konkurrence-situation her.

Netop spørgsmålet om, hvad teleselskabernes rolle bliver på fremtidens telemarked, diskuteres i næste uge i Barcelona til Mobile World Congress.

Her er i øvrigt både Mark Zuckerberg fra Facebook og WhatsApps stifter til stede.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor betaler Facebook 100 milliarder for firma med 50 ansatte - her er planen

Facebook køber kæmpe-konkurrent for 100 milliarder kroner

Fem vigtige ting: Det satser dit teleselskab på i 2014




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere