Artikel top billede

Foto: Nordisk Film.

Filmanmeldelse: "Need For Speed" kører i grøften

Spilserien "Need For Speed" er forvandlet til en film, hvor helte og skurke i toptunede superbiler kører om kap og stikker af fra politiet. Men er det værd at bruge tid og penge på? Her er dommen.

Det er en latterliggjort og ikke særlig populær genre: spil der filmatiseres.

Nogle af de værste tæller Super Mario Bros. og Alone in the Dark, og nu er det "Need For Speed", som får lov at fræse op på det store lærred.

Det sker, efter at Electronic Arts (EA) har brugt flere år på at vurdere mulighederne for at få den populære spil-serie filmatiseret.

Det første spil udkom i 1994, og det seneste er fra 2013. Samlet er spillene solgt i over 150 millioner eksemplarer.

Historien i "Need For Speed" er ikke meget længere, end den kan skrives på bagsiden af et Wunderbaum-træ, der dingler i snoren fra bakspejlet: Giv den gas som en fartdjævel og undgå at hidsige strissere får held til at hive dig ind til siden til en skamklipning af kørekortet.

Der kan køres i de vildeste oktanslæder, og det er muligt at vinde penge samt købe ekstraudstyr og lir til bilerne.

Derfor har det været ret sparsomt, hvad manuskriptforfatterne til Need For Speed har haft at arbejde med.

Ingen håndbremsevendinger i historien

Handlingen i filmen er da også lige ud ad landevejen som en søndagsudflugt med moster Oda bag rattet i en gammel Skoda, og der er absolut ingen overraskende håndbremsevendinger i plottet.

Tobey Marshall ejer et værksted og kører ulovlige gaderæs om natten. Men økonomien halter, og han risikerer at miste sit værksted, som er tilholdssted for en håndfuld mekanikere, der forguder Tobey.

Hans gamle rival Dino dukker op med et økonomisk tilbud, der kan redde forretningen. Tobey slår til, og Dino foreslår, at de kører gaderæs om beløbet. Kvit eller dobbelt.

Med i løbet er Tobeys bedste ven Pete, der på tragisk vis ender med at miste livet, da Dino med vilje kører ham af vejen i sin Koeniggsegg Agera R.

Det bliver ikke Dino, men derimod Tobey, som ender bag tremmer, og da han kommer ud, er han opsat på hævn.

Legendarisk løb

Han får fingre i en Shelby Mustang, som han selv har specialbygget til at køre endnu hurtigere, og med den forsøger han at få adgang til det legendariske og eksklusive DeLeon-undergrundsløb.

Her er der nemlig mulighed for at stå ansigt til ansigt med Dino igen og få hævn over Pete.

Undervejs får Tobey hjælp af sine mekanikervenner, der som en flok hengivne cheerleaders hepper og hjælper ham i bestræbelserne på at nå frem mod målstregen.

For at det hele ikke skal drukne i mandehørm, sniger blondinen Julia sig med ind på passagersædet hos Tobey. Det viser sig naturligvis, at hun ved mere om biler, end man lige skulle tro.

Klassisk Hollywood-opskrift rørt rundt i motorolie

Det er Aaron Paul, der spiller hovedrollen som Tobey Marshall.

Han er især kendt for sin rolle som den hårdt plagede og følelsesmæssigt uligevægtige Jesse Pinkman i tv-serien "Breaking Bad".

Det er også følelser på spil i "Need For Speed", hvor Tobey Marshall både skal tøjle sin vrede og de buldrende hestekræfter.

Han er den lille, stille mand, der lader motoren brøle for sig, og Tobey er ikke mere macho, end at han kan lade en tåre trille.

Der er dog ingen Oscar-statuetter til nogen af de medvirkende i "Need For Speed", og for de flestes vedkommende ender deres optræden med at være en omgang klichéfyldt hjulspin.

Begrænset computeranimation

Heldigvis opvejes den forudsigelige historie af adskillige hidsige biljagter filmen igennem, og de er for det meste glimrende optaget.

I dag bruges CGI (computer-generated imagery) vanvittigt meget i filmproduktioner, men "Need For Speed" slipper gaspedalen i den henseende.

Her er mange stunts udført og optaget 'rigtigt', og der er også en del sekvenser, hvor point of view er direkte fra førersædet. Det er med til at give biljagterne endnu mere liv.

Undervejs er der også henvisninger til andre film, og i begyndelsen går vejen forbi en drive-in biograf, hvor der vises Bullitt på lærredet.

Denne film indeholder en af filmhistoriens mest ikoniske biljagter gennem San Franciscos stejle gader, og storbyen på den amerikanske vestkyst kommer da også til at spille en rolle senere i "Need for Speed".

Sæt hjernen i tomgang

Filmen er en klassisk opskrift fra Hollywood-fabrikken med good guys og bad guys rørt sammen i en olietønde tilsat en god portion bil-action og et hævnmotiv.

"Need For Speed" er glemt lige så hurtigt, som det tager at køre en omgang på Jyllandsringen. Men for drengerøve eller fan af spil-serien byder den på to timer i selskab med toptunet gaderæs i lækre øser.

Husk dog at sætte hjernen i tomgang, inden du parkerer din bagdel i biografsædet.

"Need For Speed" ender på karakteren to ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere