Artikel top billede

Zuckerbergs vilde (og dyre) plan: Laserbåret internet på vej

Laserbåret internet. Kæmpe-droner i 20 kilometers højde og egne satelliter. Se Mark Zuckerbergs vilde plan.

Facebooks Mark Zuckerberg er opsat på at udrulle internet ud til hele verdens befolkning, uanset hvor afsides folk bor.

Det store projekt skal blandt andet involvere internet via droner, satelliter og i visse tilfælde data, der bliver flyttet via laserstråler, forestiller Mark Zuckerberg sig.

Dermed lægger Mark Zuckerberg sig i kølvandet på Google, der tidligere har luftet planer om at udrulle internet til fjerne egne via store balloner, der skal kunne transmittere internettet fra positioner i stor højde.

Google kalder projektet for 'Project Loon.'

Det kan du læse mere om her: Sådan virker Googles ballondrevne internet

Mark Zuckerberg mener imidlertid, at droner er mere anvendelige til formålet end balloner, da droner er nemmere at styre og placere på ønskede geografiske lokationer, mens balloner i højere grad er påvirket af vind og vejr.

"Og droner er mere holdbare end balloner," mener han.

Ifølge Mark Zuckerberg lever mellem 10 og 20 procent af verdens befolkning i dag uden for rækkevide af 2G- eller 3G-netværk.

Mange af disse lever i øde områder, hvor det aldrig vil kunne svare sig at investere i dyre, nedgravede løsninger.

Facebook overvejer blandt andet såkaldt "free space optical communication" (FSO), hvor man anvender lys til at transmittere data - altså "usynlige laserstråler i det infrarøde spektrum," som Mark Zuckerberg siger.

Med FSO vil hastigheden på internet-forbindelser til eksempelvis satelliter kunne forøges ganske dramatisk - faktisk til en hastighed, der modsvarer fiber-netværk.

Til gengæld kræver det, at laserstrålerne indstilles ganske præcist med en præcision, der svarer til at kunne ramme en mønt på 15 kilometers afstand.

En ulempe ved FSO er desuden, at teknologien i dag kun fungerer ordentligt i klart vejr.

Facebook har imidlertid hyret de 'bedste eksperter' i verden til at udvikle teknologien, hedder det.

Så vilde bliver dronerne

Så vilde bliver dronerne

Når det gælder droner, opererer Facebook med mere avancerede modeller end de små, helikopter-lignende droner, som flere video-selskaber er begyndt at anvende herhjemme.

Facebooks droner skal opholde sig i mere end 20 kilometers højde og skal være drevet af store sol-paneler, der kan holde dem flyvende i måneder eller år ad gangen.

Google planlægger til sammenlægning, at selskabets balloner skal kunne holde sig flyvende i 100 dage ad gangen.

I den højde er det ideen, at en drone skal kunne dække et område på størrelse med en mellemstor storby med internet.

Facebook er angiveligt i fuld gang med at bygge sin første drone - blandt andet i samarbejde med det britiske luftfartøjs-selskab Ascenta, der står bag det solcelle-drevne fartøj Zephyr.

Mark Zuckerberg forestiller sig desuden, at Facebook vil opsende sine egne satelliter til at dække områder med lav befolknings-tæthed med internet.

Dette kan nemlig meget vel være en billigere løsning end droner for de tyndt befolkede områder, har Facebook udregnet.

Facebook kalder sit projekt 'Internet.org.'

Selskabet forventer, at projektet vil løbe op i adskillige hundrede millioner dollar. Alene en satellit kan faktisk hurtigt ende med at koste mange hundrede millioner kroner at få opsendt.

Læs også:

Mark Zuckerberg på MWC: Her er mit næste store projekt

Facebook vil rulle internet ud til milliarder af mennesker

Derfor betaler Facebook 100 milliarder kroner for firma med 50 ansatte - her er planen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere