Artikel top billede

Microsofts mobile løsninger: Det har giganten lært af fortidens fejl

Microsofts første bud på en tablet-pc kom allerede i 2001, og det har krævet både hårdt arbejde og bitre erkendelser undervejs for at nå frem til i dag, hvor selskabet netop har lanceret den meget roste Surface Pro 3.

Udviklingen i it-industrien kan gå rasende hurtigt.

Det gælder ikke mindst i forhold til de mobile produkter, hvor tablet-pc'er og smartphones på ganske få år har revolutioneret it-markedet.
 
Gamle tele-konger som Nokia blev knockoutet af Apple og Google, og apps blev pludselig et it-ord, som selv bedstemødre tog til sig.

Men faktisk går udviklingen af de mobile produkter efterhånden ganske mange år tilbage.

Smartphonen blev ikke opfundet af Apple i 2007 med den første iPhone. Et bedre bud på det første smartphone-lignende produkt er IBM's Simon fra starten af 1990'erne.

Og selv om det først var i 2010, da Apple kom med den første iPad, at markedet for tablets for alvor fik et mainstream-gennembrud, havde konceptet rumlet i it-industrien mange år før iPad-lanceringen.  

Bill Gates og tablet-visioner

Microsoft-stifter Bill Gates præsenterede sine visioner for tablet-pc'en på Comdex-messen i Las Vegas i 2000.

Allerede året efter var han tilbage på scenen på den nu hedengangne it-messe. Denne gang havde han en stribe konkrete tablet-produkter med, som han viste frem for publikum.

Se keynoten herunder (tablet-pc'erne bliver præsenteret omkring 03:13):

Selv om Bill Gates og Microsoft altså både havde visionerne og produkterne klar allerede omkring årtusindskiftet, var det først med selskabets Surface-tablets, der blev lanceret i 2012, at selskabet for alvor meldte sig ind i kampen mod Apples iPad.

Lidt det samme gør sig gældende med smartphones, hvor Bill Gates for et par år siden på den amerikanske tv-station CBS meget åbent erkendte, at det var et eksempel på et område, hvor Microsofts innovation ikke havde været god nok.

"Der er mange ting - som mobiltelefoner - hvor vi ikke var ret hurtigt ude og førte an," sagde han blandt andet - og blev så spurgt af intervieweren: Hvorfor ikke - overså I det?

"Det er kompliceret ... Vi overså ikke mobiltelefonerne, men måden, vi greb det an på, gjorde det ikke muligt for os at tage lederskabet. Så det er helt klart et fejltrin," udtalte Bill Gates til CBS.

Se scene-interview med Microsoft

Der er dog en del, der tyder på, at Microsoft nu har fundet den gyldne mobility-formel, der for alvor kan give selskabet en stærk position på markedet, der hidtil i høj grad har været domineret af iOS og Android.

Et eksempel er den meget roste Surface Pro 3, som selskabet netop har lanceret.

Men også de ganske glimrende Office-apps, som selskabet tidligere i år lancerede til Apples iPad.

Og selskabets CRM- og ERP-software, der også bliver redesignet til den mobile tidsalder, hvor cloud er omdrejningspunktet.  

Men hvorfor skulle der gå omkring et årti, fra Bill Gates præsenterede sine visioner for tablet-pc'er, til Apple slog igennem med iPad - og yderligere et par år, før Microsoft selv var klar med Surface?

Microsofts danske teknologidirektør, Ole Kjeldsen, stiller op til et interview om erfaringerne med at udvikle mobile hardware- og softwareløsninger i næste uge på Computerworlds konference The Mobile Wave.

Hør om Microsofts mobile strategi - og om hvor vi bevæger os hen med mobility.

Der vil være rig mulighed for, at du også selv kan stille spørgsmål til Microsofts teknologidirektør, så du kan blive klogere på selskabets konkrete mobility-satsninger og måske også få svar på dine egne overvejelser om, hvordan mobile løsninger kan anvendes i din virksomhed.

Du har mulighed for at stille konkrete spørgsmål til Ole Kjeldsen ved at sende en mail til k.stensdal@cw.dk

Hør også vores internationale keynote, Dietmar Dahmen, fortælle om, hvorfor mobility ikke længere kun handler om smartphones og tablets, men er nu ved at gennemtrænge stort set alle aspekter af vores liv.

Det er gratis at deltage på The Mobile Wave, men der er et begrænset antal pladser - så skynd dig at tilmelde dig her.

Læs også

Næste mobility-bølge: Her er fem ting du skal satse på




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere