Artikel top billede

Viaplay i kamp mod Netflix: Sådan skal streaming-kunderne kapres

Interview: Det var Netflix, der fik danskerne til at tage videostreaming til sig. Viaplay har dog en plan, der skal give Netflix kamp til stregen, forklarer Viaplay-direktør Rikard Steiber.

Han kender den digitale udvikling bedre end de fleste, svenske Rikard Steiber.

Han er administrerende direktør i MTGx og Viaplay, der er den del af Modern Times Group, der er dedikeret til fremtidens underholdnings-løsninger.

Allerede i 1995 var han leder af en multimedieafdeling i TeliaSonera og senere medstifter af det, der hed Scandinavia Online.

Før han tog føringen med streaming-tjenesten Viaplay, var han seks år i Googles hovedkvarter i Californien, hvor han blandt andet bar titlen Global Marketing Director - Mobile & Social Advertising.

"Mit job er at tage vores tv-kanaler og gøre dem til digitale tjenester og at starte nye tjenester, som vi ikke har i dag. Vi går fra broadcasting til pure digital," forklarer Rikard Steiber om den nuværende mission, han er på, som CEO i MTGx og Viaplay.

Virksomhederne er en del af Viasat og leverer blandt andet Champions League, Premier League, Superliga og Formel 1 som streaming sammen med et hav af film fra eksempelvis Fox og Warner Brothers og serier fra eksempelvis TV3 og TV3 Plus.

Viaplay i kamp mod Netflix

Men i modsætning til dengang han var hos Google, der var dominerende på sit marked, så er Viaplay udfordreren.

Hovedkonkurrenten hedder Netflix, for det er den tjeneste, der for alvor har fået danskerne til at hive kreditkortet frem og købe abonnement til videostreaming.

Ifølge tal fra Kulturstyrelsen/TNS Gallup, så er YouTube den mest populære streaming-tjeneste herhjemme, da den i 39 procent af de danske husstande jævnligt bliver brugt.

Dernæst kommer DR med 23 procent og Netflix med 22 procent.

Viaplay bliver ifølge Kulturstyrelsens tal jævnligt brugt i syv procent af de danske husstande, hvilket også gælder TDC Play. 

Hvor vil Viaplay fokusere?
Der er mange spillere, og de kæmper en stadig hårdere kamp om kunderne. Hvad bliver den afgørende faktor? Pris, indhold, den tekniske løsning - hvor skal vægtningen være?

"Jeg tror, at det handler om at have det rigtige indhold og den rigtige brugeroplevelse," siger Rikard Steiber, da Computerworld møder ham i København.

Rikard Steiber peger på behovet for både at have indhold, som de andre tjenester ikke har, og at man skal kunne levere nyt premiere-indhold med jævne mellemrum til brugerne, om det så er serier, film eller reality-shows.

Han har også opskriften på, hvordan Viaplay kan give Netflix kamp til stregen.

"Vi har film, serier, sport og et område for børn, hvor de kan navigere," siger han og medgiver samtidig, at Netflix har haft stor betydning, ikke mindst her i Danmark.

"Det interessante er, at markedet vokser så hurtigt. Alle taler nu om on demand."

Danskerne har et godt øje til streaming

Der er ingen tvivl om, at der i disse år foregår en bevægelse på tv-markedet, hvor stadig flere forbrugere overvejer, om den traditionelle kabel-tv-pakke nu også er nødvendig, og hvor streaming-tjenestenerne oplever voldsomt vækst.

Viaplay, der hører under Viasat, har lidt et ben i begge lejre, da tv-kanalerne fra koncernen også indgår i kabel-tv-pakkerne.

Rikard Steiber mener derfor heller ikke overraskende, at begge koncepter har en fremtid.

"Jeg tror ikke, at det vil være enten-eller. Jeg tror, at det vil være både-og. Der er mange, som vil have kabel eller satellit som i dag. Jeg tror, at det vil være et supplement, så du eksempelvis kan tage det med på din mobiltelefon."

Tror du også det gælder de nye, unge brugere, der får deres egen bolig for første gang?

"Nej, jeg tror, at de vil gå direkte til online video. Men det vigtige er, at det handler om indholdet og om brugeroplevelsen," forklarer Rikard Steiber.

Med brugeroplevelsen mener han blandt andet de automatiske anbefalinger til brugerne, navigationen, de sociale funktioner og muligheden for at downloade indhold i en afgrænset periode til offline-brug, som er noget af det, Viaplay satser på.

Mobiltelefonen bliver din fjernbetjening

"Vores strategi er at være der, hvor brugerne er - det vil sige både på pc, tablet, mobil, smart tv, spilkonsol og hvad der findes af ting som Chromecast og Airplay," forklarer Rikard Steiber om de tekniske løsninger, Viaplay ønsker at stille til rådighed.  

"Udfordringen er, at der findes forskellige forudsætninger alle de steder. Jeg tror, at løsninger som Chromecast og Airplay bliver mere og mere almindelige, og mobiltelefonen bliver din magiske fjernbetjening."

Rikard Steiber forklarer, at nye teknologier og øget data-indsigt gør det lettere at inspirere brugerne til at opleve nyt indhold.

"Det handler både om at kigge på, hvad du er interesseret i, og også at kigge på, hvad alle andre er interesseret i, og hvad dine venner kigger på. Og dem, der har en profil, der ligner din."

Derfor vil Viaplay til efteråret lancere en social platform, der skal hænge sammen med streamingtjenesten.

Det bliver dog frivilligt, om man ønsker at bruge den del, forklarer Rikard Steiber, der også flere gange under interviewet påpeger, at unikt indhold er et af de vigtigste parametre i kampen om streaming-kunderne.

"Hvis du er sportsinteresseret, tror jeg egentlig, at bare det at have unikt indhold, som du er interesseret i og at være kendt for det, er det, man bliver valgt på."

Ny teknisk platform

Hvordan sikrer I rent teknologisk en god streaming-kvalitet?

"Vi har i de seneste 12 måneder skiftet teknisk platform, så vi har en teknisk platform, der er stabil og fungerer, og som er baseret på Comcast-platformen, der er den største i USA."

"Det kræver en god teknisk platform, og opstartstiden skal også være så god som mulig. I dag er den et til to sekunder, og det er alt for lang tid."

"Så vi kigger på at bygge en CDN-switch (content delivery network, red.), så når du kobler dig på, ser den, hvilket CDN, der er nærmest dig. Det er den slags løsninger, der skal til - og vi har også en god cache-løsning."

Læs anden del af interviewet med Rikard Steiber senere på Computerworld.dk.

Vi har i de seneste uger haft fokus på streaming-løsninger. Læs artiklerne her:

Farvel til dyrt kabel-tv - goddag til tre næsten perfekte apps

Læsernes mange tips: Sådan ser vi godt og billigt tv

"TV 2 Play: Cirka samme opløsning som en Commodore 64"

Efter voldsom streaming-kritik: Her er reaktionen fra TV 2 Play

Netflix versus internetoperatør: Hvem er skyld i ringe kvalitet

Netflix brokker sig: Denne operatør sløver dit video-signal




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere