Artikel top billede

CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Hverken politiet eller CSC reagerede på en kritisk rapport om it-sikkerheden hos statens største it-leverandør.

Danmarkshistoriens største hackerangreb kunne være blevet opdaget og delvist afværget, hvis Rigspolitiet og statens største it-leverandør, CSC, havde reageret på en kritisk revisionsrapport fra Deloitte i juni 2012.

Det mener tre it-tekniske eksperter, der har læst rapporten, der blev bestilt af CSC. Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt i rapporten.

På det tidspunkt, hvor rapporten om it-kontrollen af Rigspolitiets data hos CSC forelå, boltrede hackerne sig nemlig i CSC's systemer og kopierede følsomme oplysninger i Rigspolitiets kørekortregister, kriminalregister og i Schengens informationssystem om efterlyste personer.

Hackerne trak gennem mindst fire en halv måned i 2012 blandt andet fire millioner danske kørekortnumre fra systemerne, mener politiet. Men forseelsen blev først opdaget flere måneder senere.

Elendig sikkerhed

"Revisionsrapporten er en rygende pistol i forhold til den elendige it-sikkerhed, som gjorde hackerangrebet muligt. Der sker simpelthen det, at Deloitte sender et stykke papir og fortæller CSC og Rigspolitiet, at de står med et helt hus, hvor døre og vinduer står åbne. På samme tidspunkt render de ubudne gæster rundt og tager, hvad de vil have i huset. Men CSC og Rigspolitiet reagerer ikke," siger Peter Kruse, direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS, til Politiken.

Først ni måneder efter at revisionsrapporten kom, i marts 2013, gik alvoren op for Rigspolitiet og it-leverandøren efter et tip fra svensk politi.

Rapporten fra Deloitte oplister syv konkrete it-sikkerhedsbrister og nævner blandt andet et "stort antal kritiske sårbarheder" og "manglende aftale med CSC om opfølgning på logs".

Med så alvorlige brister burde Rigspolitiet og CSC ifølge it-eksperterne have foretaget en konsekvensanalyse for at afdække, om sikkerhedshullerne var blevet udnyttet.

"Hackerne har kunnet holde deres egen lille fest og hive informationer ud af systemerne i længere tid, end man skulle tro muligt. Jo længere tid man er om at undersøge konsekvenserne af sårbarhederne, desto længere tid giver man hackerne til at hive informationer ud af systemerne, gemme dem væk og slette spor," siger Thomas Bo Nielsen, it-sikkerhedskonsulent i C-Cure, til Politiken.

Rigspolitiets it-direktør, Michael Steen Hansen, ønsker ikke at lade sig interviewe, men medgiver i en mail til Politiken, at der ikke blev foretaget en konsekvensanalyse.

CSC skriver, at selskabet ikke umiddelbart kunne forhindre hackerangrebet i 2012, da det blev udført gennem en dengang ukendt it-sårbarhed:

"Vi ser frem til de danske myndigheders grundige undersøgelser og anbefalinger, som vil vise sig værdifulde til at mindske den stigende trussel fra cyberangreb," skriver kommunikationschef Richard C. Adamonis ifølge avisen.

Først nu, to år efter gerningstidspunktet, kan politiet fremvise et anklageskrift mod de to tiltalte i sagen, der begynder i Retten på Frederiksberg i september.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Pengene vælter ud af CSC: Så slemt står det til

Julian Assange: Danmark har en politisk it-fange




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere