Artikel top billede

Ny Intel-chip kan blive gennembrud for computere uden kølesystemer

Intel begynder at producere chip med 14 nm-fremstillings-teknologi. De banebrydende chip vil bane vejen for fremtidens computere, der vil blive uden blæsere og køle-systemer. Se her hvordan.

Intel er klar med en helt ny 14 nm-produktions-teknologi, som ifølge selskabet vil bane vejen for en helt ny generation af tablet- og ultrabooks.

Det skyldes ikke mindst, at den nye generation af chip, som Intel kalder for 'Broadwell,' ikke har brug for blæsere og lignende aktiv køling.

14 nm-fremstilling-teknologien vil blive anvendt til en række nye Intel-chip til en vifte af produkter - fra tablet-computere til nye, kraftige server-processorer.

De nye 14 nm-chip til tablet- og notebook-computere vil få den fælles produkt-betegnelse 'Core M,' som ventes formelt lanceret til den store IFA-messe, der løber af stablen til september.

Forbedret fremstilling

Ifølge Intel er der med Broadwell ikke tale om et nyt chip-design, men alene om en forbedret fremstillings-proces.

Nm er nemlig udtryk for størrelsen på de mindste transistorer og dele, der kan fabrikeres på en enkelt chip. Der går tre til seks atomer på en nanometer (afhængig af atom-typen), og en meter svarer til en milliard nanometer.

Chip-industrien har løbende forbedret dens fremstillings-teknologier, hvilket har ført til løbende forbedringer i plads-udnyttelsen på chippene samt forbedret energi-udnyttelse.

For Intel handler Broadwell da også primært om at sænke energi-forbruget, da selskabet har valgt at bibeholde den tidligere chip-generations performance mod at sænke energiforbruget.

Det betyder med andre ord, at tablet- og notebook-computere med Broadwell-chip vil få samme performance som maskiner med forgængeren Haswell, men energiudnyttelsen - performance per watt - vil blive helt op til 22 procent bedre end i chip bygget med 22 nm-teknologi som Haswell.

Broadwell vil kun forbruge tre til fem watt, og det vil vil give pc-producenterne mulighed for at designe meget tynde maskiner uden indbyggede køle-systemer.

Intel anvender desuden en såkaldt 'turbo boost'-teknologi, der gør det muligt at overclocke chippen i korte 'bursts,' hvorefter den straks vil falde tilbage til energi-besparende tilstand.

Intel er for tiden ved at lægge sidste hånd på tre nye 14 nm-fabrikker, hvoraf de to kommer til at ligge i USA, mens den tredje skal åbnes i Irland i 2015.

Læs også:

Ultratynde tablets på vej: Intels nye tablet er en hel del tyndere end iPad Air

Intel klar til efteråret med otte-kernet processor

Intel dropper bundkort til desktop-computere




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere