Artikel top billede

Foto: Uffe Weng.

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

ComputerViews: Den danske telebranche er i frit fald på en række nøgletal, og det er ikke kun branchen selv, det kan gå ud over.

Danskerne bliver mere og mere afhængige af en velfungerende og stadig hurtigere digital infrastruktur til bredbånd og mobiltelefoni, men telebranchens investeringsniveau er i frit fald.  

Som Computerworld skrev onsdag, viser Erhvervsstyrelsens store rapport om nøgletallene i en lang række danske televirksomheder, der leverer bredbånd, mobiltelefoni og fastnettelefoni, at branchen samlet set bevæger sig i den forkerte retning.

Der er ikke bare tale om et markant dyk i omsætningen i branchen - det helt store problem er investeringsniveauet, der slet ikke er, hvad det har været.

Investeres der ikke tilstrækkeligt i ny netværksinfrastruktur og nye teletjenester, kan det ramme både danske forbrugere og virksomheder og digitaliseringen af det danske samfund i det hele taget.

Ifølge Erhvervsstyrelsen var de danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet på knap 5,5 milliarder kroner sidste år.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

Dansk telebranche har mistet pusten

Situationen bliver ikke bedre, når man ser på, hvordan Danmark klarer sig i forhold til de øvrige lande i EU og ikke mindst dem, vi normalt sammenligner os med.

Mens udviklingen i telebranchens investeringer i hele EU faldt med 11,5 procent fra 2008 til 2012, så faldt investeringerne i Danmark med hele 33,3 procent i samme periode.

Bedre bliver det ikke, når telebranchen i et land som Finland i samme periode øgede investeringerne med hele 72 procent, i Irland steg investeringerne med 55,9 procent, og i Estland lød væksten på 36,5 procent ifølge Erhvervsstyrelsens rapport.

Man kan indvende, at det er meget naturligt, at Danmark sakker bagud med investeringerne, fordi mange danske teleselskaberne investerede så massivt i netværksinfratruktur op igennem nullerne.

Desværre ændrer det ikke på, at Danmark og den danske telebranche også på flere andre punkter har et problem.

I rapporten gennemgås også udviklingen i omsætningen i de forskellige landes telebrancher.

Her kan man eksempelvis i Sverige og Finland klare en vækst fra 2008 til 2012 på henholdsvis 38,5 procent og 15 procent - mens man i Danmark i samme periode havde et minus på 6,9 procent i omsætningen.

Også i lande som Luxembourg, England og Frankrig vokser telebranchen.

Danmarks fald i omsætningen er på niveau med EU-gennemsnittet, der bød på et fald i telebranchens omsætning på 7,4 procent i perioden.

Det er dog et plaster på såret, at danske teleselskabers investeringsgrad (hvor stor den del af omsætningen, der investeres) ligger i den pæne ende.

Fra 2008 til 2012 lå vi på en tredjeplads med en investeringsgrad på 19,2 procent, mens vi i 2012 røg ned på en ottendeplads med en investeringsgrad på 17,2 procent.

Fortsætter faldet i de danske teleselskabers investeringer, vil vi være røget yderligere ned på listen næste år.

Hvis det sker - og det tyder alt på er tilfældet, når man læser rapporten fra Erhvervsstyrelsen - er det ikke kun et problem for telebranchen selv.

Det bliver i høj grad også et problem for det danske samfund, hvor offentlige institutioner, virksomheder og forbrugere er dybt afhængige af en fortsat styrkelse af den digitale infrastruktur.

Læs også:

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

3-direktør om krig mod Telenor, Telia og TDC: Vi vil gerne købe op

TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere