Artikel top billede

Nyhedsanalyse: Med Windows 10 flytter Microsoft fokus tilbage på virksomhedsbrugerne

Windows 10 skal ikke bare bringe start-menuen tilbage. Også den stærke fokus på forbrugere blev tonet ned - og i stedet brugte Microsoft tiden på at fokusere på virksomhedsbrugerne.

Computerviews: Microsoft offentliggjorde tirsdag aften den næste store version af Windows styresystemet: Windows 10.

Med annonceringen springer Microsoft Windows 9 over - og sklfter for alvor kurs. 

For hvor Windows 8 ved lanceringen i 2012 satsede hundrede procent på at imødegå de storsælgende iPads på et consumermarked, så gjorde Microsoft tirsdag aften det meget klart, at Windows 10 får et enterprise-fokus fra starten af.

"En af Microsofts største og vigtigste kundesegmenter er enterprise - virksomhederne. Derfor skal Windows 10 også virksopvære noget, som de nemt kan forholde sig til, og hvor de nemt kan finde de værktøjer, som de i forvejen kender," forklarede Terry Myerson, direktør for Microsoft-divisionen hos Microsoft, som noget af det første under dagens pressemøde.

Det var også nødvendigt at slå fast. 

For Windows 8 har haft en forfærdelig indslusning hos verdens virksomhedsbrugere. Ifølge IDC var der installeret over 715 millioner versioner af Windows på computere verden over. 361 millioner var Windows 7, imens kun 16 millioner var Windows 8. De resterende er hovedsageligt XP og godt 40 millioner er Vista.

Specielt virksomheder har været skræmt væk af Windows 8's fokus på touch og consumer-markedet.

I stedet er Windows 7, fra oktober 2009, blevet Microsofts de-facto styresystem til virksomheder mens storkunderne har ventet på at høre nok om afløseren.

Touch er gemt væk

Med Windows 10 er fokus igen rettet på desktoppen og virksomhederne.

Ud over at Microsoft lover at alle managing-tools som fungerer på nuværende versioner af Windows også vil virke på Windows 10, så gør Redmond-giganten op med dens våde drøm on touch for alle. I hvert fald for desktop med den nu tilbagevendte Start-menu.

På den måde var pressefremvisningen en "tilbage til rødderne"-opvisning.

Og det er værd at bemærke, at kun meget kort til sidst under pressemødet blev touch-delen af det kommende Windows 10 vist frem.

Touch er stadig en del af Windows, men reelt var fremvisningen mere en fremvisning af, hvordan touch-interfacet ikke længere er i vejen, hvis du har tastatur og mus. En bekræftelse til de mange folk derude, som endnu ikke bruger en trykfølsom skærm.

Samtidig blev der slet ikke snakket om consumerindhold til Windows 10. Dette vil blive fremvist i starten af 2015 og under Microsofts Build konference i foråret.

Nu er fremvisningen her kun et tecnical preview, som er tilegnet entusiaster og udviklere, men i 2011, hvor Windows 8 blev vist frem for første gang var der slet ikke tvivl om, at det var consumeren, som var modtageren.

Microsoft benyttede desuden lejligheden til at tage et kig på licens-systemet for Windows, annoncere muligheden for at virksomhederne skræddersyer deres egen app store og ændre den måde data beskyttes på i Windows.

Læs mere om de planlagte forbedringerne hos Microsoft her.

Ét samlet system - men på mange platforme

Microsofts CEO, Satya Nadella, har gentagne gange givet udtryk for, at Microsoft og Windows i stigende grad vil være cloudbaseret med mobility i fokus.

Der blev også gentagende gange under tirsdagens pressefremvisning givet udtryk for, at Windows 10 vil blive bygget fra grunden af som en "mobile-first, cloud-first" verden.

Formodentligt betyder det en langt større integration af Microsofts tjenester som Skype og OneDrive, men det linker også direkte til Microsofts nye mantra om "et system".

Ikke til at styre dem alle, som Microsoft forklarer med en  reference Saurons onde planer i Ringenes Herre, men det samme system vil i fremtiden være grundkernen i alle Microsofts styresystemer fra smartphones til PC til Xbox.

Målet er samme kerne og samme kodesprog.

Det åbner også op for den samlede app store, som Microsoft stræber efter at kunne bygge op. En egentlig omtale af "universal apps", som spænder over alle Microsofts platforme, blev der dog ikke snakket om, og i stedet blev der henvist til Build 2015.

Men der er ingen tvivl om, at når Microsoft kan levere én fælles platform, så bliver det et stort skridt på vejen for at bibeholde en del af den Windows-dominans, som Bill Gates for alvor grundlagde med Windows 3.1 i 1992.

Læs også: Din næste Windows hedder Windows 10: Her er alle nyhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere