Prøvekørt: De syv vigtigste ting fra Windows 10 Technical Preview

Computerworld har brugt 24 timer sammen med Windows 10 Technical Preview. Her er de syv mest interessante ting ved styresystemet.

Annonce:
Annonce:
Inden for teknologi er der en særlig sport i et erklære noget dødt: Fastnettelefoner, desktop-computeren og ikke mindst Windows.

Og ja, et eller andet sted i fremtiden vil vores efterkommere sikkert ryste på hovedet af vores teknologier på samme måde, som når vi hører om åreladninger og grødomslag. Men indtil da, så viser tallene, at er der fortsat er kunder til både telefonerne, desktops og ikke mindst Windows.

Men ikke hvilken som helst Windows.

For den seneste version af styresystemet, som oprindeligt stammer fra 1985, er en blanding af noget gammelt og noget nyt og afspejler Microsofts behov for at komme Windows 8-kritikerne i møde og samtidig forsøge at sætte kursen for, hvordan pc'en skal bruges i fremtiden.

En opgave som burde giver programcheferne både ondt i maven, grå hår på hovedet og søvnbesvær - der er trods alt tale om at Windows-forretningsområdet alene fyldte lidt over 19 milliarder dollars i 2013.

For slet ikke at tale om de 57 procent af Computerworlds læsere, som i dag anvender en Windows-maskine for at besøge siden.  

Så spørgsmålet er: Hvor er Windows på vej hen?

For at svare på det har vi installeret Windows 10 Technical Preview på en Surface Pro 2 maskine. Resultaterne herfra skal selvfølgelig tages med et vist forbehold, for der er tale om en *meget* tidlig version af Windows - så tidlig at der næsten går et år inden vi får den endelige version at se.

Installationen drillede os lige i første omgang, men efter at vi nulstillede Windows 10 gik det nemt. Selve installationen ligner meget Windows 8.

1. Installation af Windows 10
Selve installationen drillede i første omgang lidt, men efter at have bedt Windows 8.1 om at nulstille sig selv, gik det fremad med Windows 10-installationen.

Netop installationen giver et hint om, at meget stadig er ved det gamle. Ændringerne fra Windows 8-installationen, som I sig selv var en let renoveret udgave af Windows 7-installationen, er til at overse.

Det samme gælder i øvrigt login-skærmen, som ligner det man i dag kender hos Windows 8.

2. Skrivebord og Start-menu
Ændringerne er til gengæld mere synlige, når du får logget ind med din Microsoft-konto på maskinen.

For væk er Metrofladen og tilbage er i stedet det normale skrivebord tilbage. Og ja, også startmenuen.

Af en eller anden grund var den dog ikke slået til i vores installation, måske fordi vi installerede Windows 10 Technical Preview på en såkaldt hybrid-maskine, hvor touch er en vigtig del af oplevelsen.

Men ved at højreklikke på taskbaren på skrivebordet og vælge "properties" kunne vi finde den rette indstilling.

Det er samtidig her, Windows-traditionalisterne vil slippe et lettelsens suk. For i indstillingerne kan man, udover at tilpasse Start-menuen, også bestemme, hvad Windows-tasten skal være en genvej til.

Her satte vi den hurtigt om til at åbne Start-menuen i stedet for at lede os til Modern UI-startsiden fra Windows 8.

Start-menuen er dog en blanding af den traditionelle Start-menu fra Windows 7 og så de såkaldte "live tiles" fra Windows 8.

De tiles kan også tilpasses, men indeholder typisk oplysninger fra sociale medier, vejret og eventuelle tilknyttede mail-konti. Hvorvidt det er noget, man kommer til at bruge, må tiden vise, men mange af oplysningerne vil man nok allerede have fået gennem mere aktive notifikationer på andre enheder eller i Windows.

Eny ting ved start-menuen er i øvrigt, at den kan skaleres og tilpasses, sådan at den for eksempel kan blive meget flad og ligge hen langs task-baren.

Start-menuen er tilbage i Windows - men i en lidt anderledes form. Der er live tiles med, og du kan også skalere den så den er lav og bred.

3. Endnu ingen automatisk tilpasning til touch
Windows 8 fik på puklen for at levere et touch-interface til alle PC'ere uanset om de havde en trykfølsom skærm eller ej. Det blev forsøgt rettet i opdateringen Windows 8.1, som løste de værste af problemerne.

Windows 10 Technical Preview er derimod primært et desktop-baseret styresystem, hvilket indtil videre efterlader de mange touch-enheder delvist forældreløse.

Microsoft er dog klar over udfordringen og har vist en spændende video med fokus på det såkaldte "continuum", hvor Windows 10 selve registrerer, hvorvidt pc'en lige nu bruges med touch, eller om den er docket og bruges som en almindelig bærbar eller desktop. Du kan desuden selv vælge, hvad tilstand du vil bruge din Windows 10-maskine i.

Funktionen er dog ikke med i Technical Preview, så vi må satse på, at det er med i de kommende opdatering.

Du kan se videoen nedenfor. Der er ingen lyd på.
4. Windows Apps kører ikke længere i fuldskærm
En af de mest frustrerende ting ved Windows 8 var systemets inkonsistens. Det ene øjeblik kunne man trykke på et dokument, som åbnede op i et normalt vindue - og det næste øjeblik var en bestemt fil-type tilknyttet en fuldskærms-app, som overtog hele skærmen.

Med Windows 10 ser det ud til at være blevet løst. Apps åbner ofte stadig i stor udgave, men det er i stedet tale om et maksimeret vindue i stedet for en fuldskærmsløsning.

Det betyder, at du nu kan skalere, flytte og minimere programvinduet uden at skulle kaste dig ud i fingre på skærmen eller tastaturgenveje.

Hvorfor Microsoft stadig insisterer på at have apps og programmer som to forskellige kategorier med to forskellige opførsler på skrivebordet er lidt uvist, men vores gæt er, at det handler om den store fælles app store, som Microsoft ønsker skal binde Windows, Windows Phone og Xbox One sammen.

Lidt forvirrende er det dog stadig fordi nogle funktioner i Technical Preview fortsat er dobbelte som i Windows 8.

Indstillingerne er et godt eksempel, for de kan stadig redigeres i både det traditionelle kontrolpanel og via det touch-venlige "PC settings"-Windows 8 design. Her bliver Microsoft nødt til at vælge.

Windows 10 Technical Preview har stadig apps. Men nu overtager de ikke hele skærmen, men kan i stedet skaleres og minimeres.

5. Windows 10 Technical Preview er stabilt, men ikke produktionsklart
Der er en tradition for, at Microsoft sender meget tidlige version af Windows ud til brugerne.

Det er selvfølgelig altid risikofyldt fordi millioner af interesserede og deres holdninger er svære at styre, men på den anden side giver det Microsoft en unik mulighed for at blive klogere tidligt i forløbet.

Annonce:

Der er dog ret stor forskel på de forskellige Technical Previews. Windows 7-previewet var ret tro mod den endelige brugerflade, men til gengæld ret ustabilt - mens Windows 8 var stabilt, men til gengæld var det umuligt at gætte sig til, hvor anderledes Windows 8 endte med at blive. 

Af gode grund ved vi ikke, hvor meget af Technical Preview, som ender med at blive til det færdige Windows 10, men til gengæld er den tidlige udgave rimelig stabil. 

Vi har godt nok fået enkelte fejlbeskeder, kun en genstart kunne fjerne, men ingen blå skærme og fulde opbremsninger - endnu.

Til gengæld opfordrer systemet os til at aktivere vores kopi - men nægter så at gennemføre aktiveringen. Et fin reminder om at Windows Technical Preview er fin at teste, men nok ikke noget, du bør kombinere med vigtige data.

6. Flere skriveborde virker fint
Selvom Windows 10 Technical Preview handler meget om at rulle nogle af touch-funktionerne fra Windows 8 tilbage, så er der blevet plads til en ny funktion, som lader dig arbejde med flere skriveborde. 

Funktionen startes ved at klikke på et ikon på task-baren, hvor du kan starte, skifte mellem eller lukke de forskellige skriveborde. Det er specielt smart, hvis du arbejder med mange åbne vinduer.

Det er højest sandsynligt ikke en funktionen, som for alvor vil ændre noget på den måde vi arbejder med Windows på, men der er helt sikkert en lille gruppe der vil opleve tilføjelsen som en lettelse i hverdagen.

Flere skriveborde vælges med et ikon på taskbaren. Vi havde dog problemer med at holde browseren adskilt på tværs af skrivebordene, men noget af det er ren tilvænning til de nye funktioner.

7. Det ligner sig selv
Hvis du undervejs har studset over vores screenshots og tænkt, at det ligner noget, du har set før - så er det korrekt.

Rent grafisk så arbejder Windows 10 videre med de flade, skyggeløse ikoner fra Windows 8 og Windows Phone 8.

Der er dog nogle ændringer og de første ikoner, som der er med, er en smule mere detaljerede. Men det meste af Windows kommer tilsyneladende til at være logikken fra Windows 7 og grafikken fra Windows 8. Det er svært at være helt utilfreds med.

En del brugere vil have svært ved at se forskel på Windows 10 og Windows 8.1 for grafikken og ikonerne er meget ens. Men  når man bruger systemet mærker man hurtigt forskellen.

Husk du kan selv prøve Windows 10 i en gratis version.

Læs her hvordan du selv kommer i gange med Windows 10 Technical Preview
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Den næste iPhone bliver kedelig - men så sker der noget virkelig interessant
ComputerViews: Til næste år sker der noget interessant med iPhonen, og derfor kan iPhone-brugere gøre klogt i at vente med at udskifte den gamle iPhone.
CIO
Sådan fik Johnny Vad reduceret it-nedetiden fra 37.000 timer til næsten nul på et enkelt år
Ved at overvåge it-leverandørernes præstationer røg antallet af spildte arbejdstimer ned fra 37.000 til ganske få timer på et enkelt år. "Det er ganske enkelt og uhyre effektivt," fortæller it-chefen, der fik ideen.
Comon
Stortest af antivirusprogrammer: Microsofts sikkerhedsprogram havner helt i bunden
Microsoft havner helt i bunden af denne antivirustest. I den modsatte ende af skalaen klarer en russisk produceret sikkerhedspakke sig bedst. Læs en sammenlignende test af 19 antivirusprogrammer her.
Channelworld
Dansk HP-direktør efter opsplitning: Her er HP's fremtidsplan i Danmark
Interview: Opsplitningen af it-mastodonten HP har givet større frihed til at hjælpe kunder og forhandlere, siger den danske chef for HP's pc- og print-firma, HP Inc. Han spår, at markedet for mobile devices kommer til at drive fremtidens vækst og innovation.
White paper
Undgå risici i Public Cloud
I denne rapport: Råd, analyse og indblik, som hjælper med at maksimere gevinsterne og minimere risici ved åbne cloud-løsninger.