Artikel top billede

Troen på Windows 10 vokser: Derfor bliver det installeret på din maskine

Microsofts kommende Windows 10 vil blive et hit og kunne gøre det på markedet, som Windows 8 aldrig rigtig har formået, lyder det fra flere sider.

Windows 10, som Microsoft første gang løftede sløret for i september sidste år, ligger endnu en del måneder ude i fremtiden i den endelige version - men allerede nu er flere pc-producenter begyndt at glæde sig.

Windows 8 er aldrig blevet det store hit for Microsoft, og det er ikke bare brugerne, der ikke har taget det til sig i en grad, som Microsoft kan være tilfreds med - selv producenter som Acer og Samsung har offentligt kritiseret Windows 8 og har sammenlignet denne version med det forhadte Vista.

Nu ser det imidlertid ud til, at der er en voksende tro på, at Windows 10 kan gøre det for pc-salget, som Windows 8 ikke har magtet.

Verdens største pc-producent, Lenovo, har netop udtalt, at selskabet tror på, at Windows 10 an puste liv i pc-markedet igen.

"Jeg tror, at kunderne er opsatte på at puste noget liv i det produkt igen. Vi er naturligvis meget optimistiske og håbefulde i forhold til Windows 10," udtalte Lenovos CTO, Peter Hortensius, på CES-messen i Las Vegas ifølge det britiske CIO.

Og selvom det måske ikke er overraskende, at en pc-producent som udgangspunkt bakker op om et nyt Windows, så skal det ses i lyset af den kritik, som netop producenterne har haft i forhold til Windows 8.

"Besværet ved Windows 8 er veldokumenteret, men det er stadig ikke en integreret oplevelse," lyder det fra Lenovo-topchefen.

Windows er blevet den lille i det store billede

Windows har som platform i de senere år fået baghjul af nye platforme som Android og iOS, der er designet til en mobil verden, der bare er vokset og vokset med tablets og smartphones (se Gartners tal herunder).

Med Windows 10 forsøger Microsoft dog både at tage hånd om nogle af de kritik-punkter, der har været ved Windows 8, og samtidig give Windows-forretningen et nødvendigt skub i ryggen i kapløbet mod eksempelvis Android og iOS.

Det er derfor heller ikke kun producenterne, der ser ud til at være optimistiske i forhold Windows 10. 

Gartner har denne vurdering af Windows 10's muligheder på markedet - og her taler vi det overordnede marked for både pc'er, tablets og smartphones:

"Fra 2015 forventer vi, at Windows vil vokse hurtigere end iOS, når pc-markedet stabiliseres, og den næste iPhones udfordringer med at opnå vækst vokser, hvilket vil mindske afstanden imellem de to platforme."

Bomben der kan gøre Windows 10 til et hit i virksomhederne

Samtidig har Gartner i en anden analyse peget på, at særligt virksomhederne vil komme til at satse på Windows 10:

"Microsofts næste version af Windows vil køre på både pc'er, tablets og smartphones, adresserer de fleste kritikpunkter ved Windows 8 og inkluderer mange nye funktioner. It-ledere bør begynde at planlægge deres eventuelle exit fra Windows 7 til Windows 10."

Netop det faktum, at mange virksomheder stadig kører på Windows 7 - og ikke på det nyere Windows 8 - kan vise sig at få afgørende betydning for Windows 10's muligheder blandt erhvervsbrugerne.

En hel del virksomheder og organisationer stod med skægget i postkassen, da Microsoft afsluttede den officielle support af det aldrende Windows XP sidste år - og derfor er endnu flere nu opsatte på ikke at skulle havne i den samme situation, når Windows 7-supporten ophører i 2020.

"Selvom det føles langt væk, bør organisationer nu begynde planlægningen, så de kan hindre en gentagelse af det, der skete med Windows XP," har Stephen Kleynhans, research vice president hos Gartner, udtalt.

Det ventes, at Windows 10, der nu er i public beta, vil være klar på markedet i andet halvår i år.

Læs også:

Den svære beslutning for Microsoft: Hvem skal betale for Windows 10 - og hvem skal ikke?

Analysefirma: Kom væk fra Windows 7 i tide


Din næste WIndows hedder 10: Her er alle nyhederne