Artikel top billede

Amerikanske servere fylder din indboks med spam

Her kan du se, hvor bunkerne af irriterende og uønskede postbeskeder stammer fra. Få også gode råd til at barberer spammængderne ned til et minimum.

Spammail udgør langt hovedparten af den globale email-trafik, og Danmark hører til blandt de de hårdest ramte lande i verden.

Men det er langt fra Danmark, der er dominerende, når det handler om at udsende spam.

Det er heller ikke lande som Kina eller Rusland, som man måske kunne foranlediges til at tro.

Alt er som bekendt stort i USA, hvilket også gælder udsendelsen af spam. Amerikanske servere er således de mest aktive på den front.

Det viser en rapport, som sikkerhedsfirmaet Trend Micro netop har udsendt.

Tallene er fra tredje kvartal 2014.

Ser man på, hvem der bliver lokket til at klikke på de irriterende og ondsindede beskeder, så er det igen amerikanerne, der har den gule førertrøje på.

26 procent af de klik, som spam-beskederne får, stammer fra Guds eget land. Andenpladsen befinder sig i Asien, da 20 procent kommer fra Japan.

Lidt mere overraskende er det måske, at en stribe europæiske lande, med Frankrig og Italien i spidsen, gør sig bemærkede på Trend Micros liste.

Læs også: Blokér trafikken fra USA og du slipper for en fjerdedel af verdens spam

Spam er engelsk

De fleste danskere har nok trukket på smilebåndet, når en spammail har fundet vej til indbakken, på grund af de maskinoversatte beskeder, med hidtil usete ordsammensætninger og stavemåder, der ikke helt falder i tråd med den danske retstavning.

Vi tilhører som bekendt et lille sprogområde, hvilket i denne sammenhæng er en fordel.

Spambeskeder er i knap 80 procent af alle tilfælde skrevet på engelsk, der altså er it-kriminelles absolutte favoritsprog.

På andenpladsen kommer tysk, mens den store spanske sproggruppe ligger langt nede på listen.

De computerbrugere, der er blevet fanget i et botnet, styres også primært fra Amerika, hvor cirka en tredjedel af alle command-and-control-servere (C&C servere) befinder sig.

Disse C&C-severe sender kommandoer til et botnet eller modtager data fra zombie-maskinerne.

I den konkurrence blander lande som Indien og Kina sig i toppen.

Derfor kommer den danske spam igennem

Som nævnt er det en fordel, at dansk er et lille sprogområde i forbindelse med spamudsendelser på dansk. Men når det handler om de internationale sikkerhedsfirmaers spamfiltre er det faktisk en ulempe.

"Verdens spamfiltre er rigtig gode til at spotte masseudsendelser fra de store botnet. De har derimod problemer med at fange lokaliserede kampagner, fordi de ikke har det samme fokus på de små spam-udsendelser," har Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS tidligere sagt til Computerworld.

"Her er sproget også afgørende, der er nemlig langt mere søgelys på de store sprog, end der er på et lille sprogområde som dansk."

Et spamfilter virker typisk ved, at en mail tildeles nogle points og dømmes ude, når den har opnået en vis score.

Der gives eksempelvis point for en obskur afsender, suspekt indhold eller grimme ord, der kan relateres til spam.

"Mange af de hostede spamfiltre fra de udenlandske sikkerhedsfirmaer er måske ikke helt så skarpe, når det kommer til at fange de danske ord og vendinger," fortalte Peter Kruse.

"Et eksempel er, at ordet 'credit card' næppe slipper igennem spamfiltret, mens det snildt kan tænkes, at 'kreditkort' gør. Den direkte konsekvens kan være, at spammailen slipper gennem filtret."

Sådan minimerer du spam

Hvis man hoster sit spam-filter hos et af de store udenlandske sikkerhedsfirmaer, kan det altså være svært at slippe af med problemerne i forbindelse med de målrettede danske angreb.

Men løsningen er ikke kompliceret.

"Man slipper ikke for manuelt arbejde, hvis man skal filtrere mere finmasket, men det er en mindre opgave at få på plads."

Det er nemlig ret enkelt for både private og firmaerne at skabe et lokalt spamfilter.

"Mange af de spammails, der udsendes, har sammenfald i indholdet. Mange kan sikkert nikke genkendende til spam, der relaterer sig til kreditkort eller bankoplysninger."

"Disse vendinger, ord og sætninger skal man bruge til at sætte regler op internt, så bliver nettet langt mere finmasket," forklarer Peter Kruse.

Læs også:
Du kan takke dig selv for al den spam

Hvor (u)sikker er din e-mail?

Sådan undgår du at gå ned med e-mail-stress




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere