Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ingen kan gemme sig: Programmørers skrivestil kan afkodes så nøjagtigt som fingeraftryk

Ny analysemetode af små detaljer og forskellige i programmerings-kode kan vise helt nøjagtigt, hvem der har skrevet koden. Det kan komme til at gøre en forskel, når det gælder malware samt i copyright-sager og lignende.

Alle programmører har bestemte måder at skrive kode på, selv om det godt kan være, at de ikke selv er særligt bevidste om det.

Det kan være en forkærlighed for eksempelvis bestemte måder at skrive comments på eller tabs eller navngivning.

Et stort forskningsprojekt viser nu, at skrive-stilen faktisk er en slags fingeraftryk, der ret nøjagtigt kan pege i retning af en bestemt programmør, hvis der skulle være brug for at afgøre, hvem der har skrevet hvad.

Det kan for eksempel være i forbindelse med malware eller copyright-sager og lignende.

Forskerne - der er fra en række forskellige universiteter - har udviklet en særlig metode, der kan genkende skrive-måde og koble det til bestemte programmører.

Du kan læse om deres resultater i papiret 'De-anonymizing Programmers via Code Stylometry.'

Analyseværktøjet kigger på layout og på fordelingen af de forskellige tokens-typer.

Det helt nye er imidlertid en funktion, som forskerne kalder for 'abstract syntax trees,' der ifølge forskerne kigger på kode-stil 'helt uafhængigt af skrive-stilen.'

Kan gennemskue ændringer

Det betyder, at værktøjet ikke bliver forvirret og vildledt, hvis programmøren pludselig ændrer sin måde at anvende eksempelvis navngivning, spacing eller comments på - så længe den bagvedliggende funktionalitet er den samme.

Forskerne har testet deres teorier på større mængder data indsamlet fra Googles Code Jam for at se, om det faktisk kunne lade sig gøre at identificere bestemte programmører.

Her kiggede de på C++-kode skrevet fra 2008 til 2014 af mere end 100.000 forskellige programmører.

Her nåede de frem til, at analyseværktøjet i 95 procent af tilfældene kunne identificere programmøren, der havde skrevet koden baseret på analyse af 640 kodelinier skrevet af 250 forskellige programmører.

I en analyse af 30 programmører, der havde skrevet 1.900 kodelinier, ramte værktøjet rigtigt i 97 procent af tilfældene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere