Artikel top billede

Prøvekørt: Sådan fungerer Microsofts nye Edge-browser

Microsoft Edge er den nye browser, som er installeret på din kommende Windows 10-computer. Men hvad kan den nye browser, som skal tage kampen op med Firefox og Chrome? Se videoen her.

Vi har alle et had/kærlighedsforhold til Internet Explorer. Det var en af de første browsere, som for alvor viste os internettets muligheder, og som for alvor sparkede gang i menigmands rejse i cyperspace.

Men Internet Explorer har mistet pusten. Blandt andet på grund af en vis EU-dom tilbage i 00'erne, som satte en begrænsning på den nærmest monopol-lignende tilstand, samt at der kommet et hav af andre browsere, som ganske enkelt gør et bedre stykke arbejde end Internet Explorer.

Microsoft har kæmpet med Internet Explorer og har ihærdigt forsøgt at opdatere IE i forskellige versioner for at følge med.

Men nu er Microsoft startet forfra. En ny browser, der skal herske over dem alle. Ja, det var en Ringenes Herre reference, men der er store forventninger hos Microsoft til den nye browser.

Browseren hedder Microsoft Edge - og du kan godt glæde dig.

Videoen og artiklen her er udarbejdet ud fra Windows 10 Technical Preview, som Edge er en del af. Edge hedder i Windows 10 Technical Preview stadig Project Spartan, hvilket var kodenavnet tidligere.

Eftersom det er et TP, er det i princippet stadig et beta-produkt.

Vores video-afspiller kan til tider drille. Hvis der blot er et hvidt billede ovenfor, så klik på det hvide felt, og videoen vil starte. Video: Morten Sahl Madsen

Lynhurtig og alsidig

Microsoft Edge er bygget op fra bunden, og er altså ikke blot endnu en version af Internet Explorer. Edge er en Universal App, som tilpasser sig til, om du sidder ved en desktop-pc, eller du bruger en Windows-tablet.

Ligeledes fungerer touch godt. Det er nok en selvfølge, da Microsoft stadig har et stort fokus på touch-baserede enheder. Det er blandt andet at se i den funktion, hvor du kan tegne direkte på websider og videresende dette. Et eksempel på dette kan du se i videoen.

En glædelig nyhed bliver nok, at Edge ikke kan understøtte de klassiske toolbars, som it-supportere nok stadig har mareridt om fra tid til anden. Heller ikke Java eller Silverlight bliver understøttet.

I stedet sigter Edge efter HTML5 og Javascript, når Microsoft gerne vil have udviklere til at udvikle extensions på niveau med dem til både Chrome og Firefox.

Du kan altså forvente, at der i hvert fald bliver forudsætningerne for samme extensions som på dine allerede benyttede browsere, når engang Microsoft åbner op for Extensions til Edge.

Læse- og "pocket"-funktion

Indbygget i Edge finder du også Cortana, Microsofts digitale assistent. Den skal du dog ikke forvente noget af - i hvert fald ikke i Danmark. Den kommer nemlig ikke på dansk foreløbig, og vi har heller ikke forsøgt os synderligt meget med den Halo-inspirerede, omnipotente sekretær.

Ud over Cortana, har Edge også indbygget en læse-funktion som set i Apples iOS-version af Safari. Specielt i "tablet-mode" fungerer læse-funktionen rigtig godt, og du kan selv tilpasse, om det skal være sort tekst på hvid baggrund, eller en anden mere passende farve.

Der er også mulighed for en læse-liste, som den fra - igen - Safari på iOS. Dem som har benyttet af online-tjenesten Pocket, kan måske bruge denne i stedet, hvis du kun bruger Windows-baserede enheder.

Alt i alt skal du glæde dig til Edge, hvis du ikke har et meget stavnsbundet forhold til enten Chrome eller Firefox.

Allerede nu virker Edge solid - på trods af "technical preview-stemplet", og med en solid mængde extensions, kan det ende med at blive en browser fra Microsoft, som vi igen kan holde af.

Læs også: Prøv Windows 10 - og vend tilbage til Windows 8 igen uden at miste dine filer