Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

TDC er i fuld gang med at levere løsninger på Dongs fibernet, som TDC købte i 2009. Og TDC er den væsentligste bidragsyder til at sikre danskerne hurtigere bredbånd, lyder det fra TDC efter kritik fra Dansk Energi.

"Nordsjælland og København sakker længere og længere bagud i forhold til det øvrige Danmark, hvor selskaberne stadig træder på speederen med fiber."

Sådan sagde chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi, interesseorganisation for de danske energiselskaber, tidligere på ugen til Computerworld - læs artiklen her.

Han retter dermed en kritik af TDC, der i dag ejer Dongs fibernet i de nævnte områder, men som - ifølge Christian Berg - ikke har travlt med at levere fiberløsninger til borgerne. 

"For TDC vil det at grave fiber ind sådan set bare være at kannibalisere egen forretning. Derfor gør de det ganske få steder, og det er primært på nye udstykninger," lyder det fra Christian Berg fra Dansk Energi. 

Læs også: Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

Borgeren Mikkel Lindegren har beskrevet på Computerworld.dk, hvordan han i flere år har haft fiberrør liggende i forhaven (som Dong lagde i sin tid), men alligevel ikke kan få fiberbredbånd fra TDC, der nu ejer rørene. Læs hans historie her.

Christian Berg fra Dansk Energi peger på, at fiberudrulningen generelt står noget i stampe i København og Nordsjælland, og samtidig forklarer han, hvorfor elselskaberne ikke bare selv begynder at grave fiber ned i områderne:

"Når TDC er derude i forvejen med tomrør og har teknikhusene og infrastrukturen med alt det, de købte af Dong, så er det alt, alt for risikabelt at gå ind og lave en form for parallel infrastruktur. Det er der ingen business case i."

Her er TDC's svar

Computerworld bad fredag TDC om en kommentar til Dansk Energis kritik og har modtaget nedenstående skriftlige svar:

"Grundlæggende er hele præmissen for Christian Bergs kritik forkert. Mikkel Lindegren (ML), der 'er langt fra et enestående tilfælde', bor nemlig i et område, hvor der slet ikke er fiberacces i infrastrukturen. TDC vil altså ikke være i stand til at levere fiber på adressen uden et større anlægsarbejde."

"Christian Bergs undskyldning for, at elselskaberne ikke vil rulle fiber ud til ML er med andre ord ikke korrekt, når han påstår, at TDC allerede er til stede med de nødvendige installationer og infrastruktur. Det er vi ikke."

Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave

TDC skriver videre til Computerworld:

"Apropos Dongs fiberområde. Ifølge Christian Berg har TDC gjort for lidt og 'har så bygget lidt ud hist og her - men desværre ikke så meget'." 

"Fakta er, at da TDC overtog Dong-nettet for cirka fem år siden, kunne vi tilbyde 92.000 husstande adgang til Dongs fibernet. I 2015 er tallet steget til 175.000 husstande. Altså en tilvækst på 83.000 husstande på fem år."

Hvem har ret?

Denne udmelding fra TDC står noget i kontrast til de tal fra Erhvervs- og Vækstministeriets konkurrenceanalyse fra december 2014, som Christian Berg henviser til.

I konkurrenceanalysen står der blandt andet:

"...I relation til udbygningen af fibernet kan det kan konstateres, at TDC kun i begrænset omfang har investeret i fiberaccesnet ud over de opkøb, selskabet har foretaget af henholdsvis Dongs og ComX' fibernet."

"Hertil kommer, at TDC primært har anvendt det tidligere Dong-ejede fibernet til at udbygge kobber- og kabel-tv-nettene fremfor at etablere fiberaccesinfrastruktur ud til den enkelte kunde."

"I 2010, det vil sige kort efter købet af Dongs fibernet, var der cirka 15.000 kunder tilsluttet dette net. Tallet var i 2013 faldet til cirka 11.150."

TDC: Sådan arbejder vi med bredbånd

TDC fremhæver i det skriftlige svar til Computerworld desuden:

"Som kunde kan man ikke mærke forskel på, om en 100 Mbit/s forbindelse leveres på den ene eller den anden teknologi. Ved siden af den løbende fiberopgradering i Dong-området og nybyggerier, er TDC derfor også i gang med andre massive opgraderinger på andre teknologier."

"Derfor er TDC også den væsentligste bidragyder til, at nå Folketingets erklærede målsætning fra 2010, at alle danskere i 2020 skal have mulighed for minimum 100 Mbit/s bredbånd."

"Dengang erklærede TDC, at vores bidrag ville være, at kunne tilbyde 100 Mbit/s til mindst 75 procent af alle danske husstande i 2020. Status her i 2015 er, at vi kan levere mindst 100 Mbit/s til 65 procent af alle danske husstande."

"TDC er således markant foran tidsplanen og fortsætter arbejdet blandt andet i form af årlige investeringer på 1,2 milliarder kroner alene i anlæg og udbygning af vores kablede infrastruktur."

Læs også: Mød 10 forskellige danskere: Så ringe er vores muligheder for hurtigt bredbånd

Elselskaber kan leje sig ind hos TDC

Endelig peger TDC på, at det er væsentlig at få med i debatten, at hele TDC's infrastruktur er åben for alle konkurrenter.

"Det står enhver teleudbyder - også medlemmer af Dansk Energi - frit for at leje sig ind i TDC's netværk og sælge sine produkter overalt i landet."

"Det sker til en statsreguleret en gros-pris, der fastsættes af Erhvervsstyrelsen, og som TDC derfor ikke har nogen indflydelse på."

"Det samme kan man desværre ikke sige om de netværk, der ejes af Christian Bergs medlemmer. Mange af dem er totalt lukkede for konkurrenter."

"Så opfordringen til Christian Berg og Dansk Energi lyder: Hvis I virkelig mener, der mangler konkurrence på bredbåndsmarkedet, så drop jeres lokale bredbåndsmonopoler og åbn jeres netværk!" skriver TDC.