Artikel top billede

To ud af tre hardcore it-folk har job udenfor it-branchen

Problemet med at skaffe uddannede it-folk rammer ikke kun i it-branchen. Størstedelen af de it-uddannede på det danske arbejdsmarked arbejder nemlig udenfor den traditionelle it-sektor, viser et dataudtræk fra Danmarks Statistik.

To ud af tre højtuddannede it-folk arbejder i dag i virksomheder udenfor it-sektoren.

Det viser en særkørsel af data fra Danmarks Statistik, som analysefirmaet eStatistik har foretaget for Computerworld.

Blandt universitetsuddannede it-folk har kun 32 procent i dag job indenfor it-sektoren.

I gruppen af it-folk med en kort eller mellemlang it-uddannelse er billedet stort set det samme. Her har kun 35 procent job indenfor it-sektoren.

Ser man på den store gruppe af erhvervsfagligt uddannede it-folk er billedet endnu mere markant.

Her er det mindre end hver 10., der har job indenfor it-sektoren.

Det betyder samlet set, at klassiske it-virksomheder kun lægger beslag på 15 procent - det vil sige omkring hver sjette - af de it-uddannede i arbejdsstyrken.

Direktør i eStatistik Kent Nielsen mener, at tallene er en påmindelse om, at manglen på uddannede it-folk ikke kun er et problem, der er forbeholdt rene it-virksomheder.

I juli måned kom det frem, at antallet af nye studerende it-uddannelse er faldet med mere end 10 procent.

Det fik flere it-virksomheder som eksempelvis Netcompany og organisationen Dansk Industri til igen-igen at råbe vagt i gevær og advare om stigende mangel på uddannede it-folk.

"It-sektoren har endnu engang været ude og sige, at der er alt for få, der kommer ind på IT-Universitetet. Tallene viser, at problemet med mangel på it-arbejdskraft er langt større og rækker langt ud over it-branchen og rammer den traditionelle industri, det offentlige og service-branchen," siger Kent Nielsen.

Han peger også på, at manglen på kvalificerede it-folk skaber benhård konkurrence om nye medarbejdere.

"Når to ud af tre hardcore it-specialister er ansat uden for it-sektoren, har man et godt argument for at tage problemet med manglen på it-arbejdskraft meget mere alvorligt," siger Kent Nielsen.

Industrien er storforbruger af it-folk

Kent Nielsen peger på, at især virksomheder i den traditionelle industri er i dag er storforbruger af medarbejdere med it-kompetencer i form af enten en erhvervsfaglig eller en videregående it-uddannelse.

Det er især udtalt i Jylland, hvor eStatistik på vegne af Region Midtjylland, Aarhus Kommune og IT Forum har undersøgt, hvordan de it-uddannede fordeler sig på job- og branchemæssigt.

I det jyske er antallet af job i rene it-virksomheder relativt lavere end i resten af landet, mens en stribe af store industrivirksomheder har tusindvis af it-folk på lønningslisten.

Kent Nielsen nævner eksempler som Siemens i Ikast/Brande, Grundfos i Bjerringbro, B&O i Struer, Terma i Aarhus, Danfoss og Linak i Sønderborg og Kamstrup i Skanderborg.

It-uddannelseTotalIt-sektorpct.
Støtteerhverv erhv.faglig50.2612.9636
It-erhv.faglig57.3606.86812
Kort/mellemlang ITK17.9916.26535
ITK Universitet13.3474.31632
It-uddannede i alt138.95920.41215

Kilde: eStatistik/Særkørsel fra Danmarks Statistik

"It er i dag en helt normal del af hverdagen i mange virksomheder, og når så mange store og mellemstore industri-virksomheder ansætter folk med it-kompetencer, skal man uddannelsespolitisk være opmærksom på, at der er it-job mange andre steder end i den traditionelle it-sektor," siger Kent Nielsen.

Han mener, at der generelt er for lidt fokus på erhvervslivet brug af it sammenlignet med for 10-15 år siden.

"En gang kunne man ikke sige it, uden at alle stod i kø for at skubbe på udviklingen. It fylder ikke mindre i dag. I dag er det som om, man går rundt og leder efter den næste killer-app og glemmer, at der er masser af potentiale for it-job i eksisterende virksomheder, som har fuld fart på at gøre it til en del af deres forretning," siger Kent Nielsen.

Læs også:

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere