Artikel top billede

Foto: S.Jastrzebski (Foto: S.Jastrzebski)

Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser

Det danske it-firma Netcompany er klar med en stor sum penge, hvis der kan oprettes flere it-studiepladser. Vi er ikke alene om den tankegang, siger direktøren, der her har tre forslag til at få flere it-uddannede folk.

Nok snak. Mere handling. Nu.

Så kort kan frustrationen over manglen på it-studiepladser på landets videregående uddannelsesinstitutioner opsummeres, hvis man spørger administrerende direktør André Rogaczewski fra it-selskabet Netcompany.

Han hæfter sig blandt andet ved, at når nu det endelig ser ud til, at de unge vælger it-uddannelserne til, så kan universiteterne ikke huse de mange de it-interesserede studenter.

"Vi har i flere år råbt op om problemstillingen med, at vi mangler et sted mellem 3.000 og 5.000 it-folk i Danmark, når vi er i 2018. Derfor er det ekstremt frustrerende, at universiteterne ikke kan tage kvalificerede ansøgere på it-uddannelserne," fortæller André Rogaczewski til Computerworld.

Læs også: Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

"At videnskabsministeren så efterfølgende vil have en snak med it-branchen og universiteterne om problemstillingen, er jo at gå tilbage til 'start'. Vi har jo snakket om dette mange gange før. Det virker som om, at politikerne ikke forstår den strukturelle udfordring, som Danmark står med," tordner han videre.

Læs også: Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne

Vil gerne investere millioner

André Rogaczewski siger til Computerworld, at Netcompany med 120 nyansatte om året, gerne vil spæde til, såfremt universiteterne mangler penge til at huse de mange it-interessede, der altså ikke er plads til på den videregående skolebænk.

"Hvis det 'bare' handler om økonomi, er jeg sikker på, at mange it-virksomheder står klar til at medfinansiere uddannelserne. Hos Netcompany vil vi gerne lægge flere millioner kroner i tilskud, hvis vi kan være sikre på, at outputtet bliver godt," fastslår Netcompany-direktøren.

Han forklarer i den sammenhæng, at selskabet i dag bruger adskillige millioner kroner på at rekruttere de bedst egnede it-folk fra universiteterne. Blandt har Netcompany to folk på lønningslisten, der ikke laver andet end at tage ud på universiteterne for at tale med de studerende om mulighederne i it-branchen.

Ifølge André Rogaczewski står han ikke alene med frustrationen, og han lufter tanken om, at der kan oprettes privat-universiteter med it-leverandør-tilskud, hvis ikke antallet af it-studerende ryger i vejret med det samme.

"At vi mangler 3.000 it-folk, som en undersøgelse fra Dansk Industri bekræfter, er endda stærkt undervurderet, fordi der jo 'it i alting' for nu at bruge en kliché," siger han og fortsætter:

"Og når det tager op mod fem år at uddanne en dygtig software-ingeniør, så skal vi have gjort noget nu og ikke sidde og tale om ting, der er blevet belyst flere gange."

Direktøren tager tre ladegreb

Helt konkret foreslår André Rogaczewski, at der skal tages tre ladegreb for at få løst udfordringen med for mange it-jobs og for få it-uddannede.

"Først og fremmest skal der jo bare oprettes nogle flere studiepladser. Business casen for Danmark ved at uddanne flere it-folk er jo fuldstændig oplagt. Det skal vi ikke bruge to år på at tænke på," siger han.

Det andet ladegreb sigter mod at få udenlandske studerende med få år tilbage af deres uddannelsesforløb lokket til Danmark.

"Vi skal have fat i unge studerende, der ikke er blevet gift og har for mange ting, de er afhængige af i deres hjemland. De kan så få tilbudt jobs i danske virksomheder, når de er færdige med deres it-uddannelser," foreslår Netcompany-direktøren.

Det tredje ladegreb skal give ammunition til en storstilet charmeoffensiv for at få flyttet veluddannede, men arbejdsløse folk over på it-området.

"Vi kan kigge på brancher uden den store job-efterspørgsel og efteruddanne dem et år eller to inden for it-branchen. Det kan være fra uddannelsesforløb, der er nærslægtet med it som eksempelvis flyingeniører, matematikere, fysikere og biologer," foreslår André Rogaczewski.

Stop nu med nørderiet

Han siger, at et selskab som Netcompany og givetvis mange andre it-virksomheder i Danmark hellere end gerne stiller lokaler, ekspertise og generel hjælp til rådighed i praktikophold, hvis altså nogen skulle føle sig fristede til sådan et brancheskift.

Desuden nævner han, at det er 'en katastrofe', at vi i Danmark ikke har en fælles oversigt over, hvor mange uddannede fra specifikke uddannelsesområder, der også får job inden for området bagefter.

For sådan en oversigt kunne være en særdeles brugbar vejviser til politikere og universiteter til at opdage, hvilke jobs vi rent faktisk uddanner folk til.

"Vi skal også have gjort op med at fremstille it-folk som nørder, som om vi stadig er i 1980'erne. Nogle af de de største, smarteste og rigeste virksomheder i verden er altså selskaber som Apple, Google og Microsoft. Det kan åbenbart betale sig at arbejde med it," siger André Rogaczewski.

Deltag i debatten: Hvordan mener du, at vi får flere folk ind på it-uddannelserne og senere ud på it-virksomhederne? Har du erfaring med alternativer løsninger, så del gerne din viden i det nedenstående debatfelt.

Læs også:

Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

IT-Branchen om antallet af nye it-studerende: "Kritisk"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere