Foto:Nicolai Devantier.

Erik Damgaard klar med nyt økonomisystem: "Jeg er back in business"

Interview: "Efter salget til Microsoft stod jeg tilbage med et tom fornemmelse og vidste ikke, hvad jeg skulle lave. Jeg vidste ikke, hvor min plads i it-verdenen skulle genfindes, og så røg jeg ud af branchen," fortæller Erik Damgaard. Nu er han tilbage som it-mand. Her er hans nye produkt.

Annonce:
Annonce:

Tidslinie over Damgaard Data

1983:
Preben og Erik Damgaard etablerer virksomhed i forældrenes kælder. De vil sælge taiwanesiske pc'er, men udvikler i stedet et bogholderisystem.

1984:
På Kontor&Data messen i Bella Centret sælger brødrene 40 licenser af det bogholderi-system, der senere bliver til Concorde.

1986:
Version 1.0 af Concorde. Samme år flytter Damgaard-brødrene hjemmefra til større lokaler midt i København.

1987:
Damgaard Data runder 30 ansatte.

1990:
Damgaard flytter til Birkerød.

1991:
Damgaard lancerer helt ny produktlinje, Concorde XAL.

1994:
IBM køber halvdelen af Damgaard Data-aktierne

1995:
Concorde XAL kommer til Windows.

1997:
Lancering på det amerikanske marked fra kontor i Atlanta.

1998:
Axapta sendes på gaden. Concorde XAL opdateres. Damgaard overtager distributionskanalerne fra IBM og køber sine aktier tilbage. Damgaard har nu oprettet søsterselskaber i Tyskland, Schweiz, Østrig, Holland, Spanien og Australien, USA, Norge og Sverige.

1999:
Damgaard A/S noteres på Københavns Fondsbørs.

2000:
20. november meddeler Damgaard, at selskabet fusionerer med ærkerivalen Navision.

2002:
Microsoft køber Navision for 11 milliarder kroner, og de danske topchefer får høje stillinger i Microsoft.

2004: Erik Damgaard stopper i Microsoft.

"Der var mange, der gerne vil have os med i små-projekter, men jeg havde faktisk mest lyst til at lave økonomisystemer igen."

Erik Damgaard i 1988, hvor han indtog rollen som teknologimand i Damgaard Data.

Erik Damgaard anno 2015. Foto: Nicolai Devantier.

I 2002 blev Erik Damgaard en af Danmarks rigeste mænd, og hans arbejde som it-mand og programmør opnåede i samme moment den ultimative anderkendelse:
Hans kode blev opkøbt af verdens mægtigste it-firma, Microsoft.

Der var gået 18 succesfyldte år efter, at de unge Damgaard-brødre fik en god idé i faderens kælder, til at de kunne indkassere mere end en milliard kroner hver, da Microsoft hev muldvarpen frem og købte deres livsværk.

Salget af Navision, og de mange penge, der fulgte med, blev dog samtidig en billet ud af it-branchen og i snart et årti, har Erik Damgaard kun set på fra sidelinjen.

Men nu er han vendt helt tilbage som programmør og udvikler af et nyt regnskabsprogram, der er døbt Uniconta.

Jeg møder ham på en solrig tirsdag formiddag på en kaffebar i det indre København, hvor han dukker op i en afslappet blå T-shirt, der afslører en diskret tatovering på indersiden af armen og med et stort smil på læben.

Så snart kaffekopperne er sat på bordet, kan jeg selvfølgelig ikke dy mig for at spørge ham om, hvordan det er at vende tilbage til rødderne efter så mange år udenfor de it-baserede økonomisystemers verden.

"Jeg har virkelig savnet den enorme glæde, der er ved at udvikle og se resultaterne i det tekniske arbejde. Men jeg elsker også at vise resultaterne frem for andre: Der er som en kunstner, der først maler et billede i sit atelier og siden viser det frem på et galleri," fortæller han.

"Det er også lidt et flashback til fortiden. Jeg har allerede besøgt en masse gamle forhandlere og kunder. Og det er også dét, jeg godt kan lide ved at bygge økonomisystemer. Jeg møder virksomhedsledere, direktører og it-folk, der skal have løst konkrete udfordringer i samarbejde. Det er fedt."

Nyt syn fra sidelinjen
Har du også lært noget af at se til fra sidelinjen?

"Pausen har gjort, at jeg ikke har været bundet af noget program, gammel kode eller en speciel tankegang. På den måde har det givet klarhed og et nyt overblik over forretningsmulighederne."

Men det er vel også en helt anden verden du vender tilbage til? Teknologien har rykket sig meget på ti år.

"Det er en helt andet it-verden med mobile som førstevalg og med fokus på services. Det er også blevet meget mere effektivt at være programmør i dag. I Damgaard-tiden handlede det om at gøre koden længere og længere, hvilket gjorde systemet endnu mere proprietær, sådan er det slet ikke mere."

Hvor har du brugt den viden, som du opbyggede i 80erne og 90erne?

"Haha. Mange steder. Vi opfandt eksempelvis tillægstabeller, der gav mulighed for, at en kunde kunne hente sine egne tilretninger i programmet. Standardprogrammet startede og hentede efterfølgende mandens tilretninger. Den model blev skrinlagt i 1991 da vi kom med Concorde XAL, men den model passer perfekt til skyen. Det er bare et eksempel."

Dit midlertidige farvel til it-branchen startede et par år efter, at du og din bror solgte til Microsoft. I fik begge topjobs i virksomheden, men kun for en stund. Var I ikke uhyre omsværmede af andre virksomheder efter det salg?

"Nej, egentlig ikke. Der var mange, der gerne vil have os med i små-projekter, men jeg havde faktisk mest lyst til at lave økonomisystemer igen," fortæller han.

"Jeg stod tilbage med et tom fornemmelse og vidste ikke, hvad jeg skulle lave. Jeg vidste ikke, hvor min plads i it-verdenen skulle genfindes, og så røg jeg ud af branchen."

Annonce:

Ville købe C5 tilbage
Erik Damgaard er hjernen bag ideerne i økonomistyrings-systemet Concorde, som Damgaard-brødrene lancerede i 1986, og som blev videreudviklet til Danmarks mest udbredte økonomistyringssystem til mindre virksomheder, C5.

Kærligheden til den kode rustede aldrig i hans hjerte.

"Da jeg kom hjem fra Seattle, forsøgte jeg at købe C5-programmet tilbage. Jeg savnede udviklingsarbejdet, og så savnede jeg at have et firma. Det var sådan set lidt komisk, at jeg ville købe noget af den software tilbage, som vi solgte to år tidligere," fortæller grinende.

Følelsen efter salget var nok en tyk tegnebog i baglommen, men det var også et antiklimaks.

"Det var en tom fornemmelse. Vi var jo en virksomhed, hvor tingene gik godt. Vi var allerede før salget børsnoterede, og havde en solid omsætning på halvanden milliard kroner og 400 millioner i overskud, så var sådan set rige."

"Vi blev nok smigret over tilbuddet fra Microsoft, og så var der selvfølgelig en forpligtigelse over for vores aktionærer. Når der kommer et pænt overbud i forhold til kursen, så er det naturligt at sælge, men der var ikke et ønske fra vores side."

Bagefter stod de to brødre så tilbage med endnu flere penge - men uden et firma.

"Derfor forsøgte jeg at købe C5 tilbage. Det var et lille dansk program, og det havde været perfekt projekt for mig. Men Microsoft sagde desværre nej."

Efter Erik Damgaards farvel til Microsoft tog hans liv en anden drejning.

"Jeg stod tilbage med et tom fornemmelse og vidste ikke, hvad jeg skulle lave. Jeg vidste ikke, hvor min plads i it-verdenen skulle genfindes, og så røg jeg ud af branchen."

Tilbage til udgangspunktet
I det forgangne år har Erik Damgaard og en række af hans gamle kollegaer fra Damgaard Data igen fundet sammen om et it-projekt.

Hvad er det helt præcist, I har gang i?

"Det er faktisk det samme som i gamle dage, men i et nyt firma, New Online Systems. Vi har udviklet et nyt økonomisystem. Koden får vi skrevet i Ukraine og Indien, det virker ret godt. I dag kan man dele viden og holde videomøder via nettet, så de fire indiske medarbejdere kunne lige så godt sidde på kontoret ved siden af."

I Damgaard Data var du teknikeren og udvikleren. Er du stadig det?

"Ja, jeg har et helt livs erfaring med at bygge store systemer og skalerbare systemer. I dag er den verden dog noget anderledes. Virksomhederne vil ikke have store og tunge proprietære it-løsninger. De moderne it-systemer er små, lette og skalerbare," fortæller han.

"Udfordringen er at bygge en løsning, der ser enkel ud for brugeren, men stadig kan udvikles, tilrettes og fyldes med funktioner."

"I gamle dage var der et forhandlerled, der tilpassede en løsning til den enkelte kunde. Fed model."

Annonce:

Axapta-tankegangen vender tilbage
Hvordan vil du beskrive programmet?

"Det er bygget ud fra Axapta-tankegangen. Selve arkitekturen minder om Axapta, men det er defineret som et mindre system, og så er det lagt ud i skyen."

Efter Microsoft har udfaset den originale udgave af C5 - som Erik Damgaard ikke fik lov til at købe - øjner han nu en åbning i markedet til sit eget system.

"Løsningen passer ned i det segment, der tidligere blev udfyldt af den oprindelige C5 til de små danske virksomheder. Men mit mål er desuden skalerbarhed, så virksomheden og programmet kan vokse sammen, uden man behøver at skifte til en Microsoft-løsning, bare fordi man vokser lidt."

Hvordan er forretningsmodellen, hvad skal i tjene penge på?

"I gamle dage var der et forhandlerled, der tilpassede en løsning til den enkelte kunde. Fed model, men ulempen er, at alle får en specialløsning. Samtidig gav modellen et sandt opgraderingshelvede. I stedet vil vi levere en standardløsning, som kunden kan bruge direkte eller få bygget en tillægsløsning gennem en forhandler. Vi stiller de nødvendige udviklingsværktøjer gratis til rådighed for forhandlerne, som til gengæld betaler for min service i skyen," fortæller han.

Har du bygget et forhandlernet?

"Det tager lidt tid. Men der arbejdes på sagen."

Hvornår er løsningen kørerklar?

Den er i luften nu, og de første kunder er på, men vi er ikke startet med de store annoncer eller markedsføring. Nu skal vi lige have de første 100 til at afprøve systemet og give feedback. Det er også gratis resten af året, men efter nytår vil det koste penge."

Hvordan finansierer du projektet?

"Det gør jeg selv."

Bliver det et nyt Damgaard-eventyr igen?

"Haha, næppe. Det tog 25 år at bygge Damgaard, så med lidt held kan jeg lige nå det, inden jeg bliver 80 år. Vi starter i det små og udvikler os stille og roligt. Men vi har da ambitioner. Programmet er oversat til 18 forskellige sprog, og det er skalerbart. Så nu går vi i gang i Danmark, Norge og Spanien. Senere ser vi mod Tyskland."

Erik Damgaard udvikler igen økonomisystemer.

Cirklen er sluttet, hvor den begyndte.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Den næste iPhone bliver kedelig - men så sker der noget virkelig interessant
ComputerViews: Til næste år sker der noget interessant med iPhonen, og derfor kan iPhone-brugere gøre klogt i at vente med at udskifte den gamle iPhone.
CIO
Sådan fik Johnny Vad reduceret it-nedetiden fra 37.000 timer til næsten nul på et enkelt år
Ved at overvåge it-leverandørernes præstationer røg antallet af spildte arbejdstimer ned fra 37.000 til ganske få timer på et enkelt år. "Det er ganske enkelt og uhyre effektivt," fortæller it-chefen, der fik ideen.
Comon
Stortest af antivirusprogrammer: Microsofts sikkerhedsprogram havner helt i bunden
Microsoft havner helt i bunden af denne antivirustest. I den modsatte ende af skalaen klarer en russisk produceret sikkerhedspakke sig bedst. Læs en sammenlignende test af 19 antivirusprogrammer her.
Channelworld
Dansk HP-direktør efter opsplitning: Her er HP's fremtidsplan i Danmark
Interview: Opsplitningen af it-mastodonten HP har givet større frihed til at hjælpe kunder og forhandlere, siger den danske chef for HP's pc- og print-firma, HP Inc. Han spår, at markedet for mobile devices kommer til at drive fremtidens vækst og innovation.
White paper
10 tips til hvordan du skaber loyale kunder
I dette white paper kan du læse hvordan du skaber loyale kunder