Artikel top billede

Kvickly og Super Brugsen vil afskaffe køer: Sådan fungerer den nye app

Reportage: Coop vil afskaffe kø i butikkerne med en ny app-løsning til kunderne. Computerworld har talt med holdet bag appen.

Reportage: Selvbetjeningskassen er en af de mest menneskefjendske innovationer i nyere dansk historie.

Fra Føtex til Ikea får du lov til at lempe dine indkøb ud ad din kurv, forbi en scanner og ned i en pose i et tempo, som uvægerligt giver den voksende kødrand bag dig lyst til at råbe de forløsende ord: "Åbner I lige en kasse til?"

For at gøre ydmygelsen komplet hedder det sig endda, at det er en service til kunderne. Men nu er Coop Danmark ved at prøve en løsning af, som måske kan levere lidt af det, som selvbetjeningskassen en gang lovede.

I tre udvalgte butikker kan du nemlig løbende scanne dine varer med en håndholdt scanner eller med den nye Bip & Betal app, mens du køber ind og betale ved kassen uden at skulle have andet end dankortet op af indkøbsposen.

Set i udlandet

Mange har allerede stiftet bekendtskab teknologien i eksempelvis Carrefour eller Tesco på udlandsrejser.

Når du kommer ind i butikken scanner du dit medlemskort og tager en håndholdt scanner, eller logger på butikkens wifi med din smartphone og scanner stregkoderne med appen, som du kender det fra QR-koder.

Computerworld var med til pressefremvisningen af det nye system i Kvickly i Albertslund, som slår dørene op i dag. Projektchef hos Coop Simon Færch er glad for Bip og Betal, men han ved også godt, at det ikke er den perfekte løsning.

"Selvscanningskasser kan jo teoretisk set også få en kø, og vi har da kig på at indarbejde en betalingsløsning direkte i appen. Hvem ved, om ti år kommer folk måske endda til bare at tage deres varer direkte med ud af butikken."

Hvordan virker det?

Tricket ved Bip & Betal er, at appen på din telefon registrerer, hvilken butik du befinder sig i.

For tiden foregår det ved hjælp af butikkens wifi. Appen kontakter en server hos Coop, som fortæller, hvilke varer den specifikke butik har, hvad de koster, og hvilke tilbud der er.

Softwaren på serveren er leveret af det hollandske firma Re-Vision, som har specialiseret i den slags løsninger til detailhandel.

Serveren skal selvfølgelig være stort set liveopdateret fra Coops centrale database, som igen skal være opdateret fra den enkelte butik, hvor personalet jo løbende kan oprette tilbud, som ikke nødvendigvis gælder i alle Coops andre butikker. 

Hvis det lyder lidt besværligt, er det fordi, at det er det.

"Kassesystemet har kontakt til vores lagerstyring og prislister, og appen har kontakt til Re-Visions software, som også har prislisterne. Det har været en udfordring at holde de to prislister synkrone, så det har vi brugt meget tid på, de sidste tre måneder."

"Vi har blandt andet måttet lære Re-Visions software at arbejde med det format, som vores centrale database og butikkernes databaser kommunikerer i," forklarer Peter Dideriksen fra Coop IT.

Projektet er stadig i en prøvefase, og projektleder Simon Færch regner ikke med, at det bliver rullet ud til alle Coop butikker lige med det første.

Børnesygdommene skal lige fikses først, og så skal man slå sig fast på, hvilken teknologi, der skal bære signalet fra appen på din smartphone til de servere, som leverer pris- og varelisterne.

"Vi kunne jo teoretisk set droppe wifi og bare bruge 3G-signalet, men det er ikke lige smart i alle butikkerne.  Et 3G-signal kommer jo ikke lige godt ind i alle de bygninger, Coop har butikker i, og kunder tænker jo ikke, at den er gal med signalstyrken fra deres teleselskab. De tænker at appen ikke virker. Men det næste pilotprojekt kunne godt blive 3G."

Hvad kommer det til at kunne?

Simon Færch er helt klar over, at et projekt som Bip & Betal aldrig er færdigudviklet, og han mangler ikke idéer til nye muligheder for appen.

"Med normal kassebetjening registrerer vi kunderne, når de forlader butikken, men sådan her registrerer vi dem, allerede når de ankommer. Det giver nogle helt nye muligheder. På sigt vil vi for eksempel kunne advare dig, hvis du er ved at købe noget, som du har fortalt at du er allergisk overfor. Hvis du køber bearnaise essens, kan vi fortælle dig, hvor der står estragon."

Det kræver selvfølgelig, at kunderne tager konceptet til sig. I Sverige har Coop haft selvscanning i sine butikker siden 1995.

Andelen af svenske kunder, som benytter sig af muligheden ligger mellem 20 og 50 procent, alt efter den enkelte butik.

Der er dog nogle få problemer, som skal ordnes, før danske forbrugere kan tage selvscanning til sig i en lignende grad.

Eksempelvis er selve appen ikke lige sådan at finde i Androids app store, hvor man må bladre forbi både metaldetektorer, opslagsværker over heavy metal, babyalarmer og russiske sprogassistenter efter en rimeligt intuitivt søgning på bip og betal.

På samme måde er det ikke det mest optimistiske tegn, når Kvicklys egen hjemmeside ikke rigtigt vil vedkende sig Bip og Betal.