Artikel top billede

NSA-whistleblower: Stort angreb på World Trade Center kunne være afværget

Magt, penge og kontrol er NSA's motivation til at masseovervåge hele kloden, lyder det fra en tidligere teknisk direktør med 30 år på bagen hos den amerikanske efterretningstjeneste. Han påstår, at 9/11-angrebet kunne være afværget med billig overvågningsteknologi.

Efter Edward Snowden brød tavsheden omkring den amerikanske efterretningstjeneste NSA's kapacitet til at overvåge stort set hele jordkloden, skyder en anden tidligere NSA-medarbejder nu også med skarpt mod sin tidligere arbejdsgiver.

Det drejer sig om NSA's tidligere tekniske direktør William Binney, som man for nyligt kunne se på den danske dokumentarfilmfestival CPH: DOX i filmen 'A Good American'.

William Binney har været hos NSA i mere end 30 år, og han stod blandt andet bag overvågningsprogrammet ThinThread, der blev udviklet for 15 år siden i NSA.

Erstattet af dyr fiasko

Programmet blev dog fjernet fra NSA blot få uger før den 11. september 2001, hvor blandt andet New York blev ramt af et af de største terrorangreb i moderne vestlig historie.

Metadata fra ThinThread-programmet uden massiv indsamling af personlige data om befolkningen havde ellers indikeret, at der var en forbindelse mellem diverse flykaprere.

Programmet blev erstattet af det meget dyrere Trailblazer-program, der samtidig sikrede flere penge fra Kongressen, selvom også det program blev forkastet efter fire år som en fiasko, forklarer William Binney ifølge ZDNet.

"(Trailblazer) var den største fiasko i NSA's historie, hvor man fundamentalt byttede vores sikkerhed - min og alle andres - ud med penge. Så simpelt var det," siger William Binney ifølge ZDNet i forbindelse med premieren på 'A Good American' i New York. 

Sådan virkede den billige overvågning

Modsat Trailblazer med et prisskilt i milliardklassen og antennerne rettet mod folks mobil- og mailtrafik kostede William Binneys ThinThread-program 22 millioner kroner at udvikle.

Programmet kiggede på metadata fra telefonopkald og geolokationer omkring, hvem der kommunikerede med hvem. Derefter blev disse data sammenlignet med suspekte personer og folk på en overvågningsliste.

Samtidig var der også i programmet indbygget privacy-funktioner til at anonymisere data, hvis ThinThread modsat lovens bogstav og uden dommerkendelse skulle komme til at opsnuse og gemme amerikansk kommunikation.

Trods sin succes med at kæde suspekte personer sammen med metadata lykkedes det ikke William Binney og hans folk at overbevise ledelsen om at fortsætte med ThinThread. Begrundelsen var, at programmet ikke gav NSA nok penge. 

Handler om magt, penge og kontrol

William Binney er ellers overbevist om, at hans program kunne have været med til at afværge 9/11-tragedien, som blandt andet udspillede sig i og omkring de to tidligere World Trade Center-tårne i New York.

Efter 9/11-angrebene sagde William Bienney op hos NSA den 31. oktober 2001, og han blev blandt andet fulgt af de senere NSA-whistleblowere Kirk Wiebe og Ed Loomis, som også havde været med i udviklingen af ThinThread.

William Binney har i et interview med Berlingske Tidende fortalt, at de senere overvågningsprogrammer kigger ned i data, der er personhenførbare.

"Det handler om penge, magt og om at kontrollere befolkningen. Tag eksempelvis en arabisk prins, som ser porno på internettet; det kan bruges imod ham. Og på den måde - ved hjælp af masseovervågning - har de noget på alle i hele verden, i ethvert parlament, selv i den amerikanske kongress," lød hans svada mod NSA i Berlingske Tidende i forbindelse med CPH:DOX-premieren på filmen 'A Good American'. 

Ny NSA-whistleblower på vej

Den måske mere kendte NSA-whistleblower, Edward Snowden, har tidligere fortalt, at blandt andre William Binney har været en inspirationskilde til at trække i snoren til advarselslampen.

Han har noteret sig, at der er dukket en 'ny Snowden' op til overfladen i form af en person fra den amerikanske regering, der lækker informationer omkring et omfattende amerikansk drone-overvågningsprogram.

William Binney har et ét godt råd til den nye whistleblower:

"Få fat i en advokat."  

ZDNet har forsøgt at få en kommentar fra NSA om, hvorvidt ThinThread kunne have afværget 9/11-angrebene mod USA, men efterretningstjenesten er ikke returneret med et svar. 

Læs også: Microsoft vil bygge NSA-sikre datacentre i Europa: Kunderne betaler

CW-læsere i klokkeklar udmelding: Edward Snowden skal have asyl i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere