Et kig i krystalkuglen: Disse fem teknologier kan du glæde dig til i 2016

2015 var et vildt år inden for teknologiens verden, men vi kan se frem til endnu flere spændende tendenser i 2016.

2015 var på ingen måde et kedeligt år i tech-verdenen.

Apple trådte ind på wearable-markedet med et Apple Watch, en gratis opdatering til Windows 10 findes nu på over 160 millioner computere verden over, og Microsoft præsenterede  et holografisk headset, HoloLens, som rent faktisk virker.

Men hvad kommer der til at ske i 2016?

Vi kommer nok ikke til at se en kommerciel version af HoloLens i 2016, men der er alligevel en række produkter og teknologier, som du godt kan se frem til.

Velkommen til fremtiden anno 2016.

1. Windows 10 Redstone
Windows 10 har indtil nu været en succes for Microsoft, hvis vi ser på markedsandele.

Over 160 millioner computere verden over kører nu Windows 10 et halvt år efter lanceringen, hvilket er resultatet af muligheden for gratis at kunne opgradere til Windows 10 fra Windows 7 og 8.

Til sommer vil den første store opdatering ramme Windows 10. Redstone er kodenavnet for, hvad mange nok vil kalde en Service Pack 1.

Det er endnu uvist, hvilke funktioner vi vil få at se ud over fejlrettelser og forbedringer.

Der er ikke nogen endelig dato for Windows 10 Redstone, men den vil nok komme inden den 29. juli, hvor Microsoft (i hvert fald indtil videre) lukker for muligheden for gratis opdatering til Windows 10.

Mange brugere venter nemlig på en stor opdatering, før de vil opgradere. Vi forventer at se mere til Redstone til Microsofts Build-konference i slutningen af marts.

Læs også: Første test-version af kommende storopgradering af Windows 10 klar: Her er Redstone

2. Virtual Reality
Oculus Rift er det mest omtalte virtual reality-headset, men langt fra det eneste.

2016 bliver det år, hvor vi for alvor begynder at se briller, som kan vise levende billeder for vores øjne, og Oculus (Facebook), HTC og Microsoft udvikler på livet løs for at være med til at kickstarte en potentiel ny guldgrube.

Til april udkommer HTC Vive-headsettet som det første, og det bliver spændende at se, hvordan det VR-headset bliver modtaget af masserne.

Også Microsoft er på trapperne med den første version af selskabets holografiske briller HoloLens, men der er endnu kun en developer-version på vej i 2016. Prisen ligger på 20.000 kroner for et enkelt headset.

Læs også: Vi har prøvet HoloLens: Microsoft har skabt fremtidens computer

3. Næste generation af smartphones - heriblandt Samsung S7 og iPhone 7
2016 kan gå hen og blive et spændende smartphone-år, når Samsung, Apple, HTC Microsoft og alle de andre lancerer nye telefoner.

Samsung vil være en af de første til at lancere en nyhed, og til lanceringen - forventeligt i februar - kommer der formodentligt en Samsung Galaxy S7-telefon.

Rygterne siger, at der vil komme to telefoner i to størrelser, men begge vil i høj grad ligne sidste års S6 i design.

Mere spændende bliver nok med Microsoft og Apple.

Microsoft lancerede Lumia 950 og 950XL, et par gode Windows-telefoner til dedikerede fans, men som nok ikke kommer til at trække markedsandele.

Til gengæld florerer der stadig rygter om en Surface Phone i samme design som Microsofts Surface-tablets, som måske/måske ikke vil udkomme til efteråret.

Ligeledes forventes det også, at Apple vil udkomme med en iPhone 7 til september. Efter sidste års 6S, som traditionen tro er en forbedret version af 6-modellen, skal Apple komme med noget nyt i iPhone 7.

4. USB type C's udbredelse
I 2015 så vi de første produkter med USB type C, den nye version af USB-stikket.

Det er et stik, som ikke skal isættes på én bestemt måde som det traditionelle USB-stik, men som kan vendes 180-grader.

Ud over letheden i at isætte stikket, så byder USB type C også på hurtigere overførsel og ikke mindst lynhurtig opladning til de produkter, som må have en USB type C.

Det ser vi i Microsofts Lumia 950/950XL, Huaweis Nexus 6P og ikke mindst i Apples Macbook (2015).

Sidstnævnte kommer kun udstyret med et USB type C, som klarer både dataoverførsel, tilslutning og opladning i ét.

Forvent specielt at se flere smartphones i 2016, som bliver udstyret med USB type C, men flere bærbare computere og tilbehør vil også stødt modtage de nye stik- og port-typer.

5. Starten på mere digitale biler
Allerede i denne uge, hvor CES, årets første store teknologi-messe, åbner dørene i Las Vegas, får vi at se, hvor meget biler kommer til at fylde i 2016.

CES har dedikeret, hvad der svarer til tre store fodboldbaner alene til biler og bilteknologi ved messen, og der går rygter om et samarbejde mellem amerikanske Ford og Google. Sammen vil de bygge en førerløs bil med Fords viden inden for bilproduktion og Googles hjerne og forskning inden for førerløse biler. 

Ligeledes forventes det også i år, at Tesla løfter sløret for sin nye Model 3, der bliver billigere end Teslas eksisterende modeller, som skal nå ud til masserne.

Det bliver ikke et alternativ til en billig Suzuki Swift, men bliver en elbil til den højere middelklasse - i hvert fald i USA, hvor Teslaen ikke er ramt af samme høje afgifter som i Danmark.

Læs også: Disse fem begivenheder vil ændre den danske telebranche i 2016
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Jens Højgaard skrev negativ anmeldelse på Trustpilot - nu er han blevet sagsøgt for 11.419 kroner
En negativ anmeldelse på Trustpilot om et inkassofirma har indtil videre kostet den selvstændige hvidevare-reparatør Jens Høgni Højgaard flere tusinde kroner og en tur i retten. Forklaringen er, at inkassofirmaet har forbudt kunder at udtale sig negativt i offentlighed om selskabet.
CIO
Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede"
Selv om det er ulovligt at modtage 'smørelse', er der intet unormalt i det, siger tidligere indkøbschef iDSB. Her forklarer han, hvordan og hvorfor, der uddeles gaver til offentligt ansatte.
Comon
Så nemt installerer du en "ren" Windows 10 uden crapware
De fleste nye computere kommer med præ-installerede programmer, der kan gøre din computer langsom. Læs her, hvordan du let installerer Windows 10 uden crapware.
Channelworld
Overblik: Det ved vi efter første retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag
Den første sag om bestikkelse af offentlige ansatte kører i disse dage, hvor offentlige ansatte anklages for at have modtaget bestikkelse fra it-giganten Atea.
White paper
Case: Uafhængig rådgivning bragte uventet navn på banen for Icopal
Icopal lyttede til uafhængig rådgivning fra Kompetera, og det bragte et uventet navn inden for storage på banen, da man skulle udskifte det gamle storagesystem.