Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Teleindustrien klager over manglende indsigt i kæmpe-aftale om fiberbredbånd

Ringkøbing-Skjern Kommune afviser at give den danske telebranche grundlæggende oplysninger om kæmpe fiber-aftale.

Den danske teleindustris brancheorganisation, Teleindustrien, har indgivet klage til Statsforvaltningen over, at Ringkøbing-Skjern Kommune ikke vil svare på oplysninger om den aftale, som EnergiMidt og Ringkøbing-Skjern Kommune - der er Danmarks geografisk største kommune - indgik i slutningen af november i fjor.

Aftalen betyder, at kommunens 8.000 virksomheder, 21.000 husstande og 10.000 sommerhuse vil få mulighed for at få fiberbredbånd inden for de kommende fem år via selskabet EnergiMidt RAH under 'fornuftige vilkår.'

Aftalen, der koster kommunen 70 millioner kroner, kan du læse mere om her: Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd.

"Vi har på telebranchens vegne forsøgt at få indsigt i processen bag aftalen, siden det nu er første gang, at man bruger så mange offentlige midler til at udrulle infrastruktur, men det har vist sig meget svært," siger en forundret direktør for Teleindustrien, Jakob Willer, til Computerworld.

Han fik i første omgang på anmodning tilsendt en række dokumenter fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men da han efterfølgende udbad sig en journal-oversigt, fik han afslag fra kommunen med den for ham mærkværdige begrundelse, at Ringkøbing-Skjern ikke ligger inde med en journal over sagen, da et konsulentfirma har stået for udbuddet.

"Jeg har også spurgt til, hvad man har kortlagt og analyseret, ligesom jeg har spurgt til, om man har kortlagt både transportnet og axcessnet og bedt om indsigt i, hvordan man vil tilrettelægge tredjeparts-adgangen. Der har kommunen kort og godt svaret, at det ikke er muligt at svare på," siger Jakob Willer.

Hvad lægger du i den begrundelse?

"Jeg undrer mig. Det er jo helt centralt for televirksomhederne at vide, hvordan tredjeparts-adgangen bliver givet. Så det er helt utilfredsstillende, at vi ikke kan få at vide, hvordan aftalen er skruet sammen, og hvilken aftale, der er blevet indgået. Det her er af bred interesse."

Det er efter hans mening 'helt utilfredsstillende,' hvis Ringkøbing-Skjern Kommune ikke har journaliseret et eneste dokument og ikke kan besvare spørgsmål af central interesse for telebranchens spillere.

"Det er vigtigt, at der kan gives tredjepart-adgang, hvis der er tale om offentlig støtte," siger han.

Jakob Willer understreger, at Teleindustrien ikke klager over aftalens konstruktion eller udbuddets udforming, men alene over kommunens afslag på at give Teleindustrien indsigt i, hvad der er 'op eller ned,' som han siger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kommunikationsmand Jesper Lemming meddeler dog til DR, at kommunen afventer Statsforvaltningens afgørelse og ikke har flere kommentarer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere