Artikel top billede

Oversigt: Her er de nye Mini-computere med Skylake

Der kan være overraskende mange kræfter i de små mini-pc'er, og med den sjette generation af Intels processorer er de blevet endnu hurtigere. Her er fire bud på en mini-computer med Skylake.

En mini-computer kan være løsningen for dig, hvis du hverken har brug for at tage din computer med dig på farten eller en stor computer til meget krævende opgaver. 

De er små, kompakte og kan ofte sættes fast bag en skærm, men er begrænset af deres lille størrelse. For eksempel bliver de hurtigt varme, hvis du kører meget krævende programmer.

De førende mærker inden for mini-computere (med Windows) er Intels NUC- og Gigabytes BRIX-computere, men også Acer, Asus og Lenovo producerer de små computere til skrivebordet. 

Hvis du er mere til OS X, så leverer Apple også en lille computer i sin Mac Mini - dog endnu uden en Skylake-processor. 

Vi har taget et kig på kommende mini-pc'er med den nye Skylake-processorserie fra Intel, som alle enten lige er udkommet eller udkommer i begyndelsen af 2016.

Hvis du vil have lidt inspiration til, hvad små computere kan bruges til, så læs her om, hvorfor en af Grønlands største kommuner valgte at købe 200 NUC-computere i stedet for tunge stationære computere. 

Intel NUC

Intel var for tre år siden med til at definere "mini pc"-genren med sin første NUC-enhed. 

Intel har indtil videre annonceret fire forskellige versioner af NUC med Skylake-processor, nemlig i3- eller i5-model, med plads til en M.2 SSD samt en i3- eller i5-model med plads til et lidt større 2,5" drev.

NUC-computerne sælges "bare bone", hvilket betyder, at du skal købe lagerplads, styresystem og hukommelse for sig.

Der er endnu ingen Skylake i7-model på gaden, og ligeledes er der heller ikke annonceret pris eller lanceringsdato.

Gigabyte BRIX Pro

Gigabytes BRIX-model er meget lig Intels egen NUC-serie. 

Det er en lille, kvadratisk model, som indeholder den nyeste Skylake-processor. Her er der plads til DDR4 SoDIMM-RAM og en M.2 SSD eller et 2,5" drev alt efter, hvilken model du køber.

Ligeledes er både Intels NUC og Gigabytes BRIX Pro udstyret med Intels Iris Graphic 520, hvilket skulle give lidt ekstra juice til grafisk arbejde eller spil.

Men BRIX er - ulig NUC - udstyret med en Thunderbolt 3.0-port, hvilket giver mulighed for at tilslutte et eksternt grafikkort. Blandt andet har Acer og Razer lavet et par bærbare computere, som udnytter Thunderbolt 3.0 til netop dette.

Prisen er endnu ukendt.

Intel Compute Stick

Intel Compute Stick er mere micro, end den er mini.

Computeren kan nemt forveksles med et forvokset USB-stik og sættes direkte i din skærms HDMI-port.  

Intel foreslår selv, at man anvender den lille computer som en lille medie-computer eller som en meget let office-enhed. 

Vi havde sidste års Intel Compute Stick til test, og vi så potentialet, men blev skuffet over ydevnen i den daværende Atom-processor. 

Den nye Intel Compute Stick kommer i tre versioner.

En Atom-model, som er billigere end de to andre, og to forskellige versioner med en Intel Core M-processor. Den ene, en Core M3-6Y30 kommer med en Windows 10-version, imens den lidt stærkere - og dyrere - Core M5 6Y57 er uden styresytem.

Lenovo ThinkCentre M900 Tiny

Også Lenovo har lanceret en mini-pc med Skylake. ThinkCentre M900 Tiny er en lille, stærk computer med i7-processor (Skylake), og med alt indmad inkluderet i prisen. 

ThinkCentre M900 koster fra 5.700 kroner og op, hvilket er noget mere, end hvad prisen er for en NUC eller BRIX. 

De har tidligere kostet omkring de 3.500 kroner, men du skal huske på, at du hverken får hukommelse, lagerplads eller styresystem med for de penge, når du køber en NUC eller BRIX. . 

Læs også: 10 gode tips og tricks til Windows 10