Her er grunden til at Apple siger "rend og hop" til FBI

Er Apples Tim Cook en idealistisk forkæmper for Apple-brugernes rettigheder - eller er hans afvisning af FBI udslag af en benhård og kynisk kalkyle?

Der er særligt én historie, som Apples administrerende direktør, Tim Cook, ynder at fortælle om sig selv.

Historien handler om et billede, der hænger på hans kontor. Billedet forestiller Robert F. Kennedy.

Udover at være John F. Kennedys bror og tidligere amerikansk justitsminister var Robert F. Kennedy også et ikon for den amerikanske borgerretsbevægelse.

Og Tim Cook lægger ikke skjul på, at netop borgerrettighedsbevægelsen er noget, der er dybt rodfæstet i hans sjæl.

For knap et år siden stod Cook i en alder af 53 år frem som homoseksuel, og ved flere lejligheder har han fortalt, hvordan det for ham var at vokse op i de konservative amerikanske sydstater med bevidstheden om at være anderledes.

Apple og menneskerettighederne
Den historie som Tim Cook fortæller om sig selv passer som fod i hose med den udvikling, som Apple har taget under hans ledelse. Her har hensynet til menneskerettigheder og vedvarende energi været mere i fokus end nogensinde før.

Apple tjener ganske vist flere penge end noget andet selskab på kloden, men vi må forstå, at virksomheden ikke er synderligt optaget af penge.

Tværtimod vil Apple og Tim Cook gerne sælge historien om, at Apple er nået til der, hvor virksomheden er i dag ved at fokusere på andre værdier end dem, der står på bundlinjen.

Når en investor - som det var tilfældet for et par år siden - under et aktionærmøde stiller spørgsmål ved om investeringer i grøn energi er en god investering, så er svaret klart fra Tim Cook:

"Hvis du vil have, at jeg udelukkende handler på baggrund af ROI (return of investment, red), så bør du sælge dine aktier," lød det ifølge flere medier fra en tydeligt ophidset Tim Cook, der fortsatte sin tirade mod investoren, som repræsenterede en konservativ investeringsfond:

"Når vi gør vores enheder tilgængelige for blinde mennesker, så gør vi det heller ikke på grund af 'the bloody ROI'."

På samme måde lader Apple os også forstå, at når Tim Cook afviser at give FBI en bagdør i iPhonen, så sker det af alle de rigtige grunde.

Det sker af kærlighed og respekt til det amerikanske demokrati og for at beskytte Apples millioner brugere. Men der også en anden historie om hvem Tim Cook er. Det er historien om den resultatorienterede Tim Cook. Manden der får ting til at ske. 

Tim Cook har en fortid hos IBM og Compaq, men i 1998 tog han mod et jobtilbud fra Steve Jobs. 

Under Jobs ledelse udviklede Cook sig hurtigt til en nøglemedarbejder. Først som chef for Apples oversøiske operationer og siden som COO - det vi på dansk kalder driftdirektør - havde han ansvaret for at strømline Apples produktionsapparat i Kina. 

Det er takket være Tim Cooks arbejde med at trimme og effektivisere Apples dybt kontroversielle produktionsapparatet i Kina, at Apple i dag er i stand til at sprøjte op mod 80 millioner iPhones ud i kvartalet.

Tim Cook og Kina
Kina ser i det hele taget ud til at stå ret centralt i Tim Cooks bevidsthed.

Tim Cook har gennem snart et år haft en konto på kinas største sociale medie, Weibo, og Apples iPhone-salg er eksploderet i Kina gennem de seneste år. I dag er Kina Apples næststørste marked.

Fortsætter udviklingen vil Kina ifølge Apple-mediet 9to5mac været Apples største marked allerede i 2017. 

Apple er naturligvis fortsat en amerikansk virksomhed, der er bygget på amerikanske værdier. Men virksomhedens interesser i Kina er enorme. Derfor vil det også være naivt at forestille sig, at det ikke også sætter sine spor på hvordan Apple agerer. 

For hvordan vil de kinesiske myndigheder mon reagere ved udsigten til, at de millioner og atter millioner af iPhones, der bliver produceret, solgt og brugt i landet vil indeholde en bagdør til de amerikanske myndigheder? 

Amerikanske virksomheder som Apple og Cisco har i forvejen svært ved at blive godkendt til at sælge til kinesiske myndigheder - akkurat ligesom at kinesiske Huawei er blacklistet i USA. Disse vilkår bliver næppe bedre ved udsigten til en iPhone-bagdør for de amerikanske myndigheder. 

Det er samtidig nærliggende tro, at kinesiske, russiske og måske europæiske myndigheder vil stille samme krav som de amerikanske.

Drevet af bundlinjen? 
Betyder alt dette så, at Tim Cook og Apple ikke er drevet af idealismen, men udelukkende reagerer på kolde økonomiske incitamenter?

Som det ofte er tilfældet ligger sandheden nok et sted midt i mellem. 

For det er immervæk lettere at forfølge sine økonomiske incitamenter, hvis de er i overenstemmelse med veletablerede etiske standarder.

Akkurat som det kan være svært at få en virksomhed til at forfølge idealistiske mål, hvis de ikke også indeholder en god portion sund økonomisk fornuft.

Læs også:
Apple nægter at hjælpe politiet efter spion-dom: Stor iPhone-sag kan få konsekvenser for hele it-branchen

Snowden: Apples kamp mod FBI er den største spionsag i 10 år
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den
Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.
CIO
Coop på jagt efter afløser til den 49 år gamle mainframe: "Systemet er ikke længere tilstrækkeligt til vores vision for Coop"
Coop Danmark er i gang med en støre digitalisering af hele forretningen, og det kommer ikke til at gå stille for sig i 2017. Blandt andet skal Coop have fundet en erstatning for den 49 år gamle mainframe.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Hyperconverged infrastructure - Optimer datacentret med den enkleste og mest fremtidssikrede løsning
Mere integration betyder mindre arbejde for datacenteradministratorer - Læs hvordan i dette white paper. Dette white paper er skrevet af Computerworld for SEC Datacom