Artikel top billede

Datalogiuddannelse ramt af store besparelser - flere stillinger nedlægges

DIKU skal spare et millionbeløb. Det betyder blandt andet, at syv ansatte må forlade instituttet. Sparekniven skærer også hårdt på flere andre områder.

Regeringen har bedt uddannelsesinstitutionerne om at spare.

Et af punkterne i Finansloven for 2016 er nemlig, at der skal ske store besparelser på videregående uddannelser og forskning.

Konkret betyder det, at der i 2016 sammenlagt skal spares 900 millioner kroner på uddannelsesområdet ud over besparelsen på 1,4 milliarder i forskningsmidler.

Den spareplan har man også fået at mærke på Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), hvor mange af fremtiden it-folk skal uddannes.

Det lille institut, der tilbyder bachelor- kandidat- og Ph.d.-uddannelser i datalogi, skal således spare fem millioner kroner efter den fordeling af besparelser, der er udarbejdet mellem de 12 institutter under paraplyen SCIENCE.

Det betyder, at der skæres stillinger væk enten ved frivillig afgang, fyringer eller fraværet af kontraktforlængelser.

"DIKU skal spare fem millioner. I den forbindelse nedlægges syv administrative stillinger, et eksternt lektorat, 10 procent af instrukturaterne, og tre Ph.d-stillinger. To af de administrative fratrædelser er ufrivillige, to er frivillige, og resten er midlertidige stillinger der ikke genbesættes. Der afskediges ikke i den faste VIP-stab," beretter institutleder Mads Nielsen i en mail fra USA, hvor han i øjeblikket beinder sig.

Ligeledes sparer DIKU på alle mulige andre områder fra markedsføringsbudget til mødeforplejning, oplyser presseafdelingen.

"Reduktionerne betyder, at vi vil reorganisere administrationen og derved opnå de nødvendige besparelser uden at det nævneværdigt rammer undervisning og forskning," lyder det fra Mads Nielsen.

Det er ikke et tegn på DIKU-krise

Der er ikke fordi, der er krise på DIKU. Faktisk planlægger ledelsen, at udvide antallet af studerende i de kommende år.

"DIKU har en plan for vækst i studenterproduktionen ved en kombination af øget optag, bedre fremdrift, mindre frafald, og sidenhen også nye kombinationsuddannelser. Vores budget indeholder 20 procent fremgang i antallet af studenterårsværk over de næste fire år," vurderer Mads Nielsen.

Besparelsen er således ikke et krisetegn, men en besparelse, der er pålagt fra regeringen. Men der er altså krav om en reorganisering på datalogi.

Der foregår stadig høringer om besparelserne, så der kan forekomme ændringer i måden, der skal spares på. Beløbet på de fem millioner ligger dog fast.

DIKU har eksisteret siden 1970 og er vokset fra dengang 10 ansatte og 550 studerende til i dag at beskæftige 100 ansatte og mere end 1.000 studerende.

Du kan finde instituttets samlede strategi frem til 2017 her (PDF)

Læs også:
På besøg hos verdensberømt it-dansker: Bare fordi det er elektronisk, er det ikke nødvendigvis lykken

Udvidelse af HTML-standarden: DIKU-idé kan afsløre om en webside er helt sikker

Den verdensberømte it-dansker Peter Naur er død




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere