Artikel top billede

Apple: Mac-computere mål for stort ransomware-angreb for allerførste gang

Mac-computere er for første gang nogensinde mål for et storstilet ransomware-angreb, hvor hackere via en udbredt BitTorrent-klient forsøger at installere software, der kan kryptere computeren - og kun bliver låst op, hvis løsesummen betales. Men der er en udvej.

For første gang nogensinde har Apple registreret et storstilet ransomware-angreb mod Mac-computere.

Ransomwaren befandt sig inde i en lovlig og godkendt BitTorrent-applikation med navnet Transmission.

Selskabet fik i samarbejde med sikkerheds-eksperter blokeret for ransomware-angrebet, som angiveligt er det allerførste af slagsen, der alene har fokuseret på Mac-computere.

I den senere tid er antallet af ransomware-angreb taget til. Modellen er, at hackerne via ransomwaren blokerer for tilgang til de inficerede systemer og forlanger løsepenge for at overdrage kontrollen til dem til de retmæssige brugere igen.

Du kan læse et eksempel på sådan et angreb her: Hacker kom ind via labelprinter: Tog dansk firmas it-systemer som gidsel

Hidtil har det primært været Windows-baserede systemer, der har været ramt af ransomware.

Ifølge sikkerhedsselskabet Palo Alto Networks har hackerne inficeret Transmission-klienten med et ransomware-program, der hedder KeRanger.

Ifølge sikkerhedselskabet bør alle Mac-brugere, der har downloadet version 2.90 af Transmission omgående opgradere til version 2.92.

Det er uklart, hvordan hackerne præcist har inficeret klienten. Palo Alto Networks spekulerer i, at det kan være via klientens officielle website.

KeRanger ligger stille i tre dage efter, at den er blevet installeret på en computer.

Dernæst forbinder den til en såkaldt command-and-control-server via Tor-netværket, hvorefter den begynder at kryptere de forskellige filer på computeren.

KeRanger er i stand til at kryptere mere end 300 forskellige fil-typer.

Løsesummen er angiveligt sat til én bitcoin, hvilket svarer til knap 2.800 kroner.

Er skaden først sket - og hackerne er lykkedes med at kryptere data - er det næsten umuligt at få åbnet filerne uden at betale løsesummen, som hackerne ofte prissætter så lavt, at det bedst kan betale sig at betale.

En af de få effektive metoder er ganske enkelt altid at sørge for altid at have sikkerhedskopier af data - og at sikkerheds-kopien kører isoleret fra hovedsystemet.

Du kan læse om en succesrig håndtering af denne model her:  Dansk kommune ramt af ransomware-angreb - fik løst problemet på en smart og enkel måde

Palo Alto Network meddeler dog, at KeRanger er bygget til også at forsøge at kryptere filerne i Apples backup-tjeneste, Time Machine.

Læs også:

Center for Cybersikkerhed: Sådan kommer du på fode efter ransomware

Krypto-ransomware eksploderer i 2016: Sådan fungerer det - og sådan beskytter du dig

Ransomware spøger stadig: Arbejdsskadestyrelsen lukker it-systemerne ned igen-igen

Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware

Joomla og Wordpress under angreb: Rammes af ransomware

Her er arbejdsmetoden: Sådan suger software-kidnappere penge ud af danskerne

Ransomware-netværk med 90.000 daglige ofre optrevlet: Sådan fungerede det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere