Artikel top billede

Amerikansk panik: NSA kan være blevet hacket af russerne

Tophemmelige hackerværktøjer, der formodentlig stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, er blevet lækket. Eksperter frygter, at den russiske stat er involveret.

Er den amerikanske efterretningstjeneste NSA blevet hacket af fremmede magter?

Det er i øjeblikket frygten i den amerikanske hovedstad Washington DC, skriver flere amerikanske medier.

Frygten skyldes, at flere hjemmesider har offentliggjort, hvad der formodes at være tophemmelige computerkode til overvågningsværktøjer, der er udviklet af NSA.

Ifølge eksperter, som både New York Times og Washington Post har talt med, stammer koden efter alt at dømme fra de hackerværktøjer, som NSA selv anvender, når den amerikanske tjeneste hacker fremmede magter.

Læs også: Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

Ekserter: Det er ægte NSA-kode
Adspurgt om koderne er ægte, svarer en anonym kilde hos NSA, som Washington Post har talt med: 

"Uden tvivl. Det her er nøglerne til kongedømmet. Det er den slags sager, der kan underminere sikkerheden hos mange store regerings- og virksomhedsnetværk i USA såvel som i udlandet," siger kilden til den amerikanske avis. 

For at få adgang til koden ville det formodentlig kræve, at hackere har haft adgang til NSA's servere. NSA vil dog hverken af- eller bekræfte, at der rent faktisk er tale om tjenestens kode. 

Ifølge Washington Post er koden knap tre år gammel, og der er ifølge avisen tale om raffineret softwarekode, der kan anvendes til at overtage firewalls, som er produceret af virksomheder som eksempelvis Cisco og Fortinet.

Virksomheder hvis produkter anvendes af magtfulde selskaber og institutioner i hele verden.

Koden er blevet offentliggjort af en hackergruppe, der kalder sig The Shadow Brookers, og gruppen hævder at være i besiddelse af koden til endnu et sæt hackerværktøjer, som gruppen angiveligt vil bortauktionere. 

Læs også: Kina opruster til cyberkrig: Bliver værre end atombomben

Gætter på russisk indblanding

Hvis NSA rent faktisk er blevet hacket, er det endnu uvist, hvem der står bag. Men flere sikkerhedseksperter gætter ifølge New York Times og Washington Post på, at der er tale om hackergrupper, der er finansieret af den russiske regering. 

Det samme gør NSA-whistleblower Edward Snowden, der i øjeblikket opholder sig i eksil i netop Rusland. 

Ifølge Snowden er der meget, som peger på russisk indblanding.

Han påpeger på Twitter, at der muligvis er tale om en advarsel til de amerikanske myndigheder om, at dem der står bag lækket, kan bevise amerikansk indblanding i et hvert hackerangreb, hvor den pågældende kode er blevet anvendt. 

Det kan ifølge Snowden få store udenrigspolitiske konsekvenser, hvis hackerne eksempelvis er i stand til at påvise, at amerikanerne har brugt værktøjerne til at hacke sine allierede. 

Russiske hackere menes ligeledes at være involveret i et omfattende hack mod Det Demokratiske Parti i USA.

Her har en hacker fået adgang til store mængder af e-mails fra partiet, hvoraf mange e-mails efterfølgende er blevet lækket på Wikileaks. Et hack, der i de amerikanske medier er blevet udlagt som et russiske forsøg på at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. 

Ifølge New York Times er det endnu uklart, om den amerikanske regering planlægger et svar på de russiske cyber-angreb - og hvad svaret i så fald vil blive. 

"Vores problem er, at russerne ser ud til at have taget handskerne af i cyberspace, og vi ved endnu ikke, hvordan vi skal svare på det," siger James A. Lewis, der it-ekspert hos udenrigspolitiske amerikanske tænketank "Center for Stratic and International Studies", til New York Times.

Læs også:

Sikkerhedseksperter slår alarm: It-bombe tikker under præsidentvalget i 32 stater

Gal eller genial: Mød den russiske sikkerhedskonge med X-Factor i verdensklase 

Tør du stole på ham: Magtfuld virus-milliardær vil begrænse net-friheden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere