Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær.

Nordea lukker 10 år gammelt sikkerhedshul i netbanken: Derfor har det taget så lang tid

Et sikkerhedshul hos Nordea har 10 års jubilæum. Det har en Computerworld-læser opdaget. Læs her, om du også kan være ramt af det 10 år gamle sikkerhedshul.

Computerworld-læseren Ole Høvids Møller har i et årti haft et horn i siden på storbanken Nordea.

Hornet stammer fra en sikkerhedsbrist på bankens hjemmeside. 

Allerede tilbage i 2009 henvendte han sig til Computerworld angående sikkerhedsbristen, som vedrører, hvordan man som erhvervskunde logger ind på sin konto i bankens netbank.

Det kan du læse mere om her: Nordea lever med sikkerhedshul på tredje år

For nyligt konstaterede Ole Høvids Møller så, at sikkerhedshullet stadig står pivåbent, da han ikke benytter NemID for virksomheder, når han logger på sine fire virksomhedskonti i banken.

"Det har jo været valgfrit for virksomheder at gå på NemID, og det har jeg så ikke fået gjort af forskellige årsager. Men denne sikkerhedsbrist er godt nok bekymrende, så jeg bør nok få skiftet over til NemID," fortæller Ole Høvids Møller fra sin egen it-konsulentvirksomhed Ohm IT til Computerworld.

Derfor er der hul

Det 10 år gamle sikkerhedshul hos Nordea er ikke aktuelt for folk, der benytter NemID.

For hullet skyldes den gamle login-model med lokalt installerede nøglefiler på brugerens computer.

Når en bruger indtaster brugernavn og password via den login-metode, vil netbanken søge efter nøglefilen på computerens C-drev. Hvis brugernavn og password stemmer overens med nøglefilen, vil vedkommende være logget ind i netbanken.

Tager man en kopi af nøglefilen og giver til sin bogholder eller revisor, vil bogholderen og revisoren også kunne logge ind med ens brugernavn og password, såfremt han/hun har installeret nøglefils-kopien på sin lokale maskine.

"Hvis jeg nu bliver uvenner med min bogholder, har jeg dog et problem," siger Ole Høvids Møller.

Og det kan han have ret i. For ændrer han sit password på sin egen maskine i troen på at holde bogholderen ude fra netbanken, tager han fejl.

Nyt password og gammel nøgle

Fejlen skyldes, at passwordet kun bliver overskrevet på Ole Høvids Møllers lokale maskine tilknyttet hans egen nøglefil.

På bogholderens maskine vil nøglefils-kopien stadig skulle bruge det gamle brugernavn og password for at virke, da en ændring af password på én maskine ikke vil have indflydelse på password-ændringer på andre maskiner med lokalt installerede nøglefiler.

Dermed vil bogholderen med en kopi af en nøglefil altid have adgang til Ole Høvids Møllers konti og penge, lige meget hvor tosset Ole Høvids Møller skifter password på sin lokale maskine.

"Så hvis du har nøglefilen installeret på otte forskellige maskiner, kunne man i praksis have otte forskellige passwords på de maskiner. Det virker yderst besynderligt," siger Ole Høvids Møller om login-mystikken.

Nordea opmærksom på problemet

Hos Nordea fortæller senior pressekonsulent Laurits Harmer Lassen, at banken kender til problemstillingen, som der nu bliver gjort noget ved.

"Der er tale om et meget lille antal kunder, der benytter ældre login-metoder. Og vi har fokus på at reducere antallet yderligere og få alle kunder over på NemID," lyder det fra Nordea.

Men det ændrer jo ikke meget ved, at der er folk som Ole Høvids Møller, der i dag står med det reelle sikkerhedsproblem, når alle med deres nøglefil kan få adgang til formuen.

Hertil svarer Nordea, at banken er opmærksom på problemet og er i fuld gang med at løse det.

"Vi har startet en proces, hvor vi får de sidste erhvervskunder migreret til NemID. Af forskellige årsager har et mindre antal erhvervskunder oplevet udfordringer forbundet med migreringen."

"Vi anerkender, at det ikke er tilfredsstillende, men vi er som sagt i gang med at løse problemet," skriver Laurits Harmer Lassen til Computerworld.

Han forklarer, at processen med overflytning fra den gamle login-løsning til NemID til erhvervsdrivende gradvist sker i løbet af i år og til næste år. 

Læs også: 

Her kan den danske stat lære noget: Sådan skifter Nordea it-platform til 7,5 milliarder kroner

Sådan skifter bank it-platform: "En tjekliste er altid utilstrækkelig, for du har altid glemt noget"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere