Artikel top billede

Ny fransk lov: Al statslig kildekode skal være offentlig tilgængelig

Med ny fransk lov bliver al statslig kildekode i Frankrig frit tilgængelig på samme måde som alle andre officielle dokumenter.

Lørdag trådte den nye, franske digital-lov i kraft.

Med loven tilføjes kildekode til den lange række af statslige dokument-typer, som borgere og andre skal have mulighed for at få adgang til og indblik i.

Listen tæller også dokumenter som eksempelvis rapporter, transkriptioner, statistiker, referater, korrespondancer, beslutnings-papirer og lignende.

Gælder dog ikke alt

Franskmændene har dog forståelse for, at kildekode kan indeholde kritiske kvaliteter, som det kan være nødvendigt at beskytte.

Loven indfører derfor også nye muligheder for at afvise indsigt i offentlig kildekode.

I dag kan de franske myndigheder afvise indsigt med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske hensyn, personlig sikkerhed eller politi-efterforskning.

Hertil tilføjes nu muligheden for at afvise indsigt med henvisning til risikoen for, at det kan true 'sikkerheden i statslige informations-systemer,' som det hedder.

Det har fået den franske 'free software'-organisation April til at protestere.

"Loven er baseret på en fantasi om sikkerhed gennnem uklarhed. Her vægtes riscisi højere end lovens bogstav," lyder det fra organisationen.

Ifølge loven skal al kildekode - og andre dokumenter - der gøres offentligt tilgængelige leveres i et åbent format, der nemt kan genbruges og bearbejdes.

I de tidligere faser af lovarbejdet frem mod den endelige digitale lov, blev der i øvrigt arbejdet ud fra det mål, at al statslig software i Frankrig skulle være open source-baseret og gratis.

Den endelige version er dog end med en formulering om, at de statslige myndigheder skal 'opfordre' tl brug af open source og åbne formater, når de udvikler, køber og anvender software.

Se den nye lov her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere