Borgerne er taberne i den åbne formatkrig

ComputerViews: Helge Sanders offentlige dobbeltstrategi for dokumentformater er en sejr for Microsoft, og kommer til at cementere softwaregigantens markedsdominans.

ComputerViews: Når Videnskabsministeren nu lægger op til, at der fremover skal eksistere to åbne dataformatstandarder i det offentlige Danmark – Microsofts Open XML og det konkurrerende ODF fra en alliance af open source-leverandører – så er der langt fra tale om en ny situation.

Det er blot atter en triumf for Microsoft i kampen om de datastandarder, der reelt styrer markedet markedet for offentlig software.

Allerede tilbage i slutningen af 2003 lykkedes det Microsoft at få videnskabsminister Helge Sander til at smile og trykke virksomhedens europæiske topchefer på næverne, mens han erklærede den ministerielle støtte til den åbne standard XML, som Microsoft pegede på kunne bruges til at gemme data i Microsofts dengang funklende nye officepakke Office 2003.

Sameksistens

Hensigten med Microsofts initiativ i 2003 var, at kritikken af virksomhedens lukkede formater skulle forstumme.

Microsoft lagde tilsyneladende op til en slags sameksistens mellem leverandørejede produkter som Microsoft Office, der fortsat bygger på proprietære filformater, og fri software som OpenOffice-pakken og andre produkter med åbne filformater og XML-understøttelse.

Og efterfølgende kunne man opleve Microsoft bruge den danske model i reklameøjemed i resten af verden, mens danske embedsmænd figurerede i Microsoft-reklamer eller efterfølgende skiftede den ministerielle ansættelse ud med et job hos Microsoft.

Det arrangement købte Microsoft tid til at udforme en strategi, som skulle imødegå presset for at åbne virksomhedens proprietære dataformater.

Og sidste år kom Microsofts åbne dataformat så.

Open source-verdenen kunne ikke klokkeklart forklare, hvorfor de var så utilfredse med det.

Det er indiskutabelt avanceret og rummer tonsvis af dokumentation, kan man klandre det?

To inkompatible formater

Det er imponerende, at det allerede sidste efterår lykkedes Microsoft at formå IT- og Telestyrelsen til at pege på, at Microsofts åbne format skal sameksistere med det konkurrerende ODF.

Det offentlige it-Danmark tegner altså til at blive begavet med to inkompatible åbne formater.

Som en lille krone på Microsofts værk lykkedes det fornylig at invitere toppen af poppen af danske open source-folk til eksklusivt møde med Steve Ballmer under hans visit i Danmark.

Open source-folkene accepterede invitationen under løfter om fortrolighed.

Så kan der efterfølgende opstå konspirationsteorier og rygter om, hvad der mon blev givet hånd på og - set fra Microsofts synspunkt – i bedste fald skabe splid og splittelse i den i forvejen brogede open source-verden.

Markedskrig

De aktuelle åbne standarder er i høj grad et resultat af en markedskrig, som har bølget i årevis mellem dominerende Microsoft og konkurrenter som IBM, Sun Microsystems, Novell og andre open source-funderede firmaer.

Men taberne ved den danske offentlige værdirelativisme, som konkluderer at to konkurrerende åbne formater er et fedt, er borgerne.

De må leve med de dyre følger af formatkrigen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere