Artikel top billede

Dodo and the Dodos kan have sat gang i en juridisk lavine i musikbranchen.

E-musiksalg er en bombe under pladeselskaberne

En række danske musikere står godt i sager mod pladeselskaber om salg af musik over nettet, mener advokaten bag offentliggørelsen af Dodo and the Dodos-afgørelsen. Han har allerede nu fået flere henvendelser fra kendte danske kunstnere.

Det kan få store økonomiske konsekvenser, at danske og måske internationale pladeselskaber ikke har medtænkt internettet som distributionskanal i de oprindelige kontrakter med diverse musikere.

"Der kan både blive tale om kontrakter med højere royalties eller øjeblikkeligt stop af musiksalget samt kompensationer til kunstnerne efter, at pladeselskaberne har solgt musik over nettet, som de ikke har haft rettighederne til," forklarer advokat Walther Rebernik fra firmaet Rebernik og Scheel.

Advokatfirmaet førte og vandt sagen for 1980'er-bandet Dodo and the Dodos for et halvt år siden i Østre Landsret.

Sagen begyndte at rulle i 2002, hvor pladeselskabet Sony BMG udsendte et brev til omtrent 400 af pladeselskabets kunstnere. I brevet stod der, at Sony BMG på nettet ville sælge den musik, som selskabet allerede distribuerede på cd'er og lp'er.

Da det krav blev trukket ned om ørerne på de danske kunstnere, reagerede ingen.

"Det var kun vores klient Dodo and the Dodos, der reagerede på den henvendelse, som ikke var i overensstemmelse med bandets kontrakter fra slutningen af 1980'erne. Og efter fem års juridisk tvist fik de så medhold 15. februar. Jeg er meget stolt over, at bandet har villet gå så langt," siger Walther Rebernik.

Inspireret af udenlandsk sag

I går sendte advokatfirmaet Rebernik og Scheel en pressemeddelelse ud om det relativt gamle udfald af sagen. Og tidspunktet for den pressemeddelelse var bestemt ikke tilfældigt valgt.

"Vi har længe tænkt over, hvad vi skulle gøre med den principielle afgørelse i Landsretten og har i samråd med Dodo-bandet besluttet at sende afgørelsen ud i pressen som følge af rapperen Eminems sagsanlæg mod Apple," forklarer Walther Rebernik.

Eminem sagsøgte i slutningen af juli Apple for at sælge hans musik via downloads på Apples online-musikbutik iTunes.

Apple hævder dog, at det betaler en del af omsætningen til pladeselskabet Universal, hvilket Eminens eget musikforlag Eight Mile Style LLC og copyrightselskab Martin Affiliated LLC ikke har givet grønt lys for.

Eminems eget pladeselskab Eight Mile Style LLC har ifølge rapperen ikke modtaget en eneste grøn dollar for downloads via den populære web-butik.

Flere sager kan være på vej

"Noget tyder på, at Dodo-afgørelsen kan få internationale konsekvenser, men det kommer jo helt an på de forskellige landes specifikke love på området. Og selvom vi med vores offentliggørelse er inspireret af den amerikanske sag, så er Dodo-afgørelsen unik i Danmark," siger Walther Rebernik.

Han forklarer, at han allerede har fået henvendelser fra "flere" kendte danske kunstnere, der gerne vil have deres kontrakter til gennemsyn.

Og der kan snildt komme flere i de kommende dage og uger.

"Problemet ligger jo ikke nødvendigvis kun hos Sony. Det er formentlig det samme hos alle de andre pladeselskaber," siger han.

Har ikke tænkt på internettet

Grunden til at disse sager nu kan rulle de kommende måneder, er ifølge Walther Rebernik, at pladeselskaberne ikke har medtænkt nettet som distributionskanal, dengang kontrakterne blev indgået.

"Nogle af kontrakterne løber jo mange år tilbage i tiden, og dengang var cd'en simpelthen det ypperste medie," fortæller han.

Fifty fifty-deling

Hos Dansk Musiker Forbund ser man med stor glæde på både afgørelsen i Landsretten og offentliggørelsen af domsafsigelsen.

"Vi har længe været i dialog med pladeselskabernes brancheorganisation, IFPI, om netop salget af musik på nettet. Og vi mener, at pladeselskaberne og kunsterne som udgangspunkt bør dele fifty-fifty på online-markedet, hvor helt nye kunstnere, der også skal promoveres, måske skal have en mindre andel" siger direktør i forbundet, Martin Arnoldsen.

Han forklarer, at forbundet håber på en masse henvendelser fra danske musikere i slipstrømmen på offentliggørelsen af Dodo-sagen.

"Det kan være startskuddet til, at vi igen kan forhandle med branchen om ordentlige forhold via salg af musik på nettet. Det kunne være en standardkontrakt, så man aldrig mere skulle spekulere på det," fortæller han.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra IFPI angående afgørelsen af Dodo-sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere