Artikel top billede

Eksperter giver 13-tal til statens it-omlægning

Finansministeriets anbefaling om én statslig it-afdeling får top-karakterer fra flere eksperter. Ifølge Computerworlds oplysninger ser ministeriet gerne forslaget på finansloven allerede i år.

Begejstreringen fra eksperterne er ikke til at tage fejl af efter det er kommet frem, at Finansministeriet foreslår én central it-afdeling i staten, i stedet for selvstændig it-drift i hvert ministerium.

"Det er meget imponerende. Det er lige til et 13-tal. Jeg troede ikke, at Finansministeriet turde tage det store skridt," siger direktør Michael Karvø fra Center for Digital Forvaltning, CEDI.

Han forklarer, at en centralisering er det helt rigtige at gøre. Samtidig mener han, at det er meget modigt gjort af Finansministeriet.

"Nu skal man ikke ud og gå tiggergang og spørge, om ministerierne vil være med," siger han.

Alt skal samles

Anbefalingen i ministeriets rapport ligger op til at al administrativ it i ministerierne skal samles i én it-afdeling under SKAT med skatteminister Kristian Jensen i spidsen.

Computerworld erfarer, at Finansministeriet indstiller, at anbefalingerne fra rapporten indarbejdes som ændring i det finanslovsforslag, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i går.

Her talte ministeren om, regeringens plan om administrative servicecentre vil blive fremlagt i løbet af foråret.

Spændende integration

Michael Karvø peger på, at at integrationen over de næste tre år bliver spændende at følge.

"Hvad sker der i de tre år med for eksempel arbejdsmarkedsportalen i Beskæftigelsesministeriet? Hvem har ansvaret for den?" spørger han.

Han tager hatten af for Finansministeriet, hvis ministeriet vil stå fast på målet og tage ansvaret under integrationsprocessen.

Michael Kvanø vurderer, at der må foreligge en masterplan til, hvordan ...

... man vil lave den store integration.

Omkring lokationen af servere spiller sikkerhedshensyn også ind.

"En serverfarm skal være et sikkert sted væk fra terrorister. Der skal ikke være dobbelt køling, men tidobbelt køling," siger han med et smil.

Professor: Nødevendigt
Professor i ledelse Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus er også begejstret for projektet.

"Rationalet er i høj grad i orden. It påvirker jo voldsomt en organisations aktiviteter, så vil man rationalisere - som staten klart har behov for i disse år - så er it helt klart et virkemiddel som skal overvejes," siger han

Han advarer dog imod, at risiciene er enorme.

"Uden klare formål, gode projektplaner, effektiv grænsefladeledelse og en grundlæggende forretnings- og organisationsforståelse hos it-projektledelsen risikerer vi nemt at stå med endnu et par fejlslagne statslige it-projekter," siger han.

Professoren er meget spændt på at høre, hvordan staten agter at risikoanalysere og styre de to enorme satsninger, og hvordan projekterne skal ledes.

Men rationaliseringen er nødvendig på grund af konkurrencehensyn.

Direktør Michael Karvø fra CEDI forklarer, at centralisering er trenden i udlandet.

"Det er en international trend i blandt andet England at tænke i disse baner," siger han.

Hvem skal have gevinsten?

Professor Kim Viborg Andersen fra Handelshøjskolen i København peger på en udfordring internt mellem ministerierne - for hvem skal have de sparede gevinster?

"Det er rigtigt set at centralisere og samordne en række services i fælles enheder." siger han.

Den anden udfordring, der selvklart er med sådanne fællescentre er, at der måske nok er samfundsøkonomiske gevinster, ,men at det bliver en åben sag, hvordan fordelingen af disse skal ske på de enkelte ministerområder, mener Kim Viborg Andersen.

Direktør Michael Karvø fra CEDI forklarer supplerende, at den statslige administration er meget traditionsbundet på ressort-områder.

Men her har departement-cheferne en dårlig sag.

"De kan ikke gå til deres ministre og beklage deres nød," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere