Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Den prestigefyldte IT-prisen 2008 til innovativ far

IT-Branchen hædrer Thorkil Sonne for at have sat Danmark og den danske it-branches originalitet på verdenskortet på usædvanlig vis.

Thorkil Sonne har skabt en særlig virksomhed, hvor det at være autist ikke er et handicap, men tværtimod en specialitet.

Hos it-virksomheden Specialisterne er de fleste ansatte autister.

Med 50 konsulenter tæller virksomhedens kunder blandt andet CSC, Oracle, Microsoft, Lego, KMD og TDC.

IT-Branchen og IDG (der udgiver Computerworld) har valgt at give IT-Prisen 2008 til Thorkil Sonne i forbindelse med brancheorganisationens årsmøde i aften.

“Thorkil Sonne og hans virksomhed sætter i helt usædvanlig grad Danmark og den danske it-branches originalitet på verdenskortet. I dag og i årene fremover.”

Sådan lyder IT-Branchen og IDG’s motivation.

Fremtidsplaner smidt væk

Otte år siden blev Thorkil Sonnes perfekte liv vendt op og ned, da hans treårige søn Lars fik konstateret en mild form for autisme – en livslang udviklingsforstyrrelse, som hverken kan opereres eller medicineres.

Familiens planer for fremtiden blev smidt væk for at kæmpe for Lars’ sag. For Thorkil Sonne ville ikke acceptere, at hans søn som de fleste autister blev forhindret i at nå det gode liv.

Det førte familiefaderen til en ide, der senere ville vise sig at være banebrydende.

Han valgte at springe ud som iværksætter med sit Specialisterne-projekt, hvor mantraet er at vende tingene på hovedet og fokusere på medarbejdernes styrker i stedet for det, de ikke kan.

Der gik ikke lang tid. Blot fem måneder efter begyndte aviserne at skrive om Thorkil Sonnes nye virksomhed. Tilfældigvis læste også en dansk BBC-journalist i Athen en af artiklerne. Og hun producerede et indslag til BBC World News.

Det fik gang i biksen, hvor mailene flød ind fra Australien til Canada.

Global succes

Thorkil Sonnes idé har vakt begejstring i autismemiljøer over hele kloden.

I Holland og Sverige er der etableret it-virksomheder med inspiration fra Specialisterne.

Det næste store skridt for virksomheden er... fortsættes

Læs lederen: Her har du dansk social innovation når det er bedst

Se listen over alle modtagere af IT-Prisen siden 1991.

... at etablere en afdeling i Glasgow i Skotland. Indien er det tredje projekt.

I dag bruger ankermanden – der i 2004 modtog Autismeprisen for sit arbejde – sin tid på at rejse rundt i verden for at udbrede Specialisternes unikke viden.

Thorkil Sonnes mål er at skabe mindst 100 job for mennesker med autisme i Danmark og 1.000 job internationalt.

Han mener, at de ansatte i Specialisterne kan være beskæftiget i alle typer kvalitetsafdelinger og i alle mulige slags virksomheder – eksempelvis en støvsugervirksomhed.

I stedet for at drive forretningen vil iværksætteren bruge sine kræfter på at sælge varen og skabe tryghed i autismeverdenen – det hans hjerte i virkeligheden brænder for.

For en iværksættersjæl er nødvendigvis ikke den bedste til at drive en forretning. Derfor er cand. polit. Lisbeth Zornig Andersen, der har fungeret som underdirektør i virksomheden, udnævnt til administrerende direktør.

Thorkil Sonne forventer, at hans firma giver overskud i år. Men han drømmer eller forventer ikke, at han en dag bliver milliardær.

Men han vil dog godt tjene en million en dag. Det er han overbevist om, at han har fortjent.

Læs lederen: Her har du dansk social innovation når det er bedst

Se listen over alle modtagere af IT-Prisen siden 1991.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere