Artikel top billede

Forbrugerrådet frygter højere priser på dk-domæner

Forbrugerrådets direktør frygter, at den irske virksomhed, Afilias, der er teknisk leverandør for dotDK, vil presse de danske domænepriser i vejret.

Forbrugerrådet frygter, at de danske domæneejere kan se frem til højere priser, hvis dotDK overtager administrationen af dk-domænerne.

DotDK har nemlig outsourcet den tekniske del af adminstrationen til den kommercielle irske virksomhed Afilias.

Det kan ifølge Rasmus Kjeldahl, administrerende direktør i Forbrugerrådet, føre til et pres for højere priser.

"Det kan næppe blive meget billigere at registrere et domæne i Danmark, men jeg kan sagtens forestille mig, at det kan blive meget dyrere," siger Rasmus Kjeldahl.

Han frygter, at det er Afilias, som vil forsøge at stramme prisskruen.

"Det er ikke urealistisk at forestille sig, fordi vi ved, at der står nogle stærke økonomiske interesser bag dotDK. Og hvis de skal hente en fortjeneste hjem til aktionærene, så er det forbrugerne, der kommer til at bøde," siger Rasmus Kjeldahl.

Det er afgørende for Forbrugerrådets opbakning til en eventuel ny administrator af de danske domæner, at de kan levere lave priser til forbrugerne.

Undersøger forholdet

Derfor vil Forbrugerrådet i løbet af den kommende tid kigge forholdet mellem den kommercielle virksomhed Afilias og non-profit organisationen dotDK nærmere i sømmene.

"Det er helt afgørende, hvor stor indflydelse Afilias har i det her spil. I sidste ende er det forholdet mellem Afilias og dotDK, der får betydning for den regning, som forbrugerne kommer til at stå med," siger Rasmus Kjeldahl.

Men kan du ikke forestille dig, at en kommerciel virksomhed, der har stærke økonomiske incitamenter, vil lægge sig endnu mere i selen for at levere gode produkter og lavere priser?

"Det kan jeg også godt forestille mig. Derfor udelukker vi ikke noget. Men det er vores indtryk, at administrationen i øjeblikket fungere meget veldrevet og effektivt, hvor alle har haft interesse i at holde priserne lave," siger Rasmus Kjeldahl og påpeger, at administratoren af de danske domæner får udstedt en form for monopol.

"Vi har jo ikke gode erfaringer med monopoler, derfor er vi meget trygge ved den nuværende model, hvor domænerne administreres af non-profit organisationen DK Hostmaster, der ikke skal hente profit hjem til aktionærer," siger Forbrugerrådets direktør.

Forbrugerrådet vil mødes med dotDK

Rasmus Kjeldahl forventer, at Forbrugerrådet i løbet af ugen vil holde et møde med dotDK, hvor mulighederne for lavere domænepriser vil være et centralt punkt på dagsordenen.

Ifølge Rasmus Kjeldahl vil mødet få indflydelse på, om dotDK kan få Forbrugerrådets opbakning.

Forbrugerrådet har en medarbejder i bestyrelsen hos Dansk Internet Forum, der står bag DK Hostmaster. Er der ikke grund til at frygte, at I er forudindtaget?

"Nej, det er en helt forkert opfattelse. Vi kan sandsynligvis blive ligeså godt repræsenteret hos dotDK, derfor har det ikke nogen stor betydning for beslutningen.

Det, der betyder noget, er, at DK Hostmaster gennem mange år har leveret et rigtig god produkt. Vores udgangspunkt er 'If it ain't broke, don't fix it"," siger Rasmus Kjeldahl.

Mads Thimmer, der er en af de fire stiftere af dotDK, afviser dog, at der er planer om hæve priserne.

"Vi har ingen intentioner om at lade priserne stige. Det
er Afilias også indforstået med. Afilias er med i samarbejdet, fordi de nuværende priser stiller en god forretning i udsigt," siger Mads Thimmer.

Computerworld følger op på sagen - læs mere senere på dagen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejere/Application Managers til SAP-installationer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

REMA 1000

Cloud-specialist

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere