Artikel top billede

Ulovlig svensk spiondata kan være havnet i Danmark

Försvarets Radioanstalt, der fornylig blev afsløret i ulovlig overvågning, indrømmer nu at have udvekslet data med overvågningsenheder i andre lande. Disse data kan være havnet i Danmark

Den svenske efterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt har udvekslet oplysninger med efterretningstjenester i andre lande.

Det erkender Ingvar Åkesson, der er generaldirektør for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt et interview med Dagens Nyheter.

Samtidig kom det for nylig frem at Försvarets Radioanstalt, der med en svensk overvågningslov i ryggen, fra næste år må følge med i al kommunikation som krydser den svenske grænse, ulovligt har aflyttet svenske borgeres telefonsamtaler ulovligt i op mod ti år.

Dermed står det så klart, at disse ulovligt indhentede oplysninger muligvis kan være udvekslet med andre lande, heriblandt Danmark.

Eventuel udveksling følger reglerne

Det forhold vil formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, Morten Bådskov (S), ikke gå i detaljer omkring.

Men generelt er det en kendt sag, at efterretningstjenester i kampen for at forebygge terror har dialog og kontakt med andre efterretningstjenester, siger han til Computerworld.

Derfor mener han ikke at det er et problem, at svenske og danske efterretningstjenester bytter oplysninger.

"Det synes jeg ikke det er. Hvis vores efterretningstjenester er involveret i noget sådant, sker det jo på et regelgrundlag," siger han til Computerworld.

Ukendte oplysniger og nationer

Indrømmelsen af, at Försvarets Radioanstalt udvekslet oplysninger med andre nationers efterretningstjenester faldt i et interview med Dagens Nyheter onsdag.

Men præcis hvilke oplysninger det drejer sig om, og hvilke lande informationerne udveksles med, er ifølge generaldirektøren hemmeligt.

Han forklarer over for avisen at det dog drejer sig demokratiske lande, som ikke ville blive glade, hvis myndigheden afslører, hvem der byttes informationer med.

Samtidig slår han fast at informationer i først omgang kun samles ind til brug for svenske interesser.

"Men mange gange kan denne information være af interesse for andre lande. Så kan vi, hvis vi bytter, få del i information som tjener den svenske stat, men som det ikke er lykkedes selv at tilvejebringe," siger Ingvar Åkesson til Dagens Nyheter.

Frygt for overvågning af egne borgere

Den stadigt kraftigere debat efter den svenske vedtagelse af den såkaldte FRA-lov har i Sverige især gået på frygten for statslig overvågning af indbyggerne, fordi sms'er , e-mail of telefonsamtaler på grund af teleoperatørernes netstruktur kan passere landegrænsen.

Men i interviewet med Dagens Nyheter afviser Ingvar Åkesson, at der bliver tale om at overvåge svenskere.

"Jeg har fuld forståelse for, at de som tror dette bliver urolige," siger han til avisen.

Overfor Dagens Nyheter forklarer generaldirektøren, at meningen med overvågningen i stedet handler om at forhindre den voksende trussel fra it-angreb, som kan true statens sikkerhed.

Men også spredning af masseødelæggelsesvåben og terrorangreb ser chefen som bekymrende. Derfor er overvågningen vigtig, mener han.

Overvågningslov bekymrer naboer

Den svenske overvågningslov har ikke kun skabt debat internt i Sverige. Også herhjemme er det kommet frem, at loven gør det muligt at aflytte kommunikationen fra Folketinget, PET, danske virksomheder og danske statsborgere.

Årsagen er, at dansk kommunikation som datapakker på grund af opbygningen af telenettene passerer den svenske grænse. På samme måde forholder det sig med intern svensk kommunikation.

Ingvar Åkesson medgiver over Dagens Nyheter at intern svensk kommunikation udmærket kan passere den svenske grænse.

Søgebegreber skal finde terrorister

Men hensigten er at den svenske information skal sorteres fra ved hjælp af specielle søgebegreber, siger han til avisen.

Der er sjældent tale om enkeltstående ord, men om begreb, som er opbygget af flere dele. Alle dele skal stemme, før der er gevinst, forklarer han i interviewet med Dagens Nyheter.

"Hvis man eksempelvis spreder masseødelæggelses-våben, kan det være kemiske formler som sættes i forbindelse med visse organisationer," siger Ingvar Åkesson til Dagens Nyheter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere