Artikel top billede

Ambassade briefede PET om svensk spion-lov

En uge efter den omstridte svenske overvågningslov blev vedtaget, blev PET, FE og forsvarskommandoen orienteret via et delvist hemmeligt notat.

Allerede en uge efter at den svenske Riksdag vedtog den omstridte overvågningslov, orienterede den Danske Ambassade i Stockholm en række danske myndigheder om den eskalerede debat internt i Sverige.

Det afslører et nu delvist hemmeligt dokument, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Dokumentet blev sendt til PET (Politiets Efterretningstjeneste), FE (Forsvarets Efterretningstjeneste), Forsvarskommandoen, UM (Udenrigsministeriet) og CTA, (Center for Terroranalyse) der er en særlig specialenhed under PET, som er sat i verden til at analysere trusselbilledet mod Danmark.

Enheden skal blandt andet kortlægge og "tilvejebringe
et taktisk og strategisk beslutningsgrundlag i form
af vurderinger af f.eks. terror-relaterede miljøer
og netværk herhjemme og i udlandet, som kan have
betydning for terrortruslen mod Danmark."

Farligt for rigets sikkerhed

Det nu delvist hemmelige dokument indeholder 22 linjer med tekst. Ni af disse linjer indeholder information, som nu er stemplet "hemmeligt", fordi Udenrigsministeriet skønner, at videregivelse af indholdet kan skade forholdet til Sverige.

"Det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiske interesser, herunder forholdet til fremmede magter eller mellemfolkelige institutioner."

"Undtagelse vurderes at være nødvendig af hensyn til Danmarks samarbejdsrelationer med Sverige," lyder det.

Dokumentet har ellers intern dansk karakter, eftersom det er sendt fra den Danske Ambassade i Sverige til de hjemlige danske myndigheder.

Debat herhjemme

Herhjemme har debatten om den omstridte lov også gået højt.

Således har Computerworld tidligere berettet, at den svenske overvågningslov vil betyde, at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Flere oppositionspolitikere var rystede over, at loven medfører, at danskerne ville blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Det var de danske teleselskaber da også selv trætte af, og ITEK opfordrede regeringen til at handle.

Men statsminister Anders Fogh Rasmussen fejede det af bordet ved at sige, at han ikke kendte til, at det vil ramme danskere.

Videnskabsminister Helge Sander havde en lidt anden tilgang. Han lod forstå at han betragtede det som et "internt svensk anliggende".

Efterfølgende har venstres EU-politiker Karin Riis-Jørgensen dog taget sagen op i EU.

Læs det hemmelige notat her. (PDF)

Læs afgørelsen fra Udenrigsministeriet. (PDF)




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere