Artikel top billede

Ministerium: Kan pirat-forbindelser kappes?

Kulturministeriet vil vide, hvad telebranchen gør for at forhindre piratkopiering. Teleselskaberne frygter, at de skal pålægges et større ansvar for kundernes brug af internettet.

Kan I kappe piraters internetforbindelse og hvordan kan I forhindre piratkopiering?

Det er to ud af otte spørgsmål, som Kulturministeriet har stillet til de danske teleselskaber.

Det fremgår af en e-mail fra Kulturministeriet, som Computerworld er kommet i besiddelse af.

Teleskaberne frygter, at spørgsmålene er udtryk for, at teleindustrien skal pålægges et større ansvar for kundernes brug af internettet.

"Vi kan kun skride ind overfor pirater, hvis vi opdager dem. Derfor antager Kulturministeriet åbenbart, at det er vores opgave at overvåge kunderne på nettet. Det undrer os, fordi lovgivningen fastslår, at teleselskaberne ikke er ansvarlige for, hvad kunderne bruger tjenesterne til," siger Jens Ottosen-Støtt, der er juridisk chef i Telia og formand for brancheforeningen Telekommunikations-industrien i Danmark.

Spørgsmålene kommer som et led i en række møder om ophavsret på internettet, som Kulturministeriet holder. På møderne deltager repræsentanter fra den danske telebranche og musikindustrien.

Videnskabsminister Helge Sander har tidligere oplyst, at han på baggrund af Kulturministeriets møder vil overveje, om Danmark skal følge i hælene på de lande, der arbejder på at kappe internetforbindelsen til internettets pirater.

Teleselskaber: Ikke vores bord
Jens Ottosen-Støtt fortæller, at Kulturministeriet og musikindustrien ikke skal forvente, at teleselskaberne vil optrappe jagten på pirater med mindre politikerne vælger at pålægge dem et større ansvar.

"Musikindustrien vil gerne have os til at gå længere, men gør vi det, vil det forrykke balancen mellem hensynet til rettighedshaverne og hensynet til privatlivets fred. Det er et principielt spørgsmål, som vi ikke mener skal besluttes i et lukket mødelokale, men er et spørgsmål for politikerne," siger Jens Ottosen-Støtt.

Teleselskaber vil ikke lege politi

Jens Ottosen-Støtt bakkes op af Christian Wulff Søndergaard. Han er public affair-chef hos Telenor, som blandt andet ejer internetudbyderen Cybercity.

"Vi mener ikke, at vi har et ansvar for, hvad vores tjenester bliver brugt til. Vi undrer os lidt over spørgsmålene, fordi vi opfatter piratkopieringen som et mellemværende mellem rettighedshaverne og dem, der udbyder de ulovlige tjenester," siger Christian Wulff Søndergaard.

Når Telenor alligevel deltager i samarbejdet hos Kulturministeriet, er det for at modvirke, hvad Christian Wulff Søndergaard opfatter som et stigende pres for at få teleselskaberne til at tage ansvar for brugen af deres tjenester.

"Vi føler, at der et stigende ønske om at pålægge os at spærre sider, overvåge vores kunders færden og udlevere oplysninger om kunderne uden forudgående dommerkendelse, og vi vil gerne forsvare vores kunders retssikkerhed," siger Christian Wulff Søndergaard.

Meldingen er nøjagtig den samme hos TDC.

"Det er ikke vores opgave at lege internetpoliti, og det har vi tænkt os at fortælle Kulturministeriet," siger Heidi Juul, der er afdelingschef for TDC's afdeling for markedsret.

Fransk model ligger ikke i kortene

Kulturministeriet oplyser, at spørgsmålene er et led i ministeriets arbejde med at få overblik over problemstillingen.

"Vi skal have overblik over, om de nuværende regler er hensigtsmæssige. Modellen, hvor piraterne får kappet deres internetforbindelse, ligger ikke umiddelbart i kortene, men det er endnu for tidligt at sige, hvad vi kommer frem til," siger Bente Skovgaard Kristensen, der er kontorchef i afdelingen for Medier og Idræt hos Kulturministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere