Artikel top billede

"Det handler først og fremmest om frihed," forklarer Lars Jensen om sine Linux-projekter. Foto: Lene Esthave

Mød maskinfabrikkens selvlærte Linux-mager

Lars Jensen fra A.B. Jensen Maskinfabrik har installeret Linux til styring af både servere og arbejdscomputere i virksomheden. Målet er, at alt skal være open source, fordi det giver den optimale frihed.

Åbne kildekoder er hverken noget nyt eller kompliceret for Lars Jensen fra A.B. Jensen Maskinfabrik i Vojens.

Heller ikke selvom han med sin baggrund som kemiingeniør ikke umiddelbart er den mest oplagte Linux-mager.

"Jeg har fedtet mig frem til det, kan man vel sige."

Virksomheden, der beskæftiger sig med pladeforarbejdning ved hjælp af blandt andet vandstråle- og laserskæring, har en lang tradition for at benytte Linux.

De første eksperimenter med open source fandt sted for over 10 år siden, da Lars Jensen skulle i gang med tidsregistrerings-projekt i virksomheden.

"Så var det her open source begyndt at dukke op, og lige pludselig kunne jeg se, at her var nogle muligheder. Inden jeg havde set mig om, havde jeg lavet det interne projekt kun i open source-programmer. Og jeg blev så hængende, for jeg kunne godt se, at jeg kunne nøjagtig det samme, som med alle de andre løsninger," fortæller Lars Jensen, der ejer fabrikken sammen med sin bror.

Bruger primært open source

Siden da har tingene grebet om sig, for i dag er det meste it i virksomheden baseret på open source-løsninger. Virksomhedens hovedserver kører for eksempel på Linux-styresystemet Gentoo.

"På den kører jeg så syv virtuelle servere, og det kører faktisk rigtig godt," fortæller Lars Jensen.

Tidligere var server-styresystemet Debian, men for et par år siden skiftede Lars Jensen til Gentoo, fordi det var den distribution, der bedst håndterede 64-bits-arkitektur.

De omkring 30 arbejdscomputere i virksomheden er sat op som tynde klienter og kører på Linux-desktop-distributionen KDE med Open Office som kontorpakke.

"Det er en lettelse med tynde klienter, i stedet for at man skal rende rundt og opdatere en milliard Windows-maskiner, der brækker sammen og gør ved," siger Lars Jensen.

Tilbage til artiklen Devoteam: Server-Linux på fremmarch

Friheden er det vigtigste

Helt fri af kommercielle produkter er maskinfabrikken dog ikke, for Lars Jensen og A.B. Jensen Maskinfabrik anvender blandt et økonomisystem fra Visma.

"Alt skal jo gøres med funktionalitet for øje, så selvom jeg har min egen indre målsætning om, at det hele skal køre i open source-miljøer og med open source-programmer, så må man også kigge på, hvad der er modent inden for open source, og hvad der fortsat skal arbejdes på."

Modenheden findes dog ifølge Lars Jensen efterhånden i mange Linux-distributioner og open source-produkter.

Som et eksempel nævner Lars Jensen Linux-styresystemet Ubuntu, der efter hans mening på mange måder er lettere at installere end Windows XP og Vista. Hver gang han skal i gang med en ny it-løsning, kigger han derfor altid først på open source-siden for at se, om der findes noget interessant.

"Det handler først og fremmest om frihed," forklarer Lars Jensen. Samtidig tilføjer han dog, at netop friheden også stiller visse krav.

Derfor vil han heller ikke gå så langt som at sige, at alle bare skal kaste sig ud i at eksperimentere med Linux.

"Hvis du har med EDB at gøre, skal du vide, hvad du laver. Her sidder jeg og har interessen for det, og det kræver det jo. Jeg har selv bundet alle mine MySQL- og Oracle-databaser sammen, og der tror jeg nok, at vi er langt ude over, hvad en normal virksomhedsleder ville gøre."

"Men jeg får nogle værdifulde data ud af det, og dybest set så er det det, jeg leder min virksomhed ud fra."

Tilbage til artiklen Devoteam: Server-Linux på fremmarch

Linux er for de tunge drenge

Medarbejderne i virksomheden har ikke været taget med på råd, når nye open source-initiativer skulle skydes i gang. Men selvom grænsefladen på arbejdsstationerne måske ser lidt anderledes ud, har det indtil videre ikke betydet brok.

"Min fornemmelse er, at de er godt tilfredse med det. Hvis de værktøjer, de får, virker, så er der jo ikke noget problem i det," lyder det fra Lars Jensen.

Man tager og man giver

Open source-miljøet er i høj grad båret frem af internettet, hvor man ikke bare har adgang til et væld af systemer og applikationer, men også til en hel verden af bruger-fora, hvor der udveksles erfaringer og gode råd.

Lars Jensen benytter sig ofte af den vidensdeling - og den går begge veje, fortæller han. De løsninger han selv har skruet sammen, lægger han efterfølgende ud til fri afbenyttelse, og samtidig har han også bidraget økonomisk til et dansk open source økonomisystem, Saldi, der er under udvikling.

Siden Lars Jensen startede open source-projekterne i slutningen af 90'erne har han kun enkelte gange benyttet sig af eksterne konsulenter. Det var blandt andet i forbindelse med den første mail- og webserver og til hjælp med økonomisystemet omkring år 2000, erindrer han.

Dermed har udgifterne til it-løsningerne været ganske begrænsede, hvis man altså vel at mærke ikke medregner den tid, som Lars Jensen selv har brugt.

"Jeg har fundet værktøjerne og så brugt tid på at sætte det op, og også på at få oplært folk her internt i virksomheden. Og vi lever da endnu, så vi er ikke gået til grunde, selvom vi ikke har nogen, vi kan pege fingre ad," siger den autodidakte Linux-mager fra Vojens.

Tilbage til artiklen Devoteam: Server-Linux på fremmarch




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere