Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Leder: Virtualisering kræver vidt åbne øjne

Computerworld mener: Virtualisering går sin sejrsgang, og det er bare med at komme i gang.

"Vi sparer monster-mange penge."

Det er effekten af en målrettet strategi for virtualisering i det lille it-udviklingshus Danfort i Fredericia.

Frem for alt sparer Danforts udviklere arbejdstid og ærgrelser, fordi de ikke længere skal kæmpe om de samme servere. Dertil kommer, at serverrummet sluger væsentligt mindre strøm end tidligere.

Danfort har 20 virtuelle servere. Men også hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med 120 virtuelle servere og DONG Energy med 725 virtuelle servere er effekten markant.

Virtualisering går sin sejrsgang i den strategiske it-anvendelse.

Effekten strækker sig fra bedre udnyttelse af hardwaren til avanceret optimering af processer, fordi virtualiseringssoftware gør det hurtigere og billigere at etablere en server til for eksempel udviklingsformål.

"Store selskaber bør bare se at komme i gang med virtualiseringsteknologien, hvis de ikke allerede har åbnet for de første virtuelle maskiner."

Det mener CTO Poul Westmose fra DONG Energy. Og der er slet ingen tvivl om, at virtualisering vil gå over i historien som et afgørende skridt på den digitale virksomheds vej mod stadig billigere, mere effektive og mere fleksible it-løsninger.

Udviklingen bevæger sig ubønhørligt fra først og fremmest at virtualisere servere til storage- og desktop-virtualisering.

Og i en ikke al for fjern fremtid er virtualisering helt integreret i it-løsningerne fra starten.

Men netop derfor er vidt åbne øjne også en bydende nødvendighed, når danske virksomheder former og prioriterer deres virtualiseringsprojekter.

I august oplevede virksomheder verden over, at de ikke kunne starte deres virtuelle servere, fordi en opdateringsfejl fra VMware havde sat udløbet af licensen til netop denne dato.

En øjenåbner fandt sted 12. august

For mange virksomheder var denne 12. august uden tvivl en øjenåbner, der synliggjorde, hvor afhængige virksomhederne var blevet af de virtualiseringsplatforme, som oprindeligt var implementeret for at øge værdien af it-investeringerne.

It-cheferne er i dag nødt til at strukturere de virtualiserede miljøer med omhu. Det er afgørende at kunne styre de virtuelle lag, som opstår og bidrager til at øge kompleksiteten i it-løsningen.

Poul Westmose fra DONG Energy peger på, at det abstrakte begreb "virtualisering" kan være vanskeligt at tackle for medarbejderne. Derfor kræver anvendelsen af virtuelle maskiner en helt særlig kommunika­tionsindsats over for virksomhedens ledelse og ansatte.

Driftschef Carsten Sørensen fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen siger det meget klart:

"Man skal ikke kaste sig hovedkulds ud i teknologien og virtualisere alt, hvad man kan komme i nærheden af. Derimod kan det betale sig at planlægge sin virtuelle infrastruktur inden, og spørge andre virksomheder med erfaring samt konsulenter til råds."

Samtidig skal kunderne holde øjnene åbne, når de vælger leverandør. For der er udsigt til en hård kamp mellem VMware, Citrix og Microsoft.

VMware dominerer markedet og sidder, hvis man betragter virtualiseringsmarkedet for serversoftware, på 80 procent og har langt det største udbud.

Citrix har fodfæste i de mellemstore virksomheder. Microsoft er også på virtualiseringsområdet på vej nedefra gennem det uudtømmelige marked af små virksomheder.

Hård konkurrence giver ofte fordelagtige priser for brugerne. Men med virtualiseringssoftwarens gennemgribende natur er der ekstra grund til at sikre, at leverandørens pris kun er ét aspekt i valget.

Med den eksplosive interesse for virtualisering lige nu er der overhængende fare for, at en del virksomheder ikke går ind i virtualiseringen med åbne øjne.

Ansvaret hviler på it-chefen, der med it-kompetencer og overblik over forretningen skal være knivskarp på, at produktion altid kan køre, og sikre, at kompleksiteten ikke tvinger it-løsningen i knæ.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere