Artikel top billede

Windows 7 tilpasses solid state diske

Microsoft ændrer på skrive- og læsemønsteret for det kommende Windows-styresystem for at gøre det mere velegnet til solid state diske.

Microsoft vil gøre Windows 7 mere velegnet til at køre på solid state diske (SSD) end Windows Vista og Windows XP er.

Det afslørede Microsoft på den nyligt overståede Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC), skriver den amerikanske udgave af Computerworld.

SSD er specielt populære i de små netbooks som Asus Eee PC, og Microsoft har ikke lagt skjul på, at windows 7 blandt andet skal være et foretrukkent valg i det segment.

Blandt andet gjorde Steven Sinofsky, ansvarlig for udviklingen af Windows 7, et stort nummer ud af, at han selv anvendte en notebook med 1GB RAM og 1 GigaHz CPU, da Windows 7 blev præsenteret.

De endelige systemkrav er dog ikke fastlagt endnu

Nu løfter Microsoft senior program manager Frank Shu sløret for, hvordan Windows 7 specielt er tilrettet, så styresystemet bedst muligt kan anvendes på SSD-baserede maskiner.

Defragmentering slås fra

For det første vil Windows 7 slå disk defragmentering fra, når styresystemet opdager, at lagerenheden er en SSD i stedet for en almindelig harddisk.

Defragmentering af diske speeder læsehastigheden op på traditionelle harddiske, da sammenhørende data samles på harddisken under defragmenteringen i stedet for at de ligger spredt på harddisken

Defragmentering er ikke så nødvendig på SSD'er, da flash-baserede SSD'er allerede er hurtige at læse fra.
Tværtimod vil en defragmentering tage tid, da processen kræver skrivning af data, hvilket er noget, SSD'er er langsomme til.

Ifølge SanDisk, en leverandør af SSD, kan skrivning af især små datamængder tage op til 100 gange så lang tid som at læse samme datamængde.

Defragmentering nedsætter samtidigt levetiden for en SSD, da defragmenterings-processen sletter og skriver data, hvilket er to operationer, som forringer SSD'ens levetid.

"Defragmentering nedsætter en SSD's levetid uden at forbedre performance," siger Frank Shu.

Trim-feature øger performance

Windows 7 vil indeholde en ny 'trim' feature som ifølge Microsoft vil forbedre performance på tre måder.

"Den reducerer datamængden, der slettes, hvilket øger SSD'ens levetid, den sletter ubrugelige data på forhånd, hvilket øger skrivehastigheden. Endelig maksimeres mængden af ubrugt dataplads, så slid på SSD'en fordeles mere ligeligt," siger Frank Shu.

Mere effektiv formatering

Windows 7 vil også partitionere SSD'er mere effektivt for at begrænse unødige læs-skriv-cyklusser. Det kræver ifølge Frank Shu, at man ikke opgraderer fra Windows XP, da Windows XP formaterer SSD'er på en ineffektiv måde. Windows 7 skal altså installeres fra starten.

Certificeringsprogram

Microsoft planlægger at lave et certificeringsprogram for SSD'er.

Ifølge Frank Shu vil det blandt andet kræve, at SSD'er skal identificere sig korrekt overfor Windows 7, SSD'er skal prioritere data læsninger over dataskrivninger samt overholde Serial ATA (SATA) drev-interface for hurtigere forbindelser.

Det gør Windows 7 ikke

Microsoft vil ikke forsøge at nedsætte antallet af skrivninger til SSD'en ved eksempelvis at anvende RAM til at cache data, lyder det fra Frank Shu.

Microsoft vil tilsyneladende heller ikke tage en ny diskinterface-teknologi specielt rettet mod SSD i anvendelse.

Non-Volatile Memory Host Controller Interface (NVMHCI) er specielt rettet mod at øge performance og levetid for SSD.

NVMHCI er udviklet af Intel og vil erstatte ATA-interfacet, som oprindeligt blev udviklet til traditionelle harddiske.

Microsoft støtter udviklingen af NVMHCI som en potentiel fremtidig standard, men vil endnu ikke forpligtige sig til at anvend den.

"Det er endnu for tidligt at sige, om NVMHCI bliver en del af Windows 7," siger Jeff Price, senior director i Windows product management.

"NVMHCI-hardware spirer kun langsomt frem, så det er stadig for svært for os at designe til det," lyder det fra Jeff Price.

Den beslutning er Peter Glaskowsky, analytiker i The Envisioneering Group, ikke udelt begejstret for.

"Styresystemer har mange muligheder for at tune anvendelsen af filer og applicationer på SSD'er, men det kan ikke gøres over et ATA- interface," mener Peter Glaskowsky.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere