Artikel top billede

Leder: Hvor er Danmarks teknologi-visioner?

Computerworld mener: Danmark har både digitale skaber- og brugerkompetencer, der skal udvikles og styrkes for at skabe rammerne for fremtidens klynger.

Lidenskab og passion hører ikke kun til i kunsten. Det er forudsætningen for at gøre enhver vision til virkelighed. Uden lidenskab og passion ingen vindere - hverken i sport, erhvervsliv eller samfund.

Det er kombinationen af visioner på forskellige områder, der har skabt klynger som telesektoren i Aalborg - visioner om for eksempel at drive virksomhed og skabe kandidater i verdensklasse. Og noget tyder på, at klyngen langsomt mister livet, hvis planlægning og drift helt får overtaget og kvæler passionen.

Her er universiteterne helt afgørende. Det er her, ideer kan blive til visioner og gennem flid og dygtighed folde sig ud som virksomheder, der skaber vækst i byer, regioner og lande.

Men professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet Anders Drejer beskriver udfordringerne i modellen ganske præcist:

"Forskerne kan være fjolser, og de studerende kan mangle iværksættergenet. Også markedet og finanskrise kan ramme. Det kan politikerne ikke gøre noget ved, men de kan skabe de rigtige rammer."

Vi mangler højtuddannende kandidater

Så enkelt og dog pokkers kompliceret. For hvordan sikre, at rammerne er så rigtige, at de kan modstå presset fra markedet og kriserne? Der er naturligvis ingen garanti; men en forudsætning for at skabe de rigtige rammer for en solid dansk erhvervsstruktur i det 21. århundrede er under alle omstændigheder et sæt teknologi-visioner.

Teknologi-visioner, der gennem lidenskab og passion, kan skabe klynger af virksomheder, hvad enten de ligger omkring universiteterne i Aalborg, Århus, Syddanmark, hovedstaden eller Lund.

Derfor er der i den grad brug for, at it-branchen bliver ved med at råbe højt om, at vi mangler højtuddannende kandidater, som IT-Branchens formand, Lars Monrad-Gylling, gjorde i sidste uges trykte udgave af Computerworld.

Og som Anders Drejer gør i denne uges avis, hvor vi tager hul på en tæt dækning af de danske teknologi-klynger, som lige nu er fundamentet under den danske it-branche.

Derfor er der ikke brug for endnu en gang at skulle konstatere, at de danske folkeskoler er fyldt med informationsteknologi, som ikke bliver integreret i undervisningen. Desværre kunne Politiken i denne uge igen sætte den dagsorden - godt to år efter Computerworld sidst understregede, at seminarierne uddanner it-analfabeter.

Ud over en række højteknologiske spidskompetencer inden for især mobiltelefoni, databaseteknologi, algoritmer og optiske teknologier, så er kongerigets helt store teknologistyrke en super infrastruktur og imponerende teknologianvendelse - både i virksomheder og privatliv. Vi har både digitale skaber- og brugerkomptencer.

Begge typer kompetencer skal udvikles og styrkes for skabe rammerne for fremtidens klynger, der ikke alene handler om it-virksomheder, der skaber teknologi, men i lige så høj grad virksomheder, der kombinerer kompetencerne.

Nye initiativer

Selvom vi hastigt nærmer os afslutningen på det første tiår i det 21. århundrede og det andet årti i internetrevolutionen, så er der stadig ingen, der har formuleret Danmarks teknologi-vision. Visionen der kan lægge grunden til en bæredygtig teknologidreven videreudvikling af velfærdssamfundet.

IT-Branchen har med sin nye strategi om it i alting taget første skridt i den retning, der løfter it fra at handle om hardware og software til at handle om processer og service overalt i erhvervslivet og samfundet.

Men IT-Branchen kan kun løfte en del af opgaven. Uanset hvor passionerede og lidenskabelige branchens folk er, så er det branchen.

Passionen og lidenskaben for teknologien skal have flere ansigter både i politik, erhverv og samfundsliv. Det ville være oplagt for en videnskabsminister at have som politisk projekt, men omvendt ville det også være fantastisk, hvis initiativet kom fra en helt ny kant.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere