Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Leder: Nu skal Haarder og kommunerne levere

Computerworld mener: Der er meget stor forskel på it-satsningen i skolerne. Farten bestemmes alene af ildsjæle, og det går ud over de it-svage elever. Nu må beslutningstagerne ud af starthullerne.

Efter snart to år er det på tide, at både undervisningsminister Bertel Haarder og kommunerne leverer varen, når det gælder it-kompetencerne for den skoleungdom, der forhåbentlig skal sikre os økonomisk og føre os frelst gennem klimaændringer og andre trusler om 30 til 40 år.

Danmark er nu for tredje år i træk nummer et på tænketanken World Economic Forums liste over de mest netværksparate lande i verden.

Men nøglen til at være mere end netværksparat ligger i undervisningssystemets mulighed for at give elever og studerende de nødvendige it-kompetencer. Men det går kun langsomt fremad - for langsomt.

Sammen med Dansk IT stod Computerworld for godt to år siden sammen om at skabe tænketanken [url0https://www.computerworld.dk/art/37712]CIO Innovation Forum[/url], der ønskede at sætte en samlet dagsorden for digitaliseringen af Danmark og komme med forslag til løsning af de problemer, der står i vejen for den bedste udnyttelse af it i samfundet.

Muligheden for at sikre sig de nødvendige teknologiske bruger- og skaberkompetencer blev central i den diskussion.

Uanset hvor meget vi gerne vil sætte skub i arbejdet med teknologikompetencer i undervisningen, så tager ting tid.

Og Bertel Haarder er den, der er længst fremme på banen i den udvikling.

Siden han i august 2007 på årsmødet i CIO Innovation Forum selv bad tænketanken om at komme med gode bud på løsninger, har han været i gang.

Som Computerworld fortæller i dag, bliver it-indsatsen i folkeskolen langt mere fokuseret fra det skoleår, der begynder i august.

De Nye Fælles Mål II beskriver, hvordan teknologien skal integreres i undervisningen. Og Bertel Haarder er også på vej med det format, som en test af elevernes kompetence skal have. Så langt så godt.

Masser af penge - men manglede retning

Men som det klart fremgår af dagens dækning i Computerworld og andre medies dækning i ugens løb, så giver både lærere, elever og andre interessenter it-undervisningen i folkeskolen med spanskrøret.

Afhængigheden af ildsjæle på den enkelte skole er alt for stor.

Næstformanden for Danmarks It-vejlederforening, Malte von Sehested, rammer plet, når han siger, at problemet ved, at farten bestemmes af ildsjæle alene, er, at der kun er en rød tråd gennem it-undervisningen for en enkelt klasse - ikke for skolen eller hele kommunens skoler.

Samtidig udfordres skolerne af driftsmæssige problemer i form af netværk, internetopkoblinger og vedligeholdelse.

Til gengæld lader penge ikke til at være et stort problem.

I en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening af skolernes 2009-budgetter siger 74 procent, at it-
udgifterne er de samme eller større end i 2008.

Der er derimod behov for fokus på governance eller it-ledelse, der sikrer sammenhæng. Ikke bare mellem skolerne i en kommune, men mellem kommunerne og staten.

Og her burde fagministre som Bertel Haarder invitere videnskabsminister Helge Sander og hans folk på besøg, så de kan gennemgå ideerne i den digitaliseringsplan, som regeringen fremlagde for snart to år siden.

Planen beskriver en fremtid med it-domæner i sektorer som skoleområdet, hvor en fælles styring og udvikling af infrastruktur, standarder og lignende kan sikre, at for eksempel skolernes it-indsats i dagligdagen alene skulle handle om at integrere it i undervisningen.

Det er lige nu den udvikling skal i gang. Og selvom Bertel Haarder har brede skuldre og stor erfaring, så skal kommunerne se at komme ud af starthullerne og bruge nogle af pengene fra KMD-salget på at løbe domæneprocessen i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere