Artikel top billede

Netdirektør Jess Julin Ibsen fra TDC afslører, at teleselskabet allerede har udrullet fiber til mere end 200.000 danske husstande. Foto: Jørgen True (Foto: Jørgen True)

Fiber-krig: TDC klar til bagholdsangreb

TDC er klar til en fiber-krig mod elselskaberne, så snart markedet er modent til det. Telegiganten har i stilhed udrullet fiber til over 200.000 husstande.

Fiber-fokus: I dag sidder elselskaberne tungt på fiberforbindelserne ude i landet. Men i stilhed har telegiganten TDC rustet sig til den helt store fiber-krig.

"Vi har i tre til fire år lagt hybridkabler ind med både kobber og fiber i, når vi skulle udskifte eller grave nye kabler helt ud til husstande. Vi bruger i dag kun kobber-delen, men vi kan med en enkelt justering i teknologien
skifte over til fiber," siger netdirektør Jess Julin Ibsen, der er ansvarlig for TDC's infrastruktur.

Jess Julin Ibsen forklarer, at det vil ske, når efterspørgslen efter fiber kommer, og markedet er modent.

"Lige nu har vi fiberforbindelser helt ud til 200.000 husstande. Og da vi kun skifter til hybridkabler, når vi alligevel skal udskifte kabler, er det ikke en større investering for os," siger Jess Julin Ibsen.

Han forklarer, at TDC på den måde får hybridforbindelser til cirka 50.000 husstande mere om året. Den gradvise oprustning på området gør altså TDC klar til fremtiden.

Allerede i dag har TDC fiberforbindelser ud til selskabets centraler, så det er reelt kun det sidste stykke ud til husstandene, der er kobber-forbindelser - altså med undtagelse af de 200.000 husstande med hybridkabler.

Samlet råder TDC således over 45.000 kilometer fiberforbindelse, oplyser Jess Julin Ibsen.

Oven i det har TDC luftet interesse i at købe Dongs fibernet i hovedstadsregionen, der går ud til et ukendt antal husstande.

Revser elsslskabernes strategi

TDC's netdirektør frygter ikke elselskaberne, der pumper milliarder af kroner i opbygningen af nye fibernet.

"Vi ligger ikke søvnløse om natten af den grund," siger han.

Jess Julin Ibsen vurderer nemlig, at elselskabernes milliardinvesteringer i fibernet helt ud til slutbrugeren kommer alt for tidligt.

"Tiden er ikke til at grave alle folks haver op for at lægge fiberforbindelser ind. Teknologien er fremtiden, men behovet er der slet ikke endnu, og markedet er ikke modent," siger han.

Netdirektøren peger på, at folk i dag slet ikke har behov for så stor båndbredde, men at det måske først vil komme om 10 år, når der vil være mere indhold.

Henning Dyremose til kamp mod fiber

Derfor forregner elselskaberne sig også, mener Jess Julin Ibsen og peger desuden på, at de fibre, man graver ned nu, faktisk bliver for gamle inden for nogle få årtier.

"Mange glemmer, at den ældste fiber skal udskiftes måske inden for 30 år," siger han.

Han fortæller, at det slider gevaldigt på fibernettet, når kablerne ved en fejl kappes over ved gravearbejde, eller der trænger vand ind. Det gør elselskabernes beregninger endnu mere usikre, mener han.

For hvis fiberkablerne skal udskiftes efter reelt kun at have været brugt i et par årtier, vil de ikke tjene sig ind, vurderer netdirektøren.

Han peger også på, at der er væsentlige udgifter ved almindelig vedligehold og reparation af et net.

Selvom TDC's netdirektør altså mener, at elselskabernes forretningsmodel ikke holder, forbereder telegiganten sig i det stille på, at fiber bliver fremtidens teknologi.

Dansk Energi: Vi graver i TDC's rosenhave
Hos Dansk Energi, der er brancheforening for fiberselskaberne, er der kun skuldertræk til overs for TDC's kritik af fiberudrulningen.

Da energiselskaberne fik ideen om at rulle fiber ud, kontaktede daværende topchef for TDC, Henning Dyremose, Konkurrencestyrelsen.

Ifølge Dansk Energi hævdede topchefen, at der var tale om unfair konkurrence.

Det afviste Konkurrencestyrelsen, men lige siden har TDC jævnligt fremført kritik af energiselskabernes fiberudrulning.

"Mest af alt er det vel bare et udtryk for, at TDC ikke har ønsket, at nogle skulle grave i deres egen lukrative rosenhave, der jo i høj grad har været genstand for en monopol-diskussion," siger chefkonsulent Christian
Berg fra Dansk Energi.

Ifølge Dansk Energi havde elselskaberne sidste år udrullet fiber til 490.000 husstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere