Artikel top billede

Formuleringerne i lovteksten til multimedieskatten er uklare, mener Jens Ottosen-Støtt, der er juridisk direktør i Telia.

Multimedieskat skaber kaos i telebranchen

Først to uger før multimedieskatten træder i kraft, vil teleselskaberne få et klart svar på, om tv kan indgå i de skattebegunstigede bredbåndsprodukter.

15. december holder Skatterådet et møde, hvor rådets medlemmer afgør, om tv også må indgå i bredbåndspakker, der er omfattet af multimedieskatten.

Teleselskaberne får dermed først et endeligt svar to uger før, at den ny lov træder i kraft.

"Generelt er det som erhvervsvirksomhed utrolig utilfredsstillende, at lovgivningen har så ringe en kvalitet, at den ikke engang tager stilling til de fænomener, der er på det tidspunkt, hvor den bliver til," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Telia.

Telia har i øjeblikket et bredbåndsprodukt, hvor tv indgår, men det er kun rettet imod privatkunderne.

Det er ellers muligt at lancere medarbejderbredbånd med tv eller musik, hvis det er ydelser, "som ikke kan udskilles og må anses for sædvanlige." Det fremgår af lovforslaget, der ligger til grund for multimedieskatten.

"Vi synes, at den beskrivelse, der er, er noget uklar. I hvert fald hvad tv angår må vi konstatere, at man taler om, såfremt det er muligt. Men der står ikke noget som helst om, om det er på grund af udbuddet, teknik, juridiske aftaler eller hvad der er årsag til det, så det er meget, meget uklart, hvad man mener med det," siger Jens Ottosen-Støtt.

TDC tolker det som et ja

Landets største udbyder af telefoni og tv, TDC, tolker formuleringen i loven sådan, at tv godt kan indgå sammen med bredbåndsabonnementer. Derfor kører selskabet allerede nu reklamer for produktet HomeTrio Work.

Produktet er rettet imod virksomheder, der ønsker at tilbyde medarbejderbredbånd til ansatte. Pakken indebærer, at den ansatte får telefoni, internet samt digitale 30 tv-kanaler via bredbåndsforbindelsen.

"Efter vores opfattelse er tv-grundpakken i HomeTrio Work omfattet af multimedieskatten, men hvorvidt dette er tilfældet er ikke afgørende for vores lancering af HomeTrio Work. Vi lancerer HomeTrio Work, fordi vi fra virksomheder oplever stor efterspørgsel på en erhvervsudgave af den succesfulde HomeTrio løsning, som vi lancerede til private i januar," siger chef for public affairs hos TDC, Anders Thomsen.

De 30 tv-kanaler er en grundpakke, som hænger sammen med produktet, forklarer Anders Thomsen.

"Omvendt er det klart, at tilkøb af yderligere programpakker samt digital boks til brug for tv falder uden for multimedieskatten, da de ikke er integrerede i tjenesten," siger Anders Thomsen

Han har tidligere afvist over for Computerworld, at tv-pakken kan udskilles fra HomeTrio Work.

Udbydere afventer Skatterådets dom

De andre selskaber, som Computerworld har været i kontakt med, afventer den beslutning, som Skatterådet formentlig træffer 15. december. De er dog opmærksomme på de muligheder, der ligger i lovgivningen, hvis tv kan inkluderes i medarbejderbredbånd.

Stofa er et af de selskaber, der kan tilbyde tv, telefoni og internet, men selskabet har dog ikke lanceret en erhvervsløsning, der skal imødegå den ny multimedieskat.

"Vi har vores jurister til at kigge på det, men vi skal være 200 procent sikre, før vi lancerer det, så kunderne ikke ryger i en fælde," siger kommunikationschef Jesper Maack fra Stofa.

Et andet selskab, der ville kunne tilbyde medarbejderbredbånd med internet, telefoni og tv - såkaldt triple play - er Bredbånd Nord, der leverer bredbånd på fiber i Nordjylland.

"Nu når sagen er, som den er, så er det ligeså godt, at vi venter på, at Skatterådet får sagt, hvad de vil. Nu må vi se, hvad der kommer ud af det," siger direktør Carsten Jensen fra Bredbånd Nord.

Direktøren fra Bredbånd Nord tilføjer, at produktet helt sikkert kunne være et, som Bredbånd Nord ville overveje, hvis Skatterådet giver klart grønt lys på rådsmødet 15. december.

Telenor tvivler på tv-delen

Teleselskabet Telenor, der endnu ikke tilbyder triple play, afventer også den endelige dom.

"Vi mener ikke, at det (tv, red.) umiddelbart hører ind under, men der er meget tvivl omkring det her, og derfor er det også nødvendigt, at Skat kommer med nogle ret klare retningslinjer for, hvordan det skal tolkes," siger kommunikationschef Christian Wulff Søndergaard fra Telenor.

Telebranchen tordnede imod multimedieskatten, da politikerne strikkede den sammen. Nu er den dog en realitet fra årsskiftet, men den har skabt problemer, påpeger Telenors kommunikationschef.

"Vi håber, at der snart kommer den her klarhed, men der er ikke nogen tvivl om, at multimedieskatten totalt set har givet større tvivl og skabt større usikkerhed over for medarbejdere og virksomhed, end hvad der nok var forventet fra politikeres og myndigheders side," siger Christian Wulff Søndergaard.

Der er 19 rådsmedlemmer, som 15. december skal lægge låg på teleselskabernes tvivl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere