Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Nordea lever med sikkerhedshul på tredje år

Et sikkerhedsproblem hos storbanken Nordea gør det efter næsten tre år stadig muligt at få adgang til konti og pengeoverførsler.

Et nyt password til en af Danmarks største netbanker lukker stadig ikke adgang til netbanken eller pengeoverførser med gamle kodeord og nøglefiler.

De gamle passwords virker nemlig fortsat, selv om kunden opretter et nyt kodeord, eksempelvis for at undgå at andre mennesker skal få adgang til deres netbank.

Computerworld beskrev allerede i januar 2007 sikkerhedsproblemet, som dengang vedrørte både Nordea, Digital Signatur og en lang række tjenester under Danske Bank-koncernen.

Dengang kaldte eksperter fænomenet for "et stort sikkerhedsproblem" som formentlig eksisterede, fordi der på det tidspunkt endnu ikke fandtes eksempler på netbank-indbrud i Danmark.

Men mens Danske Bank kort efter lovede at stramme sikkerheden op, blandt andet ved at låse nøglefilen til en bestemt computer, og tillade kunderne at sætte alle tidligere nøglefiler ud af kraft med et snuptag, er problemet stadig det samme hos Nordea efter næsten tre år.

Kendte ikke gammelt sikkerhedsproblem

Bankerne har i forbindelse med netbank-tyverier tidligere garanteret privatkunder mod tab udover en selvrisiko på 1.200 kroner, hvis deres konti i netbanken misbruges.

Men den sikkerhed har erhvervsdrivende ikke. Og det bekymrer Ole Høvids Møller, der driver det lille it-konsulentfirma OHM IT.

Han blev først for nylig klar over, at tidligere ansatte potentielt kan have adgang til firmaets konti i netbanken, selvom han jævnligt har skiftet kodeord til firmaets netbank.

"Det kan være lige meget, at du som erhvervsdrivende skifter din kode aldrig så mange gange. Man vil altid kunne komme ind med den oprindelige kode, hvis bare man har en kopi af den tilhørende nøglefil," siger Ole Høvids Møller.

Ifølge Ole Høvids Møller er den eneste måde at sikre sig mod problemet at bede Nordea om en helt ny pinkode til banksystemet, sådan som han har fået oplyst af Nordeas kundeservice.

Ingen ændringer i sikkerhed

Hos Nordea fortæller direktør for netbanken Martin Andersen, at bankens nuværende sikkerhedssystem ikke har været ændret i de sidste par år og fungerer ved hjælp af et kodeord med en tilhørende nøglefil.

En løsning som i øvrigt bruges hos de fleste andre banker.

"Vi er alle sammen i gang med sektorens fælles sikkerhedsprojekt NemID, hvor alle banker snart kommer med en ny sikkerhedsløsning," siger Martin Andersen, og forklarer, at der derfor ikke er sket ændringer.

Han fortæller, at banken, efter at kunder for nogle år siden begyndte at opleve indbrud i netbankerne, lancerede en SMS-løsning, som automatisk advarer kunden, hvis der sker noget udsædvanligt på kontoen.

"Sker der noget usædvanligt i din netbank, så opdager vores computere det, og så skal du så bekræfte din overførsel med en SMS," siger Martin Andersen.

Han fortæller, at kunderne ikke har mistet en eneste krone siden en SMS-løsningen blev indført for snart to år siden, og at denne SMS-løsning også virker på bankens netbank-løsning til mindre virksomheder.

Til Ole Høvids Møllers bekymring om, at erhvervsdrivende ikke er sikret med selvrisiko ved indbrud i netbanken, forklarer Martin Andersen:

"Rent teoretisk er der ikke nogen selvrisiko-dækning her, rent aftalemæssigt. Nu har vi så kun haft en enkelt sag med sådan en enkeltmandsvirksomhed. Og der fik virksomheden selvfølgelig alle sine penge tilbage," siger Martin Andersen.

Han forklarer, at sagen involverede et såkaldt muldyr, som var lokket til at bruge sin konto til at føre pengene ud af landet til bagmændene. Derfor er det relativt simpelt at afsløre, fordi banken naturligvis kender identiteten på muldyret.

"Vi ved jo, hvor pengene er henne, og får nærmest med statsgaranti pengene retur, fordi vi når at stoppe dem inden pengene ryger ud til de til kriminelle miljøer," siger Martin Andersen, der kalder SMS-løsningen for en kæmpe succes.

Vil ikke vente til på ny sikkerhedsløsning

Ifølge direktøren for netbanken i Nordea forventer banken at rulle den nye sikkerhedsløsning fra DanID ud omkring sommerferien.

Udrulningen af NemID sker ifølge DanID bredt henover alle netbanker, og vil være en fælles opgradering af sikkerheden hos netbankerne.

Hos OHM IT har Ole Høvids Møller dog ikke tænkt sig at vente så længe på at stramme sikkerheden omkring sin netbank.

"Jeg ved i al fald, at jeg for en sikkerheds skyld bestiller nye pinkoder til min netbank," siger Ole Høvids Møller.

Danske netbanker oplevede ifølge bankernes interesseorganisation Finansforbundet i 2008 tilsammen 248 tilfælde af netbank-tyverier, som gav et tab på i alt 9,2 millioner kroner.

Dermed blev omkostningerne ved indbrud i netbanker tre-doblet i forhold til 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere