Artikel top billede

Weeknum-funktionen i Excel er ikke automatisk sat op til dansk standard.

Pas på med ugenumrene i din software

Der er flere forskellige måder, dine programmer kan udregne ugenumre på. Læs her, hvordan du sikrer dig, at de gør det rigtigt.

Tjek lige tallene en ekstra gang, når du bruger Excel til at udregne ugenumre med. For der er flere måder, som softwareprogrammer, herunder Excel, udregner ugenumre på.

Den typiske funktion, som brugere af Excel benytter til at udregne ugenumre med, er 'weeknum'-funktionen. Men den funktion kan danskere faktisk ikke bruge til at udregne ugenumre med.

For ifølge Microsofts egen supporthjemmeside, bruger weeknum-funktionen ikke den gængse internationale standard, men derimod den angelsaksiske definition.

"Weeknum-funktionen opfatter ugen, der indeholder 1. januar, som den første uge i året. Der er dog en europæisk standard, der definerer den første uge som den første med en overvægt af dage, der falder i det nye år.

Det betyder, at weeknum-funktionen giver forkerte ugenumre ifølge den europæiske standard, hvis der er tre eller færre dage i den første uge af januar," skriver Microsoft selv om funktionen.

I OpenOffice er der flere præprogrammerede funktioner til at finde ud af ugenummeret på, herunder både angelsaksisk måde og ISO-standard.

KMD bruger mainframe

Hos KMD, der udbetaler løn til rigtig mange mennesker, bruger man et program, der hedder datorutine. Det er en standard KMD-funktion, der er beregnet til alle udregninger med datoer i KMD-systemer.

KMD forklarer, at programfunktionen er kodet ind i deres mainframe-systemer.

Jeppe Stig Nielsen har dedikeret en hjemmeside til at forklare problematikkerne bag de ugenummer-systemer, som folk i verden bruger. Han fortæller, at der netop i år kan være specielle problemer med ugenumrene.

"I år starter uge 1 på det senest mulige tidspunkt. Hvis en uge starter i december og slutter i januar, kigger vi på, hvilket år torsdagen ligger i. Hvis torsdag ligger i det tidligere år, starter den første uge følgende mandag. Ellers starter den første uge den foregående mandag," forklarer Jeppe Stig Nielsen.

ISO-standard 8601

Det meste af verden, herunder Danmark, bruger den internationale standard ISO-8601 til at definere ugenumre. Men i den angelsaksiske verden med USA og England i spidsen bruges en noget anderledes metode til at udregne ugenumre.

Her er det søndag og ikke mandag, der er den første dag i ugen, og det betyder også, at skellet mellem den sidste uge forrige år og første uge i indeværende år ligger om onsdagen.

For at gøre det endnu mere kompliceret, bruger visse amerikanske kalendere, herunder den i Excel, et system, hvor uge 1 altid indeholder 1. januar.

Der er flere længere forklaringer på Microsofts support-sider om brugen af ugenumre, herunder også hvordan du kan implementere ISO-8601-standarden i Excel.

Derudover henviser Microsoft til andre måder, hvormed brugeren selv kan implementere ISO-8601-standarden ind i Excel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere