Artikel top billede

DTU: Sådan ser teknologien ud om 25 år

3-D fodboldkampe set med spillernes øjne, LED-kontrol med huset og usynlighedsdragter på legepladsen. Det er blot få af DTU's fremtidsvisioner, som skal tiltrække et helt nyt kuld af forskere.

Det siges, at den bedste måde at forudsige fremtiden på er ved at skabe den selv.

Det udsagn tager Danmarks Tekniske Universitets (DTU) Institut for Fotonik alvorligt ved at lægge hovedet på blokken med flere konkrete bud på teknologifornyelser om 25 år.

Blandt buddene fra DTU Fotoniks 15 forskningsgrupper finder man eksempelvis laserkirurgi på fostre, tv-transmitterede fodboldkampe i 3-D set fra spillernes synsvinkel, mulighed for onlineinspektion af lægevagten, usynlighedsdragter på legepladsen og de evigt tilbagevendende intelligente huse med de evigt tilbagevendende køleskabe, der selv står for indkøbene.

Visionen går dog også på, at det intelligente hjem anno 2035 producerer langt mere energi, end det forbruger ved blandt andet at have LED-lyskontrol med planter, dyr og husets beboere.

Vil tiltrække studerende

Det fremgår i DTU Fotoniks nye bogudgivelse "Beyond optical horizons", som i høj grad er skrevet for at lufte mulighederne for, hvilke teknologiske landevindinger, der er mulige inden for et kvart århundrede.

Men der er også en anden dagsorden med udgivelsen.

"Den primære grund til at udgive bogen med fremtidsvisioner er at tiltrække danske og udenlandske studerende, der vil være med til at afprøve eller afvise vores fremtidsscenarier," siger DTU Fotoniks institutdirektør, Anders Bjarklev.

"Vi vil jo gerne vise, at en eventuel fremtidig knaphed på ressourcer ikke betyder en nedgang i livskvalitet. Tværtimod," fortsætter han.

Provoker os med profetier

DTU vil med andre ord tiltrække unge, der med udgangspunkt i 15 historier om teknologiudviklingen inden for de næste 25 år kan se muligheder i at skabe en bedre jordklode ved hjælp af teknologi.

"Vores fornemmeste opgave er jo at stille ressourcer til rådighed, så må det være op til de studerende selv at afprøve deres egne vilde visioner og samtidig udfordre vores. Det bedste er jo, hvis nogen kan opstille visioner for fremtiden og gennemføre dem ved kvalitetsforskning," forklarer Anders Bjarklev til Computerworld.

Han fremhæver, at han gerne vil stille sig op og være til grin som pensionst, hvis ingen af universitets nuværende fremtidsvisioner holder stik i 2035.

"Men hvis bare én holder vand om 25 år, så er det jo nærmest profetisk," siger han.

Naturfag uden facitliste

For 25 år siden havde ingen forudset SMS'en, og uforudsigeligheden er Anders Bjarklev med på, når DTU forsøger at opstille de 15 forskellige fremtidsscenarier.

"Man kan gisne om fem og 10 år, men 25 år er ret vildt at skyde på. Det er jo ikke kun de teknologiske udfordringer, men også politiske, økonomiske og demografiske, der kan være med til at bremse udviklingen," forklarer han.

"Vores udgivelse er derfor ingen facitliste. Det er 15 bud på, hvordan teknologi kan være med til at skabe en bedre fremtid," forklarer Anders Bjarklev.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere