Artikel top billede

Hvad handler Pirate Bay-sagen i virkeligheden om?

Netop nu er den danske The Pirate Bay-retssag i gang ved Højesteret. Men den aktuelle sag handler ikke om økonomi, hævder både telebranchen og de danske musikere.

I skrivende stund bliver sagen om The Pirate Bay-spærringen behandlet ved Højesteret.

Det er en retssag, der tager afsæt i en international pladebranche, der gennem det seneste årti har mistet svimlende milliardbeløb på grund af ulovlig internet-download.

Men netop den aktuelle afgørelse ved Højesteret handler måske mere om principper end kolde kontanter, fortæller to af sagens aktører.

"Vi kan konstatere, at danske kunstnere lider et ekstremt stort tab på fildelingstjenester som The Pirate Bay, men spørgsmålet er naturligvis, om en spærring kan omsætte det til et reelt salg," erkender Martin Arnoldsen, der er direktør i Dansk Musiker Forbund.

Han medgiver, at det kan være vanskeligt at få de tabte indtægter tjent hjem, fordi det med lidt teknisk snilde er muligt at omgå spærringen.

Men det får ikke musikerforbundet til at opgive kampen, som ifølge Martin Arnoldsen drejer sig om de danske kunstneres levebrød.

"Det principielle er ekstremt vigtigt i den her sag. Hvis Højesteret ophæver spærringen af The Pirate Bay betyder det, at der bliver adgang til, at folk kan misbruge de danske kunstneres musik. Mange mennesker tror muligvis, at musikerne lever et liv med masser af penge, men sådan ser virkeligheden altså ikke ud," siger Martin Arnoldsen.

Han anslår, at en gennemsnitlig dansk musikers indtægt er på nogenlunde samme niveau, som en gymnasielærers indtjening.

Tusindvis af spærrede sider

Den danske telebranche er en kæmpe milliardforretning.

Men alligevel er det ikke håndgribelige økonomiske interesser, som branchen er drevet af i denne sag, hævder Jens Ottosen-Støtt, der er juridisk chef i teleselskabet Telia og bestyrelsesmedlem i den danske teleindustris brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien.

Ifølge Jens Ottosen-Støtt er sagen om Pirate Bay-spærringen først og fremmest et principielt spørgsmål om, hvorvidt internetudbyderne har et ansvar for kundernes adfærd på internettet.

Han mener, at der er en stigende tendens til, at teleudbyderne bliver pålagt et ansvar for kundernes ulovlige internet-adfærd.

Udover spærringen af The Pirate Bay er teleselskaberne blandt andet blevet pålagt at blokere den russiske musikside Allofmp3.com og flere tusinde andre sider, som ifølge myndigheder indeholder børnepornografisk materiale.

Jens Ottosen-Støtt oplyser, at branchen har en lang række mindre administrative udgifter forbundet med at spærre siderne.

"Men det handler ikke så meget om udgifterne. Det er mere et almindeligt synspunkt om, at love eller retspraksis ikke skal understøtte almindeligt idioti. Men det kan godt være, at det er for stort et krav at stille til moderne lovgivning," lyder bandbulen fra telebranchens næstformand.

Han påpeger desuden, at når først spærringen af de ulovlige sider er trådt i kraft, så tager myndighederne ikke stilling til, om det ulovlige indhold efterfølgende er blevet fjernet, eller om siderne er blevet lukket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere